Υπάρχουν όρια μεταξύ του καλλιτεχνικού γυμνού και του πορνό; Ο Ναυπλιώτης φωτογράφος Γιώργος Πραμαγγιούλης, που ασχολείται ενεργά με την φωτογραφία σε διάφορα πρότζεκτ με τελευταίο την μελέτη στο καλλιτεχνικό γυναικείο γυμνό, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσει.
Λέει σε συνέντευξη που φιλοξενήθηκε στον έντυπο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ:
«Η φωτογραφία καλλιτεχνικού γυμνού είναι παρεξηγημένη και αρκετά δύσκολη, αφού ο φωτογράφος πρέπει με το φωτογραφικό μέσο να καταφέρει να προκαλέσει το συναίσθημα του θεατή και να προβάλει μέσω των σκιών των γραμμών και των καμπυλών, που το σώμα διαθέτει, το θέμα πέρα από το προφανές. Για να γίνει αυτό εφικτό απαιτείται η ύπαρξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ φωτογράφου και μοντέλου αλλά και μεράκι».
Όπως επισημαίνει ο φωτογράφος: «Σκοπός του καλλιτεχνικού γυμνού είναι η αναζήτηση και προβολή της αιώνιας γοητείας του σώματος, γυναικείου ή ανδρικού, ακόμα και με τις όποιες ατέλειές του, αφού και αυτές είναι μέρος αυτής της γοητείας. Όταν η αναζήτηση αυτή δεν είναι προαπαιτούμενο τότε μιλάμε για ένα πρόσκαιρο ερέθισμα, μια οσμή φτηνού αρώματος που ξεθυμαίνει γρήγορα. Τότε σταματάμε να μιλάμε για καλλιτεχνική φωτογραφία και απλά παραδινόμαστε στο πορνό…».
Ο Γιώργος Πραμαγγιούλης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 αλλά μεγάλωσε και πήγε σχολείο στο Ναύπλιο μέχρι τα 19 του χρόνια οπότε και έφυγε για σπουδές. Μετά το τέλος των σπουδών παρέμεινε μακριά από το Ναύπλιο για επαγγελματικούς λόγους, ωστόσο επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του όσο πιο συχνά μπορεί. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.
Με την φωτογραφία ασχολήθηκε πρώτη φορά το 2011 και μάλιστα μετά από προτροπή της συζύγου του παρακολούθησε το βασικό σεμινάριο φωτογραφίας στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ). Έκτοτε ασχολείται ενεργά με την φωτογραφία σε διάφορα πρότζεκτ με τελευταίο την μελέτη στο καλλιτεχνικό γυναικείο γυμνό.
Όλες οι φωτογραφίες είναι του Γ. Πραμαγ\γγιούλη.