ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πως θα πείσουν τους Ναυπλιώτες να τους ψηφίσουν;

Σοβαρεύουν ξαφνικά τα πράγματα στο Ναύπλιο, μετά από μια μακρά περίοδο χαλαρότητας και ασήμαντων διαξιφισμών μέσω διαδικτύου, τόσο των ιδίων των υποψηφίων δημάρχων, όσο και των «πουλέν» τους και πλέον όσοι διεκδικούν το δήμο Ναυπλιέων, νοιώθουν εκ των πραγμάτων ότι θα αναγκαστούν να επιχειρηματολογήσουν σοβαρά, και να λάβουν συγκεκριμένες θέσεις για ζητήματα, διαπιστώνοντας ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι «πρόβατα» και «στρατοί υποστηρικτών», αλλά ζητούν να πεισθούν για να επιλέξουν αυτόν που πραγματικά έχει να προσφέρει.

Οι υποψηφιότητες πλέον ανακοινώνονται όλες επίσημα και όσοι δεν το είχαν πράξει, έσπευσαν και αυτοί να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες, ώστε να μην μείνουν στο περιθώριο, ως «μωρές παρθένες». Ευάλωτοι στους κόλακες μέχρι τώρα, αρχίζουν -όσοι έχουν προηγούμενη εμπειρία σε εκλογές- να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να δώσουν σημασία στο τι συζητείται πραγματικά στην πόλη και τα χωριά και ποιές είναι οι ανάγκες του δήμου και των δημοτών και πανικοβάλλονται αναζητώντας πώς θα αλλάξουν την ατζέντα στα Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να επικοινωνήσουν με τον πολίτη και να πείσουν. Ο κόσμος πλέον κουράστηκε με τα συνοικέσια και το χτίσιμο των συνδυασμών και αναζητεί λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς του, που εξαρτώνται από την ικανότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Δήμος Ναυπλιέων λογότυπο

Ήδη, ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος έκανε την πρώτη κίνηση με την κοπή πίτας του συνδυασμού του σε κλειστό βέβαια κύκλο, αλλά ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει την πρώτη ανοιχτή παρουσίαση τόσο του συνδυασμού του, όσο και των πλάνων του για την επόμενη μέρα. Προς το παρόν περιορίζεται μέσω του facebook να προβάλλει έργα της θητείας του, αναρτήσεις που αναπαράγουν και κάποιοι πιστοί φίλοι του, ενώ μπαίνει συχνά στη διαδικασία να απαντά ο ίδιος σε σχολιασμούς που τον αφορούν σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο σε αυτό και δημιουργώντας κόντρες άνευ ουσίας με πολίτες που εκφράζουν αντιρρήσεις σε όσα ισχυρίζεται.

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και οι αντίπαλοί του, αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεν είναι ενδεικτικά της δυναμικής τους τα like στο facebook (τα οποία ούτως ή άλλως είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να κάνουν ζημιά αντί για καλό), ούτε οι συναντήσεις με κύκλους του συνδυασμού τους, αλλά το άνοιγμα στην κοινωνία, και η παρουσία με αξιώσεις τόσο σε δημόσιους χώρους, όσο και στα μέσα ενημέρωσης, πέραν των προσωπικών και φιλικών ιστολογίων (blogs), όχι με αερολογίες και αοριστίες, ούτε με παρελθοντολογίες, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήσιμο και εφικτό.

Από την πλευρά του ο Τάκης Αναγνωσταράς κινείται σε ανάλογο επίπεδο μέχρι αυτή τη στιγμή, κάνοντας συναντήσεις σε ταβέρνες και προσπαθώντας να χτίσει τον συνδυασμό του, έχοντας έναν ερασιτεχνικό και ιδιότυπο ανταγωνισμό με τον Κωστούρο, με το να ανακοινώνει ονόματα συμβούλων, περιμένοντας αμφότεροι να κερδίσουν από την αίγλη τους και από τη δική τους δυναμική.

Παράλληλα ο Αναγνωσταράς συνειδητοποιεί, ότι δεν αρκούν οι εξηγήσεις και η συγγνώμη που έχει δώσει μέχρι τώρα για την αποχώρησή του από το δήμο, ούτε αρκεί η κατακεραύνωση του Κωστούρου για ότι πράττει ή δεν πράττει, ούτε ο ανταγωνισμός ανακοίνωσης υποστηρικτών, αλλά πρέπει και ο ίδιος να παρουσιάσει πλάνο και σχέδιο για την επόμενη δημοτική περίοδο και να μπει στη θεματολογία των Μέσων Ενημέρωσης, με θέσεις και προτάσεις.

Καρέκλα δήμαρχος

Παράλληλα η ξαφνική και μη αναμενόμενη επίσης εμφάνιση της υποψηφιότητας του οφθαλμίατρου Θέμου Γκουλιώνη, αναστατώνει τα επιτελεία των μέχρι τώρα διεκδικητών, αφού δεν ξέρουν ακόμα πώς θα κινηθεί ο νέος υποψήφιος και από πού μπορεί να τους …έρθει. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τον αντίπαλο, κάτι που και ο Γκουλιώνης το ξέρει καλά και προφανώς αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε να κάνει την ανακοίνωσή του.

Ο νέος υποψήφιος ήδη κάνει στενό μαρκάρισμα στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες και σε «παρθένο» έδαφος, δηλαδή σε ανθρώπους που δεν έχουν πλησιάσει οι άλλοι υποψήφιοι. Επίσης, κρίνοντας από την μέχρι τώρα πορεία του θα «παίξει μπάλα» με επιχειρήματα, οπότε με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Βέβαια, ο κος Γκουλιώνης υστερεί επικοινωνιακά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως ενδεχομένως να βγει προς τα έξω με παραδοσιακούς τρόπους, που οι υπόλοιποι παρακάμπτουν μέχρι στιγμής.

Αναμενόμενη ήταν και η τελική απόφαση του Τάσου Σαλεσιώτη, ο οποίος αγνοούταν εδώ και περίπου τρεις μήνες, μέχρι που γνωστοποίησε χθες το όνομα του συνδυασμού του μέσω μιας αφίσας του στα social media. Περιμένουμε να ανακοινώσει αναλυτικότερα το τι θα πράξει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Σαλεσιώτης, πέραν απ΄ όσα του προσάπτονται, στις προεκλογικές περιόδους κάνει δυναμικές εμφανίσεις και δουλεύει μεθοδικά με επιχειρήματα, μη διστάζοντας να τα βάλει ευθέως με τους αντιπάλους του, να τους κατηγορήσει με στοιχεία σε θέματα που εμφανίζουν αδυναμία και να προβάλλει μεγαλεπίβολα σχέδια και ιδέες.

Ο πρώην νομάρχης βέβαια, θα πρέπει να δει πως θα άρει τις όποιες αδυναμίες του εμφανίστηκαν την περίοδο της νομαρχιακής του θητείας και τον συγκεντρωτισμό του. Πάντως, αυτό που έχει σχεδιάζει ο Σαλεσιώτης δεν είναι να βγει και να αρχίσει να ανακοινώνει συμβούλους, αλλά να έχει σχεδόν ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο και να παρουσιάσει πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή. Αυτό προσπαθεί άλλωστε να ολοκληρώσει τις τελευταίες ημέρες, ώστε να πέσει με τα «μούτρα» στην προεκλογική περίοδο.

Δημαρχείο Ναυπλίου

Υπολογίσιμος αντίπαλος εντωμεταξύ είναι και ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Γκόνης, που διεκδικεί τη δημαρχεία με τη στήριξη του ΚΚΕ, κάνοντας προσπάθεια να ξεπεράσει τα συνήθη ποσοστά που επιτυγχάνει το κόμμα του στις δημοτικές εκλογές και βάζοντας μπροστά το προσωπικό του προφίλ.

Κάποιες πληροφορίες βέβαια λένε, ότι ο κος Γκόνης έχει υπερεκτιμήσει τη δυναμική του θεωρώντας πρωταγωνιστικό το ρόλο του, όμως δεν παύει  -όπως και νά χει- να αποτελεί μία ακόμα απειλή για τους υπόλοιπους αν καταφέρει να συγκεντρώσει και άλλους ψηφοφόρους πέραν των κομματικών ψήφων, που ούτως ή άλλως θα λάβει.

Ερωτηματικό τέλος, παραμένει το τι θα πράξει η «Άλλη Πρόταση», μέλη και στελέχη της οποίας έχουν απογοητευτεί και δεν πρόκειται να συμμετέχουν προσωπικά, όμως δεν παύει να υπάρχει μια αρκετά δυνατή ομάδα η οποία επιμένει σε κάθοδο στις εκλογές, ενώ δεν αποκλείονται συνεργασίες. Η «Άλλη Πρόταση» αν δημιουργήσει ψηφοδέλτιο θα κατεβεί με προτάσεις και θέσεις και όχι με εντυπωσιασμούς και έχει ως αφετηρία ένα σημαντικό ποσοστό. Τις επόμενες ημέρες υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση για να ληφθεί η τελική απόφαση

Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό, ακόμα και αν δεν κατεβάσει ψηφοδέλτιο ο συνδυασμός, ούτως ή άλλως θα διεκδικήσει την ψήφο μέσω του τοπικού συμβουλίου του Ναυπλίου, ο Κώστας Καράπαυλος, κάτι που το επιτρέπει ο εκλογικός νόμος.