Την επίσημη συμμετοχή στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διασφάλισε η σκηνοθέτης Τζούλια Σπυροπούλου, με το Yubi, την ταινία μεσαίου μήκους που αναφέρεται στην Ασπασία Μπόγρη από το Άργος, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία στο Φεστιβάλ Ιεράπετρας.
Το Yubi γίνεται πλέον ντοκιμαντέρ μεγαλύτερης διάρκειας (50 λεπτά), μια ταινία ανανεωμένη με νέο υλικό και ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, με αξιώσεις.
Όπως δηλώνει η Τζούλια Σπυροπούλου, «η ταινία διερευνά το θέμα της έλλειψης της ελευθερίας, όταν δεν υπάρχει υγεία. Σε έναν άνθρωπο που αδυνατεί να εκφράσει τη θέλησή του, να είναι ανεξάρτητο. Ένα άτομο που εξαρτάται από την πολιτεία να το περιθάλψει. Η Ελλάδα, μία χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και την αυξημένη ανεργία, αδυνατεί να προσφέρει στους αδύναμους, γιατί νοσεί η ίδια. Σε μία κοινωνία που αργοπεθαίνει και παίρνει μαζί της τα άτομα αυτά, στη φθίνουσα πορεία της».
Η ιστορία είναι γνωστή. Ένα κορίτσι που επέζησε από την απόπειρα δολοφονίας από τον πατέρα της, παλεύει να επιβιώσει με 99% αναπηρία, αναζητώντας την ελευθερία της.
Η 17χρονη μαθήτρια λυκείου Ασπασία Μπόγρη, ζούσε μια φυσιολογική εφηβική ζωή στην πόλη του Άργους. Στις 12 Αυγούστου 2013, πυροβολήθηκε από τον πατέρα της. Εκείνη γλίτωσε το θάνατο αλλά ποιο ήταν το τίμημα;
Η Ασπασία, έχει 99% αναπηρία.
Αυτό δεν της επιτρέπει να ζήσει τη ζωή που ονειρευόταν. Δεν μπορεί να κινήσει το σώμα της, ή να μιλήσει. Η ύπαρξή της εξαρτάται από τη μητέρα της, Σπυριδούλα, η οποία παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να μπορεί φροντίζει την Ασπασία μέρα νύχτα.
Στην Ελλάδα, μία χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και την αυξημένη ανεργία, η Ασπασία και η μητέρα της προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της ζωής τους με ελάχιστη ή μηδαμινή βοήθεια από το κράτος. Με την μικρή σύνταξη που τους παρέχεται προσπαθούν να συντηρήσουν τα έξοδα της αναπηρίας της: νοσοκόμες όλο το 24ώρο, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατροί. Η Ασπασία εξελίσσεται με πολύ αργά βήματα. Η Σπυριδούλα ζει μέσα από τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Κάθε λεπτό ονειρεύεται τη μέρα που θα δει την παλιά Ασπασία να επιστρέφει, μία όμορφη έφηβη που ονειρευόταν να γίνει εγκληματολόγος.
Συντελεστές
Παραγωγή: Τζούλια Σπυροπούλου
Σκηνοθεσία : Τζούλια Σπυροπούλου
Μοντάζ: Tζαννέτος Κομηνέας
Σενάριο: Τζούλια Σπυροπούλου
Εικονοληψία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Τζούλια Σπυροπούλου
Σχεδιασμός ήχου: Tζαννέτος Κομηνέας
Post Production: Tζαννέτος Κομηνέας
Julia D. Speropoulos
Βιογραφικό σκηνοθέτιδος
Η Τζούλια Σπυροπούλου έχει γεννηθεί στο Μαϊάμι της Φλώριντα των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει Υποκριτική (Bachelor of Arts in Theater) στο Florida International University, Υποκριτική στην Κάμερα στο New York Film Academy (ΝΥ), όπως επίσης και με τους Ελένη Σκότη, ΑΘηνά Τρέβλια, Olympia Doukakis, John Strasberg, Brian O’neil, και Ashley Ingram. Έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις Παναγία των Παρισίων, Ο Μάγος του Οζ, Το τυφλό σημείο, M.I.S.S.I.S. και στο πρώτο της θεατρικό έργο Free Rider στο Θέατρο Παραμυθίας το 2011. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Sam Esmail, Philip Church, Adrian Frieling. Στην τηλεόραση, έχει παρουσιάσει το Sewer Stories Metropolis για το Ολλανδικό κανάλι VPRO. Με την ταινία JEAN έκανε το πρώτο της σκηνοθετικό ντεμπούτο, το οποίο προβλήθηκε από το από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ. Η δεύτερη ταινία με τίτλο YUBI, απέσπασε βραβείο στο 5 Διεθνές Φεστιβάλ της Ιεράπετρας, και συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2019.
Filmography:
2018 YUBI, σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ μεσσαίου μήκους, Ελλάδα
• Επίσημη Συμμετοχή στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
• Βραβείο στην κατηγορία Ελληνικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Κρήτη.
2018 ΑΦΑΣΙΑ, σκηνοθεσία, πειραματική μικρού μήκους, Ελλάδα.
2017 JEAN, σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, Ελλάδα.
• Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Κρήτη, 2017. Επίσημη συμμετοχή στο Human Rights Film Festival BARCELONA/PARIS/NYC, Βαρκελώνη, Ισπανία, 2017. 3η Θέση στην κατηγορία Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Καλαμάτα 2018. Τιμητική Διάκριση στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας AIDFF 2018. Επίσημη συμμετοχή στο ROMA CINEMA DOC, Ρώμη, Ιταλία, 2017. Επίσημη συμμετοχή στο MINDIE Miami Independent Film Festival, Μαϊάμι Φλώριντα, ΗΠΑ, 2017. Πρώτη Συμμετοχή στο International Short Film Festival Kalmthout, Βέλγιο, 2017