Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είναι που με αριστερές καταβολές πολιτεύεται με επιτυχία στο δεξιό χώρο. Ο ίδιος μπορεί να μην δάκρυσε ποτέ ακούγοντας το «πέσατε θύματα αδέλφια μου εσείς», τραγούδι αφιερωμένο σε αριστερούς νεκρούς, όμως παρέμεινε ένα «λαϊκό παιδί» που ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ρουμανία υπό καθεστώς Τσαουσέσκου.
Η επιστροφή του στο Ναύπλιο και οι συνεργασίες του στον τομέα της οικοδομής που είχε αρχίσει να ανθίζει εκείνη την περίοδο, άρχισαν να ξυπνούν άλλες πολιτικές τάσεις στον νεαρό τότε επιστήμονα ο οποίος δεν άργησε να βρεθεί στα πλοκάμια της ΝΔ που έψαχνε τότε να βρει αντικαταστάτη στα χνάρια του Τσούρνου.
Το πείραμα Χαραμή ήταν θνησιγενές και ο Τάκης Αναγνωσταράς καλείτο να παίξει τον ιστορικό του λόγο στο Ναύπλιο. Αν και τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του στην ΔΕΥΑΝ δεν ήταν ενθαρρυντικά, η κατασκευή του αγωγού σύνδεσης του Ναυπλίου με τον βιολογικό είχε αστοχίες τις οποίες του τις είχε χρεώσει δημόσια ο Γ. Τσούρνος, η Νέα Δημοκρατία έκρινε πως θα μπορούσε να διεκδικήσει τον δήμο παρ όλο που θα είχε απέναντί του έναν μετριοπαθή Νεοδημοκράτη Δήμαρχο τον Κ. Χαραμή, αποδεκτό από την Ναυπλιακή κοινωνία ως από τους παλαιότερους Ναυπλιακούς γόνους, αν και με καταγωγή από την Κορώνη.
Η δυναστεία των Αρκάδων
Το «ανεξάρτητο» ψηφοδέλτιο του αρκαδικής καταγωγής Αναγνωσταρά αναδείχτηκε νικητής των εκλογών χτίζοντας μια εξ ίσου μακρόπνοη δημαρχιακή θητεία με τον έτερο Αρκά Δήμαρχο Γ. Τσούρνο.
Όπως και κατά την περίοδο δημαρχίας του Γ. Τσούρνου, έτσι και επί Αναγνωσταρά το Ναύπλιο επεκτείνει διαρκώς το σχέδιο πόλης και χτίζονται μεγάλα κομμάτια της νέας πόλης. Χαρακτηριστικό ήταν πως ενώ σχεδιάστηκαν φαρδείς δρόμοι και πλατείες, το πράσινο δεν αρκούσε ούτε σαν μολυβιά στα οικοδομικά σχέδια. Νέα Κυψέλη, λόγω της έλλειψης πρασίνου, χαρακτήρισαν πετυχημένα οι πολιτικοί του αντίπαλοι την επέκταση του Ναυπλίου.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα, τα σκουπίδια, συνέχισε να μένει άλυτο και μπρος στην κατακραυγή του κόσμου, που έβλεπε τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους, επέλεξε την καταστροφική λύση της Καραθώνας.
Την ίδια περίπου εποχή με το πρόβλημα των σκουπιδιών «σκάει» και το θέμα της παραχώρησης της Καραθώνας από τα Ελληνικά Ακίνητα σε ιδιώτες με ειδικά περιοριστικούς όρους για το Ναύπλιο και την ‘αδιάφορη’ Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Ο Αναγνωσταράς πάνω στην απόγνωσή του καλεί τους Ναυπλιώτες να υπερασπιστούν την Καραθώνα. Το κάλεσμα δεν φέρνει αποτελέσματα αφού οι Ναυπλιώτες δεν διακόπτουν τα μπάνια τους για να υπερασπιστούν την περιουσία τους κι έτσι ο Αναγνωσταράς με λίγους Ναυπλιώτες και Αργείτες αναγκάζεται να παίξει το τελευταίο του χαρτί και να σταθεί εμπρός από την τοποθέτηση των περιπτέρων των ΕΤΑ. Η σύλληψή του είναι πλέον αναπόφευκτη. Η διαφαινόμενη πολιτική ήττα τον έχει μετατρέψει σε αγωνιστή.
Η κατά λάθος επιτυχία και λαϊκή αναγνώριση ως αγωνιστή των οδηγεί σε σκέψεις να αφήσει τον Δήμο για την Ελληνική βουλή, όπως έκανε ο έτερος Αρκάς Δήμαρχος Γ. Τσούρνος. Το 2012 μπαίνει τέλος στην δυναστεία των Αρκάδων. Μετά από 12 χρόνια στον δημαρχιακό θώκο, υπερισχύει του έτερου προτεινόμενου Χρ. Καλατζή και λαμβάνει το χρίσμα από τον Α. Σαμαρά να είναι υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ.
Κωστούρος ή Βασιλόπουλος;
Το τελευταίο διάστημα πριν την παραίτηση του Αναγνωσταρά από τον δημαρχιακό θώκο για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής, η παράταξή σπαράσσεται από εσωτερικές συγκρούσεