ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Θετικά και αρνητικά των υποψηφίων ή φερόμενων ως υποψηφίων δημάρχων στο Ναύπλιο

Σε κάθε περίπτωση ο Μάϊος του 2019 θα είναι εξαιρετικά καυτός. Μια εποχή θα κλείσει… Η κάλπη ποτέ δεν είμαστε σίγουροι τι θα βγάλει. 
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, αν θα διεκδικήσουν τα τοπικά συμβούλια με «κλειστά» ψηφοδέλτια. Υπενθυμίζουμε ότι για αυτά θα έχουμε ξεχωριστές κάλπες την ίδια ημέρα. 

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι από όποιο δρόμο και αν θα περάσεις, εκείνες τις ημέρες, θα πέσεις πάνω σε έναν υποψήφιο!

Για να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά των υποψηφίων ή φερόμενων ως υποψηφίων για τη θέση του Δημάρχου της Πρώτης Πρωτεύουσας της σύγχρονης Ελλάδας.

Ξεκινάμε από τον τωρινό Δήμαρχο, τον Δημήτρη Κωστούρο. Οι πολλές εκδηλώσεις που έγιναν και ιδιαίτερα οι του «Αθλητικού Τουρισμού» (Μαραθώνιος, τρίαθλο, Παλαμήδι κλπ.), τόνωσαν το τουριστικό ρεύμα και υπήρξαν μέρες σε «νεκρές περιόδους» με πληρότητα 100% των ξενοδοχείων. Αυτό είναι το πλέον θετικό έργο της Δημαρχιακής του θητείας.

Οι προσωπικές σχέσεις με τους πολίτες είναι το δεύτερο θετικό. Το να  συναντάς σε διάφορα μέρη τον Δήμαρχο με το μηχανάκι και να μπορείς να του πεις το πρόβλημά σου τον κάνει ελκυστικό σε μεγάλο μέρος ψηφοφόρων. Είναι το δεύτερο θετικό.

Στα αρνητικά προσμετρώνται οι «τσακωμοί» με πολλά πρώην στελέχη της παράταξής του, οι υπερβολικές δαπάνες για πολλές εκδηλώσεις και η οικονομική διαχείριση.

Για το λιμάνι έχουμε και θετικά και αρνητικά. Ναι, μεν δεν μειώθηκε ο αριθμός των τουριστών και έγινε η περίφραξη, αλλά ούτε η εκβάθυνση προχώρησε και μειώθηκαν κατά πολύ οι θέσεις στάθμευσης.

Οι δυο πνευματικοί κληρονόμοι του Τσούρνου, θα προσπαθήσουν να γίνουν διάδοχοι του Κωστούρου. 

Ο κ. Γραμματικόπουλος καλλιέργησε όλο αυτό το διάστημα το προφίλ του σοβαρού τεχνοκράτη. Χωρίς λαϊκίστικες κραυγές, προσπάθησε να πείσει τους συμπολίτες ότι έχει υλοποιήσιμες και καινοτόμες προτάσεις για πολλά προβλήματα της πόλης (Πρόταση για το λιμάνι, πρόταση για διαμόρφωση των εισόδων της πόλης και άλλα). Θετικό ήταν ότι δεν αγκάλιασε παράγοντες ύποπτους ότι απλώς θέλουν να καρπωθούν από την Δημοτική εξουσία.

Τελευταίο, αλλά ίσως το σημαντικότερο, θετικό για τον Γραμματικόπουλο ήταν ότι απέδειξε πως μπορεί να συνεργαστεί με συμβούλους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, χωρίς να παύει ο ίδιος να είναι ένα σοβαρό στέλεχος της ΝΔ.

Το αδύνατο σημείο του Γραμματικόπουλου (και για πολλούς το αρνητικό) ήταν ότι δεν μπόρεσε να «δέσει» τους συμβούλους του και πολλοί του έφυγαν. Αυτό μειώνει το ηγετικό προφίλ που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος Δήμαρχος.

