ΠολιτισμόςΑρχείο

Ήθη και παραδόσεις από την Καππαδοκία στο Άργος

Η βραδιά της Κυριακής 23 Δεκέμβρη ζωντάνεψε ήθη και παραδόσεις, τη λαογραφία της Καππαδοκίας. Την πρωτοβουλία είχαν οι φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Κίου και η αφορμή δόθηκε σε πρόσφατο ταξίδι στο Γκεμλίκ (Παλαιά Κίο), όπου ο Κιώτης σκηνοθέτης Γιάννης Σαρηγιάννης έδωσε την υπόσχεση για μία ακόμη δημιουργία. Μια παράσταση που παραπέμπει σε μακρινές αναμνήσεις αλλά με τόσο θαυμαστή επιτυχία ζωντάνεψε με το παίξιμο πολλών δεκάδων ηθοποιών, που έχουν ενστερνιστεί και κάνουν βίωμα την παράδοση, την λαογραφία και τον πολιτισμό.

Θέμα της παράστασης είναι η χρυσοκεντημένη κλωστή που διατρέχει όλη την ζωή των πρώτων προσφύγων της Μικρασίας, τον ξεριζωμό τους, την δύσκολη εγκατάσταση στην Ελλάδα, όπου τελικά προκόβουν έχοντας πάντα σαν οδηγό την πολυκύμαντη ιστορία τους.

Μετο ίδιο Βήμα θα γυρίσω

Μετο ίδιο Βήμα θα γυρίσω

Μετο ίδιο Βήμα θα γυρίσω

Μας καθήλωσε επί μιάμιση ώρα η μαγική μουσικοχορευτική παράσταση, όσες και όσους κατάφεραν να χωρέσουν στο Μπουσουλοπούλειο και να την παρακολουθήσουν. Ευτυχώς η υπόσχεση δόθηκε και η συνάντηση αυτή θα επαναληφθεί στις 8 του Φλεβάρη, αυτή τη φορά και πάλι στο Πνευματικό κέντρο Ν. Κίου.

Χωρίς να παραλείψω κανέναν συντελεστή, θεωρώ αναγκαίο να αναφερθώ στην ξεχωριστή δουλειά του κ. Λευτέρη Μπαρδάκου, που με τον ευρηματικό τρόπο της γραφής του, έδωσε φωνή και έβγαλε την ψυχή της προσφυγιάς. Τον ακάματο σκηνοθέτη  φίλο Γιάννη Σαρηγιάννη, που με μαγικό τρόπο έδεσε ανθρώπους, αναμνήσεις, όνειρα και ιδέες και τον εκπληκτικό οδηγό – Δάσκαλο παραδοσιακών χορών κ. Γιώργο Ράλλη, που με τον χορό και την κίνηση αποκορύφωσε την θέληση, την πνοή και το μεράκι όσων συμμετείχαν ως ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές, σε ένα καλοδουλεμένο σύνολο.

Μετο ίδιο Βήμα θα γυρίσω

Μετο ίδιο Βήμα θα γυρίσω

Μετο ίδιο Βήμα θα γυρίσω

Ευχαριστούμε βέβαια και όσους βοήθησαν σαν αφανείς συντελεστές της πανέμορφης αυτής χοροδραματικής παράστασης, την πρωτοβουλία της οποίας είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Κίου, με την πολύτιμη συμπαράσταση του Δήμου Άργους Μυκηνών.

Ήμασταν τυχεροί που απολαύσαμε αυτή την υπέροχη δημιουργία.

Μετο ίδιο Βήμα θα γυρίσω

Μετο ίδιο Βήμα θα γυρίσω

Μετο ίδιο Βήμα θα γυρίσω

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