Σαββατιάτικο ξημέρωμα στο λιμάνι του Ναυπλίου με -2 βαθμούς κελσίου και με την θάλασσα να βράζει στο ζουμί της! Το φαινομενο δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Αργολική πρωτεύουσα, ειδικά όταν η θερμοκρασία πέφτει υπό το μηδέν.
Οι εικόνες που κατέγραψε με το φακό του ο Θάνος Κομνηνός είναι χαρακτηριστικές.
Το φαινόμενο που ονομάζεται “sea smoke”, δημιουργείται όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτήν της θάλασσας, με αποτέλεσμα πολύ ψυχρός αέρας να εισβάλει απότομα πάνω από πολύ θερμότερη θαλάσσια επιφάνεια.
Παρατηρείται κυρίως στην Αρκτική και ονομάζεται «Ομίχλη Ατμού» ή «Καπνός Αρκτικής Θαλάσσης».
Ο θαλάσσιος αυτός καπνός σχηματίζεται καθώς οι υδρατμοί ψύχονται και παραμένουν στην επιφάνεια του νερού. Ο πάγος δημιουργείται σε γενικές γραμμές, ως εξής: η θερμοκρασία υπό το μηδέν, επιβραδύνει το ταλάντωμα των μορίων του νερού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νερό να γίνεται κρύο (άλλα όχι παγωμένο).
Αν τώρα επιμείνει η θερμοκρασία υπό το μηδέν, σταδιακά τα μόρια επιβραδύνονται κι άλλο, με αποτέλεσμα η επιβράδυνση να είναι πολύ μεγάλη. Αυτό είναι καταλυτικός παράγοντας και ευνοϊκός για να «δέσουν» τα μόρια μεταξύ τους και να δημιουργήσουν παγωμένους κρυστάλλους. Αυτοί οι παγωμένοι κρύσταλλοι, σταδιακά, «δένουν» μεταξύ τους γειτονικά, κι έτσι έχουμε πάγο. Για να δημιουργηθούν παγωμένοι κρύσταλλοι, θα πρέπει τα μόρια του νερού να αρχίσουν να επιβραδύνουν τρομερά και να κινούνται πολύ πολύ αργά. Αυτές είναι «ευνοϊκές» συνθήκες που βοηθάνε στο να δέσουν. Δηλαδή σε γενικές γραμμές, πιο αργή κίνηση, σημαίνει και πιο παγωμένο.