ΟικονομίαΑρχείο

Έρχεται ο εντυπωσιακός υπερ-σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα (Pics)

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του έρχεται η κατασκευή του νέου σύγχρονου Τερματικού Σταθμού ΚΤΕΛ λεωφορείων που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Ελαιώνα. 

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε η απόφαση για ανάθεση του έργου χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα αναλάβει την σχετική διαδικασία. Σύμβουλος ορίστηκε κατόπιν διαγωνισμού η Grant Thornton, η οποία αναλαμβάνει το συμβουλευτικό έργο έναντι 457.000 ευρώ.

ΚΤΕΛ Ελαιώνας

Το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προκαταρκτικές συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εύρεση χρηματοδότησης, προσέλκυση επενδυτών και κατάρτιση Τευχών Δημοπράτησης, θα διαρκέσει 2 χρόνια, ενώ ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου αναμένεται να βγει στον αέρα μέσα στο 2020.

To έργο θεωρείται υψίστης σημασίας για τον νομό Αττικής, ο οποίος σήμερα εξυπηρετείται από δύο υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων σε Κηφισό και Λιοσίων, που λειτουργούν έχοντας ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους, ενώ η πρόσβαση σε αυτούς γίνεται οδικώς με αυτοκίνητο, ταξί ή αστικά λεωφορεία.

ΚΤΕΛ Ελαιώνας

Η έναρξη λειτουργίας του υπερ-σταθμού, που δεν προβλέπεται πριν από το 2020, αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Λιοσίων, η λεωφόρος Kηφισού, αλλά και η λεωφόρος Aλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την πλατεία Kαραΐσκάκη.

Το κατασκευαστικό κόστος εκτιμάται στα 90 εκατ., τα οποία μπορούν να εξευρεθούν, είτε από την ΕτΕΠ και το «πακέτο Γιούνκερ», είτε από δανεισμό των ΚΤΕΛ, είτε από την κοινοπραξία εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή του.

ΚΤΕΛ Ελαιώνας

Ο «Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων» (ΚΣΥΛ) προβλέπεται να κατασκευασθεί πάνω από το αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα. Γι΄ αυτό το λόγο έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Αττικό Μετρό, του δήμου Αιγάλεω και των ΚΤΕΛ.

Κοινός στόχος είναι η υλοποίηση ενός σύγχρονου Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων, ο οποίος θα αλλάξει ριζικά τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των υπεραστικών λεωφορείων στους σταθμούς του Κηφισού και της οδού Λιοσίων, δίδοντας παράλληλα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα.

ΚΤΕΛ Ελαιώνας

ΚΤΕΛ Ελαιώνας

Τα ΚΤΕΛ θα βρίσκονται στο επίπεδο και από πάνω οι διάφορες ψυχαγωγικές και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ από κάτω θα είναι το Μετρό. Η υπόγεια διάβαση έχει ήδη κατασκευαστεί.