Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 197ης επετείου της Α΄Εθνοσυνέλευσης στη Νέα Επίδαυρο πήρε μέρος σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης. Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου κατά τη σημερινή συγκυρία και τόνισε:
«Με δέος κρατάω στα χέρια μου το κείμενο της προσωρινής διοίκησης, το οποίο είχε ψηφιστεί εδώ, λίγους μήνες αφότου είχαν ξεκινήσει οι ηρωικές πράξεις για την εθνική απελευθέρωση. Γιατί πρέπει να δούμε τη συγκυρία μέσα στην οποία νοηματοδοτείται η πράξη που έγινε τότε από τους πενήντα εννέα παρόντες που έβαλαν το πρώτο σπέρμα της εθνικής απελευθέρωσης και του περάσματος από το καθεστώς των ραγιάδων στο καθεστώς των πολιτών, στη συνταγματοποίηση, τη δημοκρατίας, την εθνική διοίκηση. Και είναι πολύ σημαντική αυτή η στιγμή γιατί, όπως γνωρίζετε, η ελληνική Βουλή βρίσκεται στην πρώτη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία στις αρχές Μαρτίου θα κλείσει σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο για να περάσει στην επόμενη, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα».
Αναφερόμενος στο κείμενο της προσωρινής διοίκησης που ψηφίστηκε στην Επίδαυρο, σημείωσε ότι «πολλά από αυτά που αναφέρονται σαν πρώτες ψηφίδες της δημοκρατικής οργάνωσης, της αντίληψης για τα δικαιώματα, τη σχέση του κράτους με τη θρησκεία, σειρά ζητημάτων πολύ σοβαρών που και σήμερα βρίσκονται στον δημόσιο διάλογο, ήταν από τότε γενεσιουργά στοιχεία του πολιτειακού και του συνταγματικού προβληματισμού». Υπογράμμισε δε επίσης ότι «από τότε έγινε σαφέστατη η διάκριση ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία και το ειδικό δικαστικό σώμα, όπως το έλεγαν».
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι σε τρία χρόνια από τώρα η χώρα μας, που είναι από τις πρώτες λίγες χώρες που συγκροτήθηκαν ως εθνικά κράτη στην Ευρώπη και μάλιστα με Σύνταγμα, γιορτάζει τα 200 χρόνια από την εθνική ανεξαρτησία της υπογραμμίζοντας: «Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και θέλω να σας πω ότι προκαλεί την προσοχή ή και τον θαυμασμό όλων των ανώτερων και ανώτατων πολιτειακών παραγόντων με τους οποίους και προσωπικά έχω έρθει σε επαφή αυτά τα τριάμισι χρόνια. Και εννοώ ότι ευρωπαϊκά κράτη που σήμερα έχουν μια άλλη οικονομική ισχύ και θέση μέσα στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι ‘‘κλείνουν το γόνυ’’ μπροστά σε αυτήν την πλέον των διακοσίων ετών ιστορία που ξεκίνησε με αυτά τα συντάγματα, τα οποία μετά από δεκαετίες ενσωματώθηκαν σε χώρες πολύ γνωστές που βρήκαν και αυτές τον δρόμο προς τη δημοκρατία».
Η ελληνική Βουλή, είπε στη συνέχεια ο κ. Βούτσης, κάνει με ευρύτατες συναινέσεις μια συστηματική προσπάθεια, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης και τη διαμόρφωση μιας κοινής κουλτούρας μνήμης της πολύχρονης ιστορίας μας. Και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην τρέχουσα μεγάλη έκθεση της Βουλής για τον εθνομάρτυρα Ρήγα και στην περσινή για τον πρώτο κυβερνήτη Καποδίστρια, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Ο κ. Βούτσης, καταλήγοντας, υπογράμμισε την αξία «του συνανήκειν σε μια παράδοση, σε μια διαδρομή μέσα από αγώνες, τομές, επιτυχίες, συγκρούσεις, διχασμούς, μέσα από παύσεις ακόμα της δημοκρατικής διαδικασίας, που όμως έχει οδηγήσει στο να είμαστε μια συγκροτημένη δημοκρατική χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στην αναθηματική στήλη και επισκέφθηκε τη μόνιμη έκθεση για την Α΄ Εθνοσυνέλευση που διατηρεί στον χώρο η Βουλή των Ελλήνων.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον θάνατο του Δημήτρη Σιούφα λέγοντας:
«Αισθάνομαι ως θέμα συνείδησης και θεσμική υποχρέωση να σας πω ότι η Βουλή πενθεί τον ευπατρίδη, εξαιρετικό πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα. Η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου άφησε ένα αδρό αποτύπωμα μέσα και έξω από τη Βουλή, το οποίο τιμούμε. Θέλω να πω από καρδιάς ότι ο Δημήτρης Σιούφας, και μετά το πέρας της προεδρίας του στη Βουλή, έδωσε μια εξαιρετική παρουσία ανθρωπιάς, θεσμικής προσήλωσης και πολύτιμων συμβουλών. Σε όλη την κρίσιμη περίοδο ήταν για εμάς ένα σημείο αναφοράς, παρότι είχαμε προφανώς διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και προελεύσεις. Τον τιμώ εκ μέρους της ελληνικής Βουλής».