ΠολιτισμόςΑρχείο

Το νέο βιβλίο του Μητροπολίτη Νεκτάριου μας ταξιδεύει σε τόπους μνήμης, μαρτυρίου και μαρτυρίας

Ένα εξαιρετικό βιβλίο μας ταξιδεύει σε τόπους μνήμης, μαρτυρίου και μαρτυρίας. Στην τραγωδία που έζησε η Πολωνία κάτω από τη σοβιετική και ναζιστική ιδίως κατοχή και κυρίως στον διωγμό και τον αφανισμό των Εβραίων στα φοβερά στρατόπεδα εξόντωσης «Άουσβιτς – Μπιρκενάου».

Συγγραφέας του βιβλίου «Οδοιπορικό στην Πολωνία – Σε τόπους μνήμης, μαρτυρίου και μαρτυρίας», ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, με αφορμή πρόσφατο ταξίδι του εκεί, με το γραφείο Νεότητας της Μητρόπολης.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, το οδοιπορικό κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι μια σύντομη γνωριμία με τη χώρα και την τοπική εκκλησία. Και ο δεύτερος μια εκτενέστερη αναφορά στα θλιβερά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην τραγωδία που έζησε η Πολωνία κάτω από τη σοβιετική και ναζιστική ιδίως κατοχή και κυρίως στον διωγμό και τον αφανισμό των Εβραίων στα φοβερά στρατόπεδα εξόντωσης «Άουσβιτς – Μπιρκενάου».

Οδοιπορικό στην Πολωνία - Σε τόπους μνήμης, μαρτυρίου και μαρτυρίας

Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια επιστημονική ιστορική μελέτη. Είναι μόνο μια κατάθεση των γεγονότων που ζήσαμε. Στη σύνταξη του οδοιπορικού χρησιμοποιήσαμε τις προσωπικές σημειώσεις όσων έλαβαν μέρος στο ταξίδι τις αφηγήσεις των ξεναγούν, τις συνεντεύξεις και τους διαλόγους που καταγράψαμε από τους ανθρώπους που συναντήσαμε κ.λπ.

Ειδικά για το Άουσβιτς υπάρχει μια τεράστια αλληλογραφία. Επιλεγμένα αποσπάσματα διαβάστηκαν στις συναντήσεις μας και μέσα στο λεωφορείο κατά τη διάρκεια των πολύωρων διαδρομών. Όλα αυτά αποτέλεσαν το υλικό, το οποίο συμπληρώθηκε και από άλλες πηγές, ώστε ο αναγνώστης να πάρει μια ιδέα για τα φοβερά γεγονότα που έζησε η ανθρωπότητα στον 20ό αιώνα και την απέραντη θλίψη που βίωσαν εκατομμύρια αθώα θύματα.

Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι έγιναν, για να θυμηθούμε τον Σεφέρη, «για ένα πουκάμισο αδειανό». Όμως οι συνέπειες ήταν τρομακτικές. Η Ευρώπη, κυρίως, καταστράφηκε και τα χρηματικά ποσά που χρειάστηκαν για την ανόρθωσή της ήσαν πολύ περισσότερα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή του πολέμου. Όμως πέρα από τις υλικές καταστροφές και τα οικονομικά μεγέθη, ο πόνος και ο αφανισμός εκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορεί να μετρηθεί. Οι οικονομικοί δείκτες και οι στατιστικές δεν είναι τα κατάλληλα όργανα για να μετρήσουν όλη αυτή την οδύνη. Τα κατεστραμμένα κτήρια, οι γέφυρες, τα λιμάνια, τα εργοστάσια αποκαταστάθηκαν, ξαναχτίστηκαν. Οι κατεστραμμένες ζωές όμως όχι.

Οφείλουμε το λιγότερο να μην ξεχνάμε. Να μην αμβλυνθεί η μνήμη και παγώσουν οι καρδιές. Γιατί τότε ο σπόρος του μίσους θα φυτρώσει και ο δρόμος προς μια νέα καταστροφή θα είναι ανοιχτός. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αγίου μάρτυρος Μύρωνος και του οσίου πατρός Αθανασίου του Χαμακιώτου.