ΚοινωνίαΑρχείο

Η Πελοπόννησος έμεινε χωρίς τον Σαράντο Καργάκο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο μεγάλος δάσκαλος, ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Καργάκος. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, 11.15 στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, έναντι 2ου Νεκροταφείου Αθηνών.

Ο Σαράντος Καργάκος, γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Στη διάρκεια του εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, εργαζόμενος από μαθητής, Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είχε τρίτος εισαχθεί χωρίς να του δοθεί υποτροφία. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961-1963 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα ήταν ιδρυτικό μέλος («Ηράκλειτος», «Αριστοτέλης»).

Από τα φοιτητικά χρόνια του άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών «Πανσπουδαστική», «Πολιτικά Θέματα», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Πειραϊκή Εκκλησία», «Ερυθρός Σταυρός», «Κοινωνικές Τομές», «Ιχνευτής», «Ελλοπία», «Άρδην», «Εθνικές Επάλξεις» και «4 Τροχοί».

Επί τετραετία υπήρξε αρθρογράφος και λογοτεχνικός κριτικός της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής». Υπήρξε επίσης αρθρογράφος και κριτικός της εφημερίδας «Η Απόφαση» και παλαιότερα συνεργάτης της «Καθημερινής» και της «Απογευματινής».

Έχει δημοσιεύσει 75 βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες «Αλαλία, ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα» (Gutenberg1986) και «Αλεξία, γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις» (Gutenberg1993) και οι συλλογές δοκιμίων «Προβληματισμοί, ένας διάλογος με τους νέους» (6 τόμοι, εκδ. Gutenberg).

Συλλυπητήρια από Τατούλη

Στο συλληπτήριο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρει: «Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την απρόσμενη απώλεια μιας σπουδαίας προσωπικότητας του πνεύματος και των γραμμάτων, με καταγωγή από τη Λακωνία και την Πελοπόννησο, του Σαράντου Καργάκου.

Υπήρξε μια από τις πιο διακεκριμένες μορφές της ιστορικής επιστήμης στη χώρα με ευρύτατο έργο, το οποίο αφήνει παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές. Υπήρξε μια διακριτή παρουσία με πολύπλευρη δραστηριότητα τόσο στον ακαδημαϊκό και παιδαγωγικό τομέα, όσο και στο δημόσιο βίο.

Εύχομαι το παράδειγμά του να αποτελέσει έμπνευση για την ελληνική κοινωνία και τους νέους επιστήμονες και μελετητές, τόσο του πολυσήμαντου έργου του, όσο και των ιστορικών ζητημάτων που πραγματεύτηκε.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».