ΚοινωνίαΑρχείο

Καταρρέουν τα Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις νοσηλευτικές μονάδες του νομού Αργολίδας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεινής θέσης, στην οποία έχουν περιέλθει τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα δε αυτά της περιφέρειας. Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες και διαμαρτυρίες του υγειονομικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας, στο οποίο και ανήκουν οι δύο νοσηλευτικές μονάδες Άργους και Ναυπλίου, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υγειονομικό υλικό και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό οδηγούν πλέον το σύστημα υγείας του νομού ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Με αφορμή την οριακή αυτή κατάσταση, ο Αντιπρόεδρος και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι το μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό υπολείπεται του 50% και συγκεκριμένα αναφέρει ότι από τις 43 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 21, ενώ όλες οι θέσεις των ειδικευομένων ιατρών είναι κενές. Το επίσης λιγοστό νοσηλευτικό προσωπικό με υπερπροσπάθεια προσπαθεί να προσφέρει το μέγιστο δυνατό για τη δημόσια περίθαλψη του τοπικού πληθυσμού που ξεπερνά τις 100 χιλιάδες ενώ πρέπει να συνυπολογισθεί και ο σημαντικός αριθμός επισκεπτών και τουριστών. Απόρροια της κατάστασης αυτής όπως τονίζει ο βουλευτής, είναι πολίτες και νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν φθάσει στα όριά τους και δυστυχώς να λαμβάνουν χώρα ακόμα και περιστατικά σοβαρών διενέξεων και επιθέσεων εκ μέρους των ασθενών που αδυνατούν να αποδεχθούν τη θλιβερή πραγματικά κατάσταση.

Ο κ. Μαυρωτάς ζητά ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό, για το πότε θα προχωρήσει στη στελέχωση με επαρκές ειδικευμένο, αλλά και ειδικευόμενο προσωπικό, των δύο νοσηλευτικών μονάδων Άργους και Ναυπλίου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του τοπικού συστήματος υγείας. Επιπλέον θέτει το ζήτημα της εξασφάλισης κονδυλίων για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Τέλος, ρωτά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για το τι μέλλει γενέσθαι με την κατάρτιση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου ορθής οργάνωσης και λειτουργίας του ΝΠΔΔ «Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας», έτσι ώστε ο αρχικός στόχος της διασύνδεσης των δύο νοσοκομειακών μονάδων, για συνδυασμό της εξοικονόμησης πόρων με την επίτευξη βέλτιστης λειτουργίας τους, να επιτευχθεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Καταρρέουν οι νοσηλευτικές μονάδες στο νομό Αργολίδας

«Σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις και ανακοινώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου (Γ.Ν.) Αργολίδας, οι δύο νοσηλευτικές μονάδες στο Άργος και στο Ναύπλιο δεν επαρκούν για να καλύψουν την παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στους περίπου 100.000 κατοίκους του νομού, στους οποίους έρχονται να προστεθούν ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών/τουριστών αλλά και οι κρατούμενοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της περιοχής. Η κατάσταση είναι τραγική καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε υγειονομικό υλικό είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας του νομού Αργολίδας να καταρρέει.

Ειδικότερα, η κάλυψη των θέσεων μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού υπολείπεται του 50% (υπηρετούν 21 ιατροί από τις 43 συνολικά οργανικές θέσεις), ενώ μέρος των καθημερινών αναγκών καλύπτεται από επικουρικούς ιατρούς, αποσπασμένους, καθώς και από ιατρούς που προέρχονται από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όλες οι θέσεις ειδικευόμενων ιατρών είναι κενές, με συνέπεια τη μεγάλη δυσκολία κατάρτισης των προγραμμάτων εφημεριών, την εξοντωτική υπερεφημέρευση του μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και την κάλυψη των αναγκών των εφημεριών από γενικούς ιατρούς του νομού, αλλά και από αγροτικούς ιατρούς από τα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας. Στις δε κλειστές εφημερίες λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στη Μονάδα Νεφρού. Μάλιστα, η μοναδική αναισθησιολόγος στη μονάδα του Ναυπλίου, και ταυτόχρονα υπεύθυνη του τμήματος, έχει κληθεί με έγγραφο του Υποδιοικητή της μονάδας να εφημερεύει κάποιες μέρες και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη. Είναι προφανές ότι οι παραπάνω καταστάσεις οδηγούν σε εργασιακή εξόντωση το ιατρικό προσωπικό, ενώ και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς δεν είναι ικανοποιητικές.

