ΚοινωνίαΑρχείο

Στα δικαστήρια για τον δάκο οι ελαιοπαραγωγοί της Αργολίδας

Το πρόβλημα της δακοπροσβολής ταλαιπωρεί ιδιαίτερα φέτος τα ελαιόδεντρα στην Αργολίδα, όπως επισημάναμε πρώτοι με σχετικό ρεπορτάζ από προχθές.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος οι ελαιοπαραγωγοί της Αργολίδας είναι αποφασισμένοι να στραφούν νομικά κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα όσοι έχουν τις καλλιέργειες τους στην περιοχή της Επιδαύρου είδαν φέτος τις ελιές να πέφτουν στο έδαφος χτυπημένες από το δάκο. «Δεν έγινε σωστά η καταπολέμηση από τα συνεργεία της Περιφέρειας. Άργησαν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί και οι πληθυσμοί του δάκου προχώρησαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταπολεμηθούν στη συνέχεια» λέει στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Δημήτρης Κωστούρος, ελαιοπαραγωγός και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Επιδαύρου.

«Η πτώση του καρπού φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις το 70% και μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι σημαίνει αυτό για τους αγρότες που αφιέρωσαν χρόνο και χρήμα για τη φετινή σοδειά την οποία βλέπουν τώρα να χάνεται. Οι ψεκασμοί έπρεπε να γίνουν από το Μάιο αλλά καθυστέρησαν να προσλάβουν τους εποχικούς γεωπόνους, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί το 70% της ποσότητας και το 100% της ποιότητας. Το λάδι βγαίνει με πολλά οξέα. Εκεί που είχε 3-4 γραμμές φέτος φτάνει τις 30-40, δηλαδή 3 και 4 οξέα», σημειώνει ο κ. Κωστούρος. 

Παρ’ ότι παραδέχονται όλοι ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά από πλευράς δάκου, για αυτή την καταστροφή οι ελαιοπαραγωγοί θα αναζητήσουν ευθύνες. «Κάποιος έχει ευθύνη. Η Περιφέρεια; Το υπουργείο; Ο κόσμος πληρώνει κανονικά ότι του ζητήσουν» είπε ο Δημήτρης Κωστούρος. Έχουν αρχίσει οι συζητήσεις στα χωριά για να καθορίσουν τι θα πράξουν για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. 

Επικοινωνία από το Βραδινό Μαγκαζίνο του σταθμού υπήρξε και με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσσο Χειβιδόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια πράγματι το κράτος δεν έχει αντιληφθεί ότι πρέπει οι ψεκασμοί να γίνουν ακόμα πιο έγκαιρα». 

Για τη φετινή καθυστέρηση που καταγγέλλουν οι αγρότες απάντησε πως «υπάρχει συγκερκιμένη διαδικασία για το διεθνή διαγωνισμό για τη δακοκτονία. Οι χρόνοι δυστυχώς ξεκινούν από τη στιγμή που έρχονται σε εμάς οι εγκρίσεις και τα χρήματα για το διεθνή διαγωνισμό. Θα πρέπει να αλλάξει αυτό και να είμαστε ακόμα πιο έγκαιρα. Και θα πρέπει να γίνει καλύτερη και ορθολογικότερη κατανομή των χρημάτων που ξοδεύει το ελληνικό δημόσιο. Εμείς στην Αργολίδα έχουμε παράπονα διότι τα χρήματα ήταν λιγότερα με αποτέλεσμα να μείνουν περιοχές ακάλυπτες. Ακόμα όμως και σε περιοχές που εξαιρέθηκαν και έγινε καταπολέμηση με άλλο τρόπο κι εκεί υπήρχε φέτος δάκος.Είναι τρομακτικά επιβαρυμένη χρονιά από πλευράς δάκου. Βλέπαμε δηλαδή σε παγίδες δάκου νούμερα τριψήφια που δεν τα έχω δει όσα χρόνια είμαι στην αυτοδιοίκηση».

Ερωτηθείς αν μπορούν αυτοί οι ελαιοπαραγωγοί να ζητήσουν αποζημιώσεις λόγω της φετινής καταστροφής ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας απάντησε ότι «με βάση δυστυχώς τον κανονισμό του ΕΛΓΑ όχι. Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να το δούμε ειδικά για τη φετινή χρονιά».