Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, κατέχοντας θέση ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο σπουδαίος φιλόλογος Φάνης Κακριδής, υιός του επίσης σπουδαίου κλασικιστή Ιωάννη Κακριδή.
Συλληπητήριο ψήφισμα για τον θάνατο του διακεκριμένου φιλολόγου εξέδωσε μεταξύ άλλων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας σημειώνοντας τα εξής:
«Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας αποχαιρετά τον μεγάλο δάσκαλο, φιλόλογο και άνθρωπο Θεοφάνη(Φάνη) Κακριδή, που έκλεισε τα μάτια του μετά από μια μεστή ζωή. Στο μυαλό όλων μας έρχεται ο θαλασσινός της παλαιάς παράδοσης, τον οποίον, όταν στη μέση του πελάγου σταματήσει η αγριεμένη γοργόνα το καράβι και ρωτήσει αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος, εκείνος αποκρίνεται: Ζει και βασιλεύει!
Γιατί, αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ. Ο Φάνης Κακριδής εντάσσεται αναμφίβολα στη χορεία των ανθρώπων που φεύγουν, αλλά δεν πεθαίνουν ποτέ. Με τη διδασκαλία του, τις μελέτες του και το ήθος του ανέδειξε με απαράμιλλο τρόπο την καθοριστική συμβολή των ανθρωπιστικών σπουδών στη διαμόρφωση ανθρώπων που διαθέτουν όραμα και γνώση, εφόδια πολύτιμα σε έναν κόσμο που ολοένα στενεύει.
Ο ομότιμος καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θεοφάνης (Φάνης) Ι. Κακριδής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933, γιος του Ιωάννη Θ. Κακριδή και της φιλολόγου Όλγας Κομνηνού-Κακριδή. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές κλασικής φιλολογίας στα Πανεπιστήμια του Μάιντς και του Τύμπιγκεν, στη Γερμανία, όπου δίδαξε ως λέκτορας αρχαίων και νέων ελληνικών. Το 1964 εξελέγη καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θέση στην οποία υπηρέτησε έως το 1984, με μια σύντομη διακοπή κατά την περίοδο της δικτατορίας. Από το 1982 ως το 1984 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ) του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, μεταξύ 1981-82 διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Μεταξύ 1988-1990 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως ειδικός επιστήμονας. Στο συγγραφικό του έργο ασχολήθηκε με την ιστορία, την ερμηνεία, την κριτική και τη μετάφραση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και έργων ξένων πανεπιστημιακών που αναφέρονται σ’ αυτή.
Αναμφίβολα, από σήμερα είμαστε φτωχότεροι.
Αγαπημένε μας Δάσκαλε, Καλό σου ταξίδι!!»