Επιπλέον η απουσία Παιδιατρικής Κλινικής και στις δύο νοσηλευτικές μονάδες, αναγκάζει όσα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία να μετακινούνται σε νοσοκομεία γειτονικών νομών ή ακόμα και στην Αττική.
Περαιτέρω, το λιγοστό νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες, ενώ ο αυξημένος φόρτος εργασίας έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση οφειλόμενων ημερών ανάπαυσης και αδειών. Η έλλειψη βοηθητικού προσωπικού (βοηθών θαλάμων, εργατών αποθήκης κ.λπ.) δυσχεραίνει την κατάσταση αναγκάζοντας τους νοσηλευτές, αλλά και τους τραυματιοφορείς, να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα. Μάλιστα, η έλλειψη πληρωμάτων ΕΚΑΒ έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει συνήθως μόνο ένα ασθενοφόρο διαθέσιμο τις νυχτερινές ώρες για την κάλυψη των αναγκών διακομιδών στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις των νοσοκομείων είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ διαπιστώνονται και σοβαρές ελλείψεις σε υλικά άμεσης ανάγκης. Ταυτόχρονα υπάρχει και αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης ή αντικατάστασης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που λόγω παλαιότητας παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η αδυναμία των πολιτών να εξυπηρετηθούν και οι μεγάλες καθυστερήσεις, έχουν οδηγήσει συχνά σε αυξημένη ένταση με ορισμένα σοβαρά περιστατικά ξυλοδαρμών και επιθέσεων ασθενών και συνοδών τους σε ιατρούς.

Επειδή οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομειακών μονάδων του Γ.Ν. Αργολίδας, που με πραγματική αυτοθυσία και σε απόλυτα αντίξοες συνθήκες παλεύουν να σώσουν ζωές συνανθρώπων μας, βρίσκονται σε απόγνωση.

Επειδή η κοινωνία της Αργολίδας αγωνιά και απαιτεί από την Κυβέρνηση να πάψει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία της.

Επειδή οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι αυταπόδεικτες και η βιωσιμότητα των δύο μονάδων είναι πλέον αμφίβολη.

Επειδή, βάσει των υφισταμένων αναγκών, οι μέχρι σήμερα μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και οι προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, είναι όλως ανεπαρκείς.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Θα φροντίσετε άμεσα για τη μετακίνηση επαρκούς ειδικευμένου, αλλά και ειδικευομένου προσωπικού, στις δύο νοσηλευτικές μονάδες του Γ.Ν. Αργολίδας, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους, και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2.Θα προχωρήσετε στην άμεση προκήρυξη νέων θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού και πότε; Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των δύο ιατρών (ενός επιμελητή χειρουργού και ενός επιμελητή παθολόγου) που προσφάτως προκηρύξατε τις θέσεις τους;

3.Θα μεριμνήσετε για την εξασφάλιση των κονδυλίων συντήρησης των εγκαταστάσεων των δύο μονάδων, καθώς και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού;

4.Θα λειτουργήσουν άμεσα Παιδιατρικές Κλινικές στις δύο νοσηλευτικές μονάδες, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα παιδιά ασθενείς;

5.Θα λυθεί το ζήτημα της ελλιπούς κάλυψης τόσο ασθενοφόρων όσο και προσωπικού του ΕΚΑΒ στον νομό;

6.Θα καταρτιστεί νέο στρατηγικό σχέδιο ορθής οργάνωσης και λειτουργίας του ΝΠΔΔ «Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας», έτσι ώστε ο αρχικός στόχος της διασύνδεσης των δύο νοσοκομειακών μονάδων, για συνδυασμό της εξοικονόμησης πόρων με την επίτευξη βέλτιστης λειτουργίας τους, να επιτευχθεί;»