Site icon Αρχείο anagnostis.org

Το Event Series του Harvard ξεκινά από το Ρέθυμνο

Πλατεία Φιλελλήνων Ναύπλιο Πανεπιστήμιο ΚΕΣ Harvard

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου του Harvard που εδρεύει στο Ναύπλιο και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης μας προσκαλούν στη διάλεξη του Κώστα Παναγιωτάκη, Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γλασκώβης, με θέμα «Λατινικά γνωμικά, παιδεία και τρόπος ζωής».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και θα γίνει την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στο Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» στο Ρέθυμνο.

Η ομιλία θα γίνει στα Ελληνικά.

Σύντομη περίληψη της διάλεξης

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ρώμης είναι διάχυτη στις μέρες μας· την βρίσκουμε στη γλώσσα που μιλάμε, στα λογοτεχνικά κείμενα που διαβάζουμε, στα έργα τέχνης που θαυμάζουμε και στην αρχιτεκτονική που μας περιβάλλει, στους νόμους που ρυθμίζουν την ζωή μας, στην τεχνολογία που χρησιμοποιούμε και στα δημοφιλή θεάματα που μας διασκεδάζουν. Βεβαίως οι Ρωμαίοι μάς είναι γνωστοί όχι μόνο για τα επιβλητικά τους μνημεία αλλά και για τη σπουδαία τους λογοτεχνία, μέρος της οποίας αποτελούν σύντομες, περιεκτικές και αλησμόνητες φράσεις, όπως “η τύχη ευνοεί τους γενναίους” του Τερεντίου, “άδραξε τη μέρα” του Ορατίου, “ο έρωτας κατακτά τα πάντα” και “συνεχώς άστατο και ευμετάβλητο πλάσμα η γυναίκα” του Βιργιλίου, “νους υγιής εν σώματι υγιεί” του Ιουβενάλη, και πολλά άλλα. Η ομιλία μου θα εστιάσει σε τέτοιου είδους αποφθέγματα και συγκεκριμένα θα εξετάσει το αρχικό τους περιεχόμενο, πώς αυτό άλλαξε κατά την επιβίωσή τους και πώς τέτοια αποφθέγματα επηρέασαν την ευρωπαϊκή σκέψη και την καλλιτεχνική παράδοση.

Ο Κώστας Παναγιωτάκης

Είναι Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Ασχολείται ερευνητικά με το μυθιστόρημα και το θέατρο και ειδικότερα με τα Σατυρικά του Πετρωνίου και με αποσπασματικά σωζόμενες μορφές λαϊκού θεάτρου (τους λογοτεχνικούς μίμους του Δέκιμου Λαβέριου και του Ποπλιλίου καθώς και τη λεγόμενη Ατελλανή κωμωδία). Κύριες δημοσιεύσεις του στα θέματα αυτά αποτελούν οι μονογραφίες Theatrum Arbitri: Theatrical Elements in the Satyrica of Petronius (Leiden, 1995) και Decimus Laberius: The Fragments (Cambridge, 2010). Ο Κ. Παναγιωτάκης έχει μεταφράσει στα ελληνικά κωμωδίες του Πλαύτου και του Τερεντίου και (μαζί με τον αδελφό του Στέλιο) την κλασική μελέτη του Πήτερ Ουώλς Η Ρωμαϊκή Μυθιστορία: Τα Σατυρικά του Πετρωνίου και οι Μεταμορφώσεις του Απουληίου (ΜΙΕΤ 2000). Ετοιμάζει νέες κριτικές εκδόσεις, με μετάφραση και σχόλια, των αποσπασμάτων της Ατελλανής κωμωδίας, των γνωμικών που αποδίδονται στον μιμογράφο Ποπλίλιο και του επεισοδίου από τα Σατυρικά του Πετρωνίου που είναι γνωστό ως “Το Δείπνο του Τριμαλχίωνα” (Cena Trimalchionis).

Exit mobile version