ΚοινωνίαΑρχείο

Γιατί δεν λειτουργεί το Κέντρο Ρομποτικής, με τον πανάκριβο εξοπλισμό;

Ποια είναι η αιτία που δεν λειτουργεί το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού, που εγκαινιάστηκε με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς, τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και την ευρύτερη κοινωνία του Ναυπλίου; Γιατί δεν πηγαίνουν εκεί οι μαθητές των σχολείων που υλοποιούν διαθεματικά πρότζεκτ»;

Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που φιλοξενείται στο ΕΠΑ.Λ. Ναυπλίου, εξοπλίστηκε πλήρως το προηγούμενο καλοκαίρι. Μάλιστα, με το πέρας της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, στις 15 Ιουνίου έγιναν και τα εγκαίνια, με την ανάλογη τελετή, παρουσία δημάρχου, Μητροπολίτη, βουλευτών, γονιών και μαθητών, καθώς και την δημοσίευση φωτογραφιών και συνεντεύξεων Τύπου, όπως συνηθίζεται.

Δεν έλειψε και ο χαιρετισμός του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, ο οποίος τόνιζε ότι το ελληνικό σχολείο αποτελεί ένα σύγχρονο χώρο μάθησης, δημιουργίας, επικοινωνίας, συνεργασίας και καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων. Μάλιστα επισήμαινε ότι η απόφαση να στεγαστεί το κέντρο ρομποτικής στο ΕΠΑ.Λ. Ναυπλίου αποτελεί ένα ακόμα βήμα αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης!

Ο υφυπουργός πρόσθετε ακόμα τότε ότι: «Κριτήριο μας είναι το ελληνικό σχολείο να αποτελεί ένα σύγχρονο χώρο μάθησης, δημιουργίας, επικοινωνίας, συνεργασίας και καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων.

Και ως προς αυτό το κέντρο ρομποτικής που ανοίγει τις πύλες του, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και την ευρύτερη κοινωνία του Ναυπλίου.

Είμαστε βέβαιοι ότι το κέντρο θα συντελέσει θετικά ώστε να γνωρίσουν εκπαιδευτικοί τις δυνατότητες που προσφέρει η εκπαιδευτική ρομποτική,  η οποία αποτελεί μια καινοτόμο μαθησιακή μεθοδολογία που συνδυάζει πολλά γνωστικά αντικείμενα, μέσω των οποίων μπορούν να υλοποιηθούν διαθεματικά πρότζεκτ».

Μάλιστα, ενημερώθηκαν όλα τα σχολεία, σύμφωνα με την υπεύθυνη του δήμου Μαρία Ράλλη, ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το Κέντρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, για τους δικούς τους μαθητές.

Έκτοτε όμως το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, δεν λειτουργεί, με εξαίρεση μια δυο μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο ακριβός εξοπλισμός παραμένει σε κούτες και η αίθουσα δεν γεμίζει με παιδικές φωνές.

Αναζητήσαμε την απάντηση από τον διευθυντή του ΕΠΑΛ Γιώργο Κρεμμύδα. Και ήταν αφοπλιστική: «Δεν με έχει έρθει μέχρι τώρα σε επικοινωνία μαζί μου κανένας καθηγητής πληροφορικής, που θέλει να χρησιμοποιήσει το Κέντρο για την ομάδα των μαθητών του»!

Ο κος Κρεμμύδας διευκρινίζει ακόμα ότι το Κέντρο είναι πράγματι εφοδιασμένο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και ότι δεν αποτελεί χώρο επίσκεψης, αλλά χώρο εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, ότι δεν μπορεί να πάει εκεί «εκδρομή» κάποιο άλλο σχολείο, που συνοδεύεται για παράδειγμα από άλλης ειδικότητας καθηγητή, αλλά είναι διαθέσιμο για τους εξειδικευμένους καθηγητές πληροφορικής με τις μαθητικές τους ανάγκες για να το χρησιμοποιήσουν όποια στιγμή θελήσουν, είτε κατά τις πρωινές, είτε κατά τις απογευματινές ώρες.

Γιατί όμως οι καθηγητές δεν χρησιμοποιούν το Κέντρο με τον πανάκριβο εξοπλισμό; Την απάντηση μάλλον το ίδιο το υπουργείο θα πρέπει να την δώσει.