«Θεωρώ πώς το 2019 θα πρέπει να είναι ο χρόνος της ειλικρίνειας και της αλήθειας. Ο χρόνος που απαιτεί θυσίες από όλους τους πολίτες, κυρίως όμως από τους πολίτες που στέλνουν ένα μήνυμα προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου. Να βρουν τρόπο συνεννόησης και συνεργασίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας την Τρίτη 1η Ιανουαρίου 2019.
«Το 2019 είναι ένας χρόνος εξαιρετικά δύσκολος και εξαιρετικά κρίσιμος για την πορεία του τόπου, του Έθνους, των πολιτών και της κοινωνίας. Αυτό νομίζω πώς δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν μας» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «είναι ένας χρόνος που σηματοδοτεί την ουσιαστική απαλλαγή των πολιτών και της κοινωνίας από όλες αυτές τις φθοροποιές παρενέργειες, που για πολλά χρόνια αποτελούσαν το στοιχείο που βίωνε η κοινωνία μας και αδυνατούσε να προσεγγίσει τα μεγάλα προβλήματα που είχε ο τόπος».
Η χώρα ανήκει σε όλους τους πολίτες, με οποιεσδήποτε απόψεις και αν έχουν, γιατί αυτό είναι η δημοκρατία, σημείωσε ακολούθως ο Πέτρος Τατούλης και υπογράμμισε ότι «δημοκρατία δεν είναι να αναπολούμε και συνεχώς να μιλάμε για έναν δήθεν πολιτικό πολιτισμό. Ο πολιτικός πολιτισμός στη χώρα θα πρέπει να έχει μόνο μια κατεύθυνση: Την αυστηρότητα στην τήρηση των νόμων και του Συντάγματος».
Κορυφαίο εθνικό πρόβλημα για τη χώρα έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου το δημογραφικό, «το οποίο αφήνουμε πέραν των ορίων της πολιτικής. Η ερήμωση της Περιφέρειας και την υπαίθρου αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η χώρα μας περνούσε και παλιότερα πολλές σημαντικές οικονομικές και εθνικές κρίσεις. Είχε όμως ζωντανό αιμοδότη την Περιφέρεια και την επαρχία, που έδινε αυτούς τους ανεξάντλητους πόρους, τους ανθρώπινους πόρους, αυτούς τους ταπεινούς ανθρώπους, να σηκώνουν την χώρα στους ώμους τους».
Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι οι πολίτες είναι πλέον βέβαιοι ότι η βοήθεια δεν θα έρθει από πουθενά αλλού. Η μόνη ελπίδα για αυτόν τον τόπο παραμένουν αυτοί, οι απλοί πολίτες, οι πολίτες που αυτή την στιγμή μαστίζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. «Δεν ήταν ποτέ το μέλλον της χώρας η ελιτ της κοινωνίας μας. Οι απλοί πολίτες ήταν πάντοτε αυτοί που έδιναν τον εαυτό τους και στο πλαίσιο της ατομικής τους θυσίας προσπαθούσαν να βρουν μία θέση στην κοινωνία που τους περιφρονούσε και τους είχε περιθωριοποιήσει. Αυτό είναι το πρόσταγμα. Αυτές, οι άλλες απόψεις, είναι οι απόψεις που προάγουν τον ρατσισμό και τον φόβο.
Ο ρατσισμός και ο φόβος είναι άμεσα προσηλωμένοι σε αυτούς που δεν πιστεύουν στη συνταγματική και στη νομοθετική κανονικότητα του τόπου. Αυτοί προάγουν τον ρατσισμό και όχι αυτοί που ελευθέρως λένε τις ιδέες και τις σκέψεις τους. Αυτοί που παίρνουν ρίσκο για να δημοσιοποιούν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχηθώ πραγματικά, ότι ο νέος χρόνος θα έχει περιεχόμενο και νόημα ως ευχή όταν τον υποδεχτούμε ως νέο ενιαυτόν της χρηστότητας του Κυρίου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην πολιτική, στην κοινωνική και στην εθνική μας αξιοπρέπεια. Οι πολίτες δεν θέλουν θαλπωρή, οι πολίτες θέλουν να ασκήσουν τα δικά τους δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από το Σύνταγμα και τους Νόμους της χώρας».