Ο Αναγνωσταράς προβάλει τα έργα της παλαιάς του θητείας. Βέβαια,  δεν θα μπορούσε ποτέ να πιάσει τα εκπληκτικά ποσοστά της επανεκλογής του το 2006. Έχει το μειονέκτημα ότι έχει εκτεθεί ως υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ κάτι που του στερεί την συνεργασία των ουκ ολίγων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τον είχαν υποστηρίξει  τότε. Η προσχώρηση στο στρατόπεδό του των δύο πρώην Αντιδημάρχων του Κωστούρου, θα λειτουργήσει υπέρ του μόνο εάν έχουν προηγηθεί οι Βουλευτικές εκλογές…

Το ΚΚΕ ελπίζει σε ένα κάπως καλύτερο ποσοστό. Η προεκλογική του εκστρατεία θα στηριχθεί στην καταγγελία της διασπάθισης των εσόδων του Δήμου και τα υπερβολικά τέλη που ταλαιπωρούν τις εργατικές οικογένειες. Θα προβάλει με επιμονή τις επιτυχίες (πραγματικά εκπληκτικές) που έχει ο προερχόμενος από τις τάξεις του Δήμαρχος της Πάτρας κ. Πελετίδης. Το πρόβλημα είναι να επιλέξει ανάλογο υποψήφιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του να πλαισιώνουν τον νυν Δήμαρχο (λόγω πολιτιστικών εκδηλώσεων…) Σε περίπτωση που συμπέσουν Βουλευτικές με Δημοτικές, τότε θα ρίξει το βάρος του στις πρώτες. Η εσωκομματική διαδικασία για να αναδειχθούν οι τρεις προτεινόμενοι που ήθελε η ηγεσία του κόμματος, έδειξε τις πραγματικές αδυναμίες. Και οι τρεις που το όνομά τους συζητήθηκε ήταν δανεικοί από το ΠΑΣΟΚ. Είναι τραγικό να είσαι τέσσερα χρόνια Κυβέρνηση και να μην έχεις αναδείξει στελέχη από τα σπλάχνα σου.

Η παράταξη που είχε κάποτε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσχωρήσει στην ΛΑΕ. Οι κ.κ. Κοκκινόπουλος και Δρούγκας έδειξαν μαχητική διάθεση τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και σε πολλά κοινωνικά προβλήματα (Κίνημα κατά των πλειστηριασμών κ.ά.) Δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν θα κάνουν αυτόνομη κάθοδο ή θα προχωρήσουν σε συνεργασίες με ανεξάρτητους.

Η υποψηφιότητα του πρώην Νομάρχη κ. Σαλεσιώτη, κάηκε πρόωρα. Ως ανεξάρτητος θα αποδεικνυόταν πολυσυλλεκτικός (μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν τον ψήφιζαν και πολλοί Δεξιοί). Αν μπορέσει να βγάλει την ετικέτα του κομματικού υποψηφίου, θα μπορεί να ελπίζει σε κάτι  καλό.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις στα τοπικά ζητήματα των κ.κ. Αντωνιάδη και Καράπαυλου τους έχουν δώσει πολλές συμπάθειες. Οι πάντες αναγνωρίζουν την άδολη αγάπη τους για την πόλη και την εντιμότητά τους. Η αδυναμία τους είναι στη συγκρότηση ενός ευρύτερης αποδοχής ψηφοδελτίου. Δύσκολο, να το ξεπεράσουν… Μια (πιθανολογούμενη) συνεργασία με τους Κοκκινόπουλο και Δρούγκα θα έδινε νέα δυναμική και στους μεν και στους δε.

Τέλος, ο κ. Μάνος Περράκης, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Κάνει συνεχείς παρεμβάσεις σε τοπικά προβλήματα και καταγγέλλει τον Δήμαρχο μέσα από στοιχεία που αλιεύει από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Εάν το κλίμα όμως πολωθεί μεταξύ δύο υποψηφίων, τότε θα έχει δυσκολία να συγκροτήσει αξιόμαχο ψηφοδέλτιο.