ΠολιτικήΑρχείο

Οι ανάγκες των ελαιοπαραγωγών της Ερμιονίδας

Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, κατά τον χαιρετισμό του στην 7η Γιορτή Ελαιολάδου και Ελιάς στο Κρανίδι, ανάμεσα στα άλλα τόνισε το βαθύ θαυμασμό και σεβασμό του προς τους ελαιοπαραγωγούς της Ερμιονίδας και της Αργολίδας, που σε αντίξοες συνθήκες παράγουν ένα εξαιρετικής ποιότητας λάδι.

Γιάννης Μανιάτης Γιορτή Ελιάς Κρανίδι

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο βουλευτής η φετινή γιορτή στο Κρανίδι σημαδεύεται από δύο γεγονότα:

1. Δακοκτονία

Η εγκληματική αμέλεια κι αδιαφορία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οδήγησαν φέτος σε τραγικές επιπτώσεις λόγω του δάκου, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής στην Ερμιονίδα και την υπόλοιπη Αργολίδα. Παρά το γεγονός ότι με το άρθρο 44 του N.4325/2015, δόθηκε η δυνατότητα, μόνο για το 2015, στις Περιφέρειες της χώρας να προχωρούν σε συμβάσεις δακοκτονίας πριν ακόμη ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες και παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Μανιάτης και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ, είχαν τονίσει την ανάγκη εφαρμογής του άρθρου 44 και για το έτος 2018, εντούτοις η κυβέρνηση αδιαφόρησε απαράδεκτα, με αποτέλεσμα την τεράστια μείωση της ποσότητας και ποιότητας που είναι πια ορατή στα ελαιοτριβεία της χώρας. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα:

•Να αποζημιώσει όλους τους ελαιοπαραγωγούς από τις ζημιές που υπέστησαν από το δάκο, λόγω της ανικανότητας του Υπουργείου.

•Να νομοθετήσει άμεσα, ώστε το άρθρο 44 (N.4325/2015), να εφαρμόζεται για όλα τα επόμενα χρόνια.

Γιάννης Μανιάτης Γιορτή Ελιάς Κρανίδι

2. Ο Ανάβαλος στην Ερμιονίδα

Μέχρι το Μάιο 2011, όλα τα λόγια και οι υποσχέσεις για τον Ανάβαλο στην Ερμιονίδα δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, λόγω ανυπαρξίας μελετών. Το Μάιο 2011, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με παρέμβαση Γιάννη Μανιάτη στον αρμόδιο Υπουργό, προκήρυξε τη μελέτη επέκτασης του Αναβάλου στην Ερμιονίδα.

Η μελέτη αυτή, εκπονήθηκε και παρελήφθη τον Ιανουάριο 2015, με περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για Ανάβαλο σε Ερμιονίδα και Επιδαυρία από Γιάννη Μανιάτη και Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που παρέλαβε, όφειλε να την προκηρύξει άμεσα, δεδομένου ότι εκτός από τη μελέτη, παρέλαβε στο ταμείο της και όλα τα διαθέσιμα κονδύλια. Η μελέτη προβλέπει κόστος έργου 38.500.000€. Δυστυχώς σήμερα, μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το έργο όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί, όπως θα μπορούσε, αλλά δεν έχει ακόμη ούτε ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΠΑΑ), και βεβαίως δεν έχει καν προκηρυχθεί.

Το Υπουργείο, έχει ήδη προκηρύξει από πολλών μηνών το Μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ για εγγειοβελτιωκά και άλλα έργα, με καταληκτική ημερομηνία (μετά από παράταση) την 31.11.2018 και συνολικό προϋπολογισμό έργων 180.000.000€. Δεδομένου ότι τα κονδύλια αυτά δεν επαρκούν για όλα τα αιτήματα της υπόλοιπης χώρας και δεδομένου ότι η επέκταση του Αναβάλου στην Ερμιονίδα, είναι θέμα ζωής, απαιτείται άμεσα, με ευθύνη και συντονισμό του Δημάρχου Ερμιονίδας, η Περιφέρεια και οι Βουλευτές του νομού, να απαιτήσουμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την ένταξη στο ΠΑΑ του έργου της επέκτασης του Αναβάλου στην Ερμιονίδα. Είναι ιστορική, αλλά και μοναδική ευκαιρία. Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται σχετική νέα Κοινοβουλευτική Ερώτηση.