ΟικονομίαΑρχείο

Ενεργειακό κέντρο η Πελοπόννησος με την διέλευση του EastMed

Επικυρώθηκε η χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τις τελικές τεχνικές μελέτες του αγωγού EastMed, με την επίσημη έγκριση από την Κομισιόν του προγράμματος χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» να αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη, 25η Ιανουαρίου.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από την IGI Poseidon S.A. που ηγείται του έργου και αφορά τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες (Front End Engineering and Design) για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Η προκαταρκτική έγκριση από την Κομισιόν αφορά τη χρηματοδότηση τελικού λεπτομερούς μηχανολογικού σχεδιασμού για το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη και από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο, καθώς και για το τμήμα του αγωγού από την Πελοπόννησο μέχρι την Θεσπρωτία.

Επίσης, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της λεπτομερούς βυθομέτρησης και χάραξης της πορείας του αγωγού, καθώς και έργα μηχανικής θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αγωγός Φυσικού Αερίου EastMed

Συνολικά, η εγκριθείσα χρηματοδότηση αγγίζει στο 50% του κόστους των σχετικών έργων.

Η είδηση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων και επαφών για την προώθηση του EastMed, σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, με τη στήριξη της ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη στην Κύπρο.

Το πρότζεκτ East Med Pipeline προβλέπει την κατασκευή αγωγού 1.900 χλμ. κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου. Θα ξεκινάει στις περιοχές εξόρυξης στις ισραηλινές ακτές και θα οδηγεί μέσω Κύπρου και Κρήτης στην Πελοπόννησο. Η διαδρομή θα συνεχίζει στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου ο αγωγός θα συναντά τον σχεδιαζόμενο αγωγό Ποσειδώνα […] ο οποίος θα καταλήγει στο Ότραντο της Ιταλίας απ’ όπου το αέριο θα μπορεί να διοχετεύεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο. […] 1.300 χλμ. του αγωγού θα κατασκευαστούν υποθαλάσσια. Με βάθη που φτάνουν τα 3.000 μέτρα αυτό συνιστά μεγάλη τεχνική πρόκληση».