ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Θα καταφέρει ο Τάσσος να εκθρονίσει τον Καμπόσο;

Όταν πριν από 28 χρόνια ο Τάσσος Χειβιδόπουλος εμφανιζόταν στο πολιτικό προσκήνιο, ως υπεύθυνος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν μπορούσε να προδιαγράψει την πολιτική πορεία του. Κανείς εκτός από δύο άτομα, τον Γιάννη Καπράνο και τον Γιάννη Θωμόπουλο. Πρόκειται για «το πουλέν μας» έλεγαν. Ισχυρά πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ τότε, ο Γ. Καπράνος εκ των μαχητικών δημοτικών συμβούλων και ο Γ. Θωμόπουλος, ο μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πόνταραν την πολιτική ζωή του ΠΑΣΟΚ Άργους σε έναν μετέπειτα οπαδό του Βενιζέλου.

Το πολιτικό θράσος του νεαρού τότε Τάσσου τον όπλιζε με υπομονή και αυτοπεποίθηση. Από υπάλληλος στον Δήμο Άργους επί Δημήτρη Παπανικολάου, με την συμπτωματική στήριξη μέρους του ΠΑΣΟΚ, όπως διεδίδετο από στόμα σε στόμα στο Άργος, στον δήμαρχο της ΝΔ, ο Τάσσος βγήκε αλώβητος από τις διαδώσεις και στην συνέχεια επί δημαρχίας Ν. Κολιγλιάτη, κατάφερε να δώσει ζωή στο Πνευματικό κέντρο Νεότητας που στεγαζόταν στο κτήριο της παιδικής χαράς. Ουσιαστικά εξοικείωνε τα παιδιά του Άργους με την χρήση του διαδικτύου, όταν οι συνδέσεις στο διαδίκτυο ήταν ακόμα πολύ ακριβές για τον περισσότερο κόσμο, καθώς επίσης και οι αγορά ενός υπολογιστή σχεδόν απλησίαστη.

Οι συχνές επαφές του με πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής του ΠΑΣΟΚ έκαναν τον Χειβιδόπουλο ένα από τα σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα. Η εμπειρία που έχει αποκομίσει στα αυτοδιοικητικά ως Αντιπεριφερειάρχης, και έχοντας προηγουμένως εκλεγεί δύο φορές νομαρχιακός σύμβουλος, είναι σημαντική για το βήμα που ετοιμάζεται να κάνει.

Σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ παράπαιε από τα σκάνδαλα, οι περιφερειακές εκλογές και η συνεργασία με έναν νυν δεξιό και παλαιότερο Μαοϊκό τον Πέτρο τον Τατούλη του έδωσαν νέα δυνατότητα μετεξέλιξης. Ο περιθωριακός ρόλος της Περιφερειακής διοίκησης τον μετέτρεψε σε ένα είδος συντονιστή – ισορροπιστή μεταξύ των δήμων της Περιφέρειάς του και την Περιφερειακή Διοίκηση.

Οι παρεμβάσεις του για τις εγκρίσεις των κονδυλίων για τα σχολεία του νομού, η γέφυρα της Άκοβας, τα αντιπλημμυρικά έργα, το Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης ΑμΕΑ στην Πυργέλα, ηλεκτροφωτισμοί και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα των κεντρικών αρτηριών του νομού, ασφαλτοστρώσεις, οι κόμβοι της Ν. Κίου και της Καρυάς, το αντλιοστάσιο στην Ήρα, η αγορά του οικοπέδου για το Πανεπιστήμιο μεταξύ Άργους- Ναυπλίου, αποτελούν μέρος δείγματος της προσφοράς του. Ο ίδιος διατείνεται πως έχει «όραμα για την πόλη, ενώ ο Καμπόσος όραμα για τον εαυτό του».

Οι πρώτες εντυπώσεις από τα άτομα που άρχισαν να αγκαλιάζουν το ψηφοδέλτιό του, δείχνει πως πρόκειται για άτομα με πείρα από αυτοδιοικητικά και από δημόσια διοίκηση. Το πόσο θετικό είναι πως ορισμένα από αυτά ανήκουν στο βαθύ ΠΑΣΟΚ, άλλων εποχών φυσικά θα κριθεί από τους ψηφοφόρους, όμως η εμπειρία τους θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο από την πολιτική καταγωγή τους. Διαφορές υπάρχουν και στην δομή του πολιτικού λόγου του Χειβιδόπουλου. Αποφεύγει τους ακραίους χαρακτηρισμούς και προσπαθεί να δείξει πως αν ψηφιστεί, θα στηριχθεί περισσότερο στη συλλογική δουλειά παρά στις προσωπικές αποφάσεις.

Το πρόβλημα που θα πρέπει να τον απασχολεί είναι από πού θα τραβήξει ψηφοφόρους, τουλάχιστον όσο φαίνεται ανεπίσημα ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μάλλον άλλο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Η ύπαρξη ψηφοδελτίων από τρεις τουλάχιστον δημοτικές κινήσεις (ΚΚΕ, ΧΑ, Γ. Πανοβράκος) πέραν του ψηφοδελτίου του Δ. Καμπόσου και του δικού του, καλλιεργεί ελπίδες ύπαρξης δευτέρου γύρου.

Άκης Ντάνος