Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου η 1η ΤΟΜΥ Άργους στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας με ωφελούμενους τους μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Νοτίου Άργους του δήμου Άργους – Μυκηνών πραγματοποίησε την επόμενη δράση της.
Το θέμα της εν λόγω δράσης ήταν «Είμαι ασφαλής στον κήπο» και εντάσσεται στο θεματικό άξονα «Είμαι ασφαλής στο σπίτι». Σκοπός της δράσης είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων από τους μαθητές σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν στον κήπο, καθώς και τους τρόπους προστασίας από αυτούς.
Η διεπιστημονική ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους, αποτελούμενη από την ΠΕ Κοινωνική Λειτουργό κ. Γιαννακοπούλου και την ΠΕ Νοσηλεύτρια κ. Σωτηροπούλου παρουσίασαν στους μαθητές του ΚΔΑΠ με τη μεθοδολογία της άτυπης εκπαίδευσης, προσαρμοσμένη για μαθητικό πληθυσμό, τα εξής:
- Ο κήπος είναι ένας χώρος, όπου τα παιδιά είναι πιθανό να συναντήσουν πολλά αιχμηρά αντικείμενα.
- Μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων, επαφή με ζώα, ακάρεα, γύρη, φυτά και τροφές (φρούτα).
- Μπορεί να εμφανίζουν ερεθισμό σε δέρμα, μύτη, μάτια, χείλη, λάρυγγα συνεπεία των αλλεργιών, για τις οποίες πρέπει να έχουν κατάλληλα ενημερωθεί, ώστε να είναι ικανοί να προστατευτούν αποτελεσματικά.
- Μπορεί να εκτεθούν σε δηλητηριώδη ζώα (π.χ. σαρανταποδαρούσες, σκορπιούς, αράχνες, φίδια κ.ά.) ή δηλητηριώδη φυτά (π.χ. πικροδάφνη, στραμώνιο, ευφορβία, ρίκινος κ.ά.) με κίνδυνο να πάθουν δηλητηρίαση.
- Μπορεί να έρθουν σε επαφή με γραμμές ηλεκτρινού ρεύματος, ηλεκτρικές συσκευές, πρίζες, γυμνά καλώδια κ.ά. με κίνδυνο να υποστούν ηλεκτρικό έγκαυμα και ηλεκτροπληξία.
- Μπορεί να εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε φωτιά (π.χ. ψησταριές κ.ά.) με κίνδυνο να πάθουν έγκαυμα.
- Τα παιδιά πρέπει να έχουν κατάλληλα ενημερωθεί, ώστε να μην απομακρύνονται από τα όρια της αυλής και να μην προσεγγίζουν το δρόμο χωρίς τη συνοδεία του γονέα, διότι κινδυνεύουν από ατύχημα.
- Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι η κατεξοχήν περίοδος δράσης των κουνουπιών, τα οποία μεταφέρουν πολλές και σοβαρές παθήσεις.
- Επιπλέον, τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν νερό από αναξιόπιστες πηγές, καθώς το νερό από εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να περιέχει βακτήρια, παράσιτα, σκώληκες κ.ά., τα οποία προκαλούν αντίστοιχα νοσήματα.
Οι μαθητές συμμετείχαν ζωηρά και με μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση του ανωτέρω θέματος, εκφράζοντας τις απορίες τους και τους προβληματισμούς τους.
Για την επιτυχή έκβαση της δράσης η 1η ΤΟΜΥ Άργους ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ. κ. Διολίτση, τη διευθύντρια του ΚΔΑΠ Νοτίου Άργους κ. Λαλουκιώτη, καθώς και τους εργαζόμενους του ΚΔΑΠ για την αποτελεσματική συμβολή τους.