ΡεπορτάζΑρχείο

Η διάβρωση έτριξε τα δόντια σε Τολό και Πλάκα

Αλλάζει το τοπίο στις ακτές του Αργολικού Κόλπου, με τη διάβρωση να συνεχίζει να καταστρέφει τις δημοφιλείς παραλίες. Ήδη η Ψιλή Άμμος του Τολού σε πολλά σημεία έχει καλυφθεί από χαλίκι, ενώ τα παραλιακά κτήρια πλέον κολυμπούν στο νερό…

Η εικόνα είναι χίλιες λέξεις όπως λέει η σοφή παραλία, με τους ντόπιους πλέον να ανησυχούν ότι το τοπίο αλλάζει ραγδαία και την πολιτεία ανίκανη να παρακολουθεί το φαινόμενο.

Τολό διάβρωση

Τολό διάβρωση

Αλλά και στην παραλία της Πλάκας στο Δρέπανο τα μπλόκια που τοποθετήθηκαν πριν λίγα χρόνια για να προστατέψουν και να διατηρήσουν τον μοναδικό δρόμο – μιας και οι κάθετες οδοί που προβλέπει η νομοθεσία ποτέ δεν διανύχτηκαν – τα καταπίνει η θάλασσα και αυτό το χειμώνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ αναδεικνύει το σοβαρό αυτό θέμα. Αλλά δυστυχώς κάθε φορά υπάρχουν «αντιδράσεις» από την πολιτεία, που μένουν όμως στα χαρτιά και στις δηλώσεις…

Πλάκα Διάβρωση

Πλάκα διάβρωση

Οι τοπικές αρχές και οι κοινωνικοί τους εταίροι πιστεύουν ότι οι ακτές «τους» θα είναι «καλύτερες» μετά την κατασκευή σκληρών παράκτιων έργων, όπως κυμματοθραύστες, τεχνικές νησίδες ανάσχεσης ρευμάτων κλπ. Όμως δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό μέχρι σήμερα.

Το 2015 ο Δήμος Ναυπλιέων αποφάσισε να αναθέσει στην Αναπτυξιακή Αργολίδας μελέτη για την σωτηρία των ακτών. Οι μελέτες αυτές, όπως έγινε γνωστό, παραλήφθηκαν από το δήμο πέρσι.

Πλάκα Διάβρωση

Τολό διάβρωση

Η ιστορία όμως ξεκινά από πολύ παλιά. Το 2011, γίνεται δημόσια παρουσίαση των συμπερασμάτων της μελέτης. Λίγους μήνες αργότερα, επί δημαρχίας Παναγιώτη Αναγνωσταρά δίδεται παράταση της προγραμματικής σύμβασης κατά 12 μήνες. Το 2012, γίνεται παραλαβή της μελέτης από το δημοτικό συμβούλιο δήμου Ναυπλίου. Η μελέτη είχε κοστολογήσει τις παρεμβάσεις στα 8.000.000 €. Τρία χρόνια αργότερα, επί δημαρχίας Κωστούρου το δημοτικό συμβούλιο του δήμου, αποφασίζει κατά πλειοψηφία την απευθείας ανάθεση εκπόνησης της οριστικής μελέτης για το έργο της διάβρωσης των ακτών, με συνολική αμοιβή 55.350 €, με ΦΠΑ, μέσω της Αναπτυξιακής Αργολίδας.

Το 2016, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει την τοποθέτηση τσιμεντένιων βάσεων στην παραλία της Πλάκας Δρεπάνου. Λίγες μέρες μετά, υπογράφεται και η σύμβαση για την οριστική μελέτη της διάβρωσης των ακτών. Η μελέτη περιλαμβάνει τρία πράγματα: α) Την οριστική μελέτη λιμενικών έργων, με προϋπολογισμό και ανάλυση τιμών, στοιχεία απαραίτητα για την εργολαβία του έργου. Β) Τις μελέτες που απαιτούνται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και γ) Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας. Το συνολικό ποσό της σύμβασης είναι 55.350 €, με ΦΠΑ. Τι φταίει όμως και φτάσαμε ως εδώ;

Πλάκα Διάβρωση

Πλάκα Διάβρωση

Ειδικά στην περιοχή του Τολού είχαμε την κατασκευή του λιμανιού χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως και την κατασκευή παράνομων τσιμεντένιων βραχιόνων. Αρνητικός παράγοντας είναι και η ύπαρξη κτισμάτων μέσα στο αιγιαλό με αποτέλεσμα το κύμα να βρίσκει επάνω στα μπετά και να αφαιρεί άμμο χωρίς να εναποθέτει παράλληλα.

Το θέμα πάντως έχει φτάσει πολλές φορές και στην κεντρική κυβέρνηση, με ερωτήσεις τοπικών βουλευτών, μετά από ανάλογα δημοσιεύματα. Αλλά και πάλι ξεχάστηκε, μόλις ήρθε το επόμενο καλοκαίρι…

Τολό διάβρωση

Τολό διάβρωση

Τολό διάβρωση

Τολό διάβρωση

Τολό διάβρωση

Τολό διάβρωση

Τολό διάβρωση

Πλάκα Διάβρωση

Πλάκα Διάβρωση

Πλάκα Διάβρωση

Πλάκα Διάβρωση