Οι ΖΟΕ ταλαιπωρούν ακόμα την Αργολίδα
Τι έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόβλημα των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) στην Αργολίδα; Στο ερώτημα απαντά ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιάννης Μανιάτης, παραθέτοντας πέντε σημεία:
1. Το 2014 ήταν έτος – σταθμός για την κατάργηση των ΖΟΕ της Αργολίδας που για δεκαετίες την ταλαιπωρούν. Με βάση την αρνητική εμπειρία μας από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε πάνω από 150 επιχειρήσεις της Αργολίδας η ύπαρξη των ΖΟΕ, πήραμε μια μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία στα μέσα του 2014. Με υπογραφή μου, ως Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, νομοθετήσαμε με το ν.4269/2014 τη δυνατότητα τροποποίησης των ΖΟΕ Αργολίδας (και όλης της χώρας) μέσω του άρθρου 7 για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (Τ.Χ.Σ.). Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 7 προβλέπει:
«Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (Τ.Χ.Σ.) αποτελούν σύνολα κειμένων και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται οι γενικές χρήσεις γης, οι γενικοί όροι και περιορισμοί για την ολοκληρωτική χωρική οργάνωση και ανάπτυξη ενός πρωτοβάθμιου ΟΤΑ. Η κίνηση της διαδικασίας για τη σύνταξη Τ.Χ.Σ. γίνεται από τον οικείο δήμο. Η έγκριση γίνεται με το Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Όρια και ρυθμίσεις εγκεκριμένων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο των Τ.Χ.Σ. και μπορούν να τροποποιούνται, εφόσον τούτο κρίνεται πολεοδομικώς απαραίτητο για την κάλυψη αναγκών επιχειρηματικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης εντός της οικείας δημοτικής ενότητας. Μετά την έγκριση των Τ.Χ.Σ., οι ΖΟΕ που έχουν ενσωματωθεί σε αυτά, παύουν να ισχύουν και ισχύουν οι ρυθμίσεις του Τ.Χ.Σ.».
2. Το Νοέμβριο 2014, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αργολίδας, οργανώσαμε στο Άργος, ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Χωρικός Σχεδιασμός: Η νέα προοπτική για την Ανάπτυξη». Θέμα της εκδήλωσης ήταν ακριβώς η ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των θιγόμενων επιχειρήσεων της Αργολίδας πάνω στο ζήτημα της μεγάλης προοπτικής να αλλάξουν οι ΖΟΕ Αργολίδας με βάση τη νέα νομοθεσία μας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, από το Γενικό Γραμματέα, μέχρι το διευθυντή Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εκτεταμένα ρεπορτάζ, για τις τεράστιες προοπτικές εξαφάνισης των αρνητικών επιπτώσεων των ΖΟΕ, μέσα από την εφαρμογή των Τ.Χ.Σ.
3. Το Δεκέμβριο 2014, μετά από έγγραφό αίτημά μου προς το Πράσινο Ταμείο, εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 30.000€ για την εκπόνηση μελέτης αναθεώρησης των ΖΟΕ Αργολίδας. Στόχος ήταν να προχωρήσει άμεσα η τροποποίηση των ΖΟΕ Αργολίδας και μέσα στο 2016 να πάψει να υφίσταται το τεράστιο αυτό πρόβλημα, σε βάρος των 150 επιχειρήσεων.
4. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με όλους τους Υπουργούς Περιβάλλοντος από Ιανουάριο 2015 μέχρι και σήμερα, δεν έχουν κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, παρά το γεγονός ότι τους είχαμε εξασφαλίσει και τη νομοθεσία, αλλά και τη χρηματοδότηση. Ο σημερινός Υπουργός Γ. Σταθάκης, έχει αρνηθεί ΠΕΝΤΕ (5) ΦΟΡΕΣ να προσέλθει στη Βουλή, ώστε να απαντήσει σε σχετικές Επίκαιρες Ερωτήσεις που του έχω καταθέσει.
5. Η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα και της ομάδας του που κυβερνά τη χώρα, σε βάρος της Αργολίδας, έχει κορυφωθεί στο θέμα των ΖΟΕ. Είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το ότι επί 4 ολόκληρα χρόνια καταστρέφουν οποιαδήποτε προοπτική επιχειρηματικής ανάπτυξης της Αργολίδας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Οι πολίτες της Αργολίδας θα τους τιμωρήσουν με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές.