ΟικονομίαΑρχείο

Αυξημένες ποσότητες αλλά χαμηλές τιμές για τις ναβαλίνες στην Αργολίδα

Οι τιμές για τις Ναβαλίνες κινούνται γύρω από τα 20 λεπτά, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή, ενώ από 16 μέχρι 18 λεπτά διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού για τα Μέρλιν. Προβλήματα παρατηρούνται και στον τομέα της διακίνησής τους, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη ψυκτικών θαλάμων και το κόστος μεταφοράς τους, εξαιτίας των εορτών, είναι αρκετά υψηλό.

Συγκεκριμένα ομοιόμορφα φαίνεται να διαμορφώνεται η κατάσταση στα εσπεριδοειδή στην Αργολίδα, με κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη παραγωγή. Ακόμα ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι οι «χαμηλές πτήσεις» στις εξαγωγές, αφού, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ypaithros.gr και τον Γιώργο Αργυρίου ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Γιώργος Ντόκος, «πάμε χαμηλά γιατί είναι γιορτές και δεν υπάρχουν ψυγεία. Οι μεταφορές είναι ακριβές αυτό το διάστημα. Η τιμή αυτήν τη στιγμή είναι στα 18 λεπτά».

Από την περιοχή του κάμπου της Αργολίδας, ο Χάρης Μακρής πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, επεσήμανε ότι «η συμπίεση της τιμής στο πορτοκάλι συνεχίζεται και ήδη έχουμε φτάσει τα 17 λεπτά χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει μετά τις γιορτές. Το Μέρλιν στέκεται στα 17-18 λεπτά, ενώ οι Ναβαλίνες στα 20 λεπτά. Η παραγωγή, τελικά, είναι αυξημένη κατά 30% και αυτό θα δώσει άλλη διάσταση, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι ότι θα καλυφθεί έτσι η ζημιά».