ΠολιτικήΑρχείο

Ο Ανδριανός ζητά από τον Γαβρόγλου να παρέμβει για τη μεταφορά των μαθητών της Αργολίδας

Την ανάγκη άμεσης επίλυσης του τεράστιου ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία της Αργολίδας που διακόπτεται από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, θέτει με ερώτησή του στη βουλή ο Γιάννης Ανδριανός απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου. 

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: 

«Σε συνέχεια των επανειλημμένων παρεμβάσεών μου για την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στην Αργολίδα επανέρχομαι στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στους μαθητές της Αργολίδας και τις οικογένειές τους μετά την σημερινή έκτακτη ανακοίνωση του ΚΤΕΛ Αργολίδας ότι διακόπτεται η μεταφορά μαθητών που πραγματοποιούταν μέχρι σήμερα χωρίς γραπτή σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Όπως εγκαίρως είχα επισημάνει, το πρόβλημα υφίσταται για μεγάλη χρονική περίοδο με αποτέλεσμα η χρονιά να ξεκινήσει χωρίς να υπάρχει η σχετική σύμβαση μεταφοράς με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι μαθητές να χάσουν μαθήματα και οι οικογένειές τους να ταλαιπωρηθούν. Δεδομένης της μεγάλης σοβαρότητας του προβλήματος, η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεση λύση σταματώντας να μετακυλύει τις υπαρκτές ευθύνες τις οποίες οφείλει να τις αναζητήσει και να αποδώσει στους υπεύθυνους γιατί το σίγουρο είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι μαθητές και οι οικογένειές τους. Επισημαίνω για άλλη μια φορά ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας και συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών η απρόσκοπτη εκπαίδευσή τους και δεν είναι δυνατόν η ανευθυνότητα και η ανικανότητα κάποιων να τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα. 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΚΤΕΛ Αργολίδας μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: 

«Συναντηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχες συνοδευομένων από υπαλλήλους της Περιφέρειας και μας ενημέρωσαν ότι συνιστούν επιτροπή κοστολόγησης των δρομολογίων, ώστε να καταλήξουν στη σύννομη, ακριβή και δίκαιη κοστολόγηση των δρομολογίων του έργου. 

Το έργο της μελέτης το ανέθεσαν σε ιδιώτη μελετητή, ο οποίος παρέδωσε τη μελέτη εγκαίρως. Για λόγους όμως που δεν κατανοούμε, τη μελέτη αυτή δεν μας παρέδωσε ποτέ η Περιφέρεια, ενώ μέχρι σήμερα δεν εισήχθη στην Οικονομική Επιτροπή, ώστε να διακηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τη μεταφορά μαθητών. 

Εμείς από την άλλη, συρόμαστε τόσο καιρό να μεταφέρουμε τους μαθητές απλήρωτοι, χωρίς γραπτή συμφωνία, Χωρίς καμία εξασφάλιση της περιουσίας μας και από την άλλη αντιμετωπίζουμε μία έλλειψη κατανόησης και ειλικρίνειας από πλευράς της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας. 

Τα ανωτέρω τα επισημάναμε με απανωτές επιστολές και διαμαρτυρίες μας προς την Περιφέρεια και τις Υπηρεσίες για να φτάσουμε να μας περάσουν με mail ένα ανυπόγραφο έγγραφο όπου υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις από όσα είχαν προβλεφθεί στη μελέτη αλλά και από όσα προβλέπονταν στα δρομολόγια άλλων νομών. 

Μετά ταύτα, επειδή πλέον έχουμε φτάσει σε σημεία πλήρους αδυναμίας όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας αλλά ακόμη και να βάλουμε καύσιμα στα λεωφορεία μας για να τα κινήσουμε, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι διακόπτουμε τη μεταφορά μαθητών προς και από τα σχολεία τους από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, εξ υπαιτιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός μας». 

Κατόπιν αυτών, 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ: 

1. Με ποιες συγκεκριμένες άμεσες δράσεις θα διασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών στην Αργολίδα για την απρόσκοπτη εκπαίδευσή τους που αποτελεί ύψιστη υποχρέωση της Πολιτείας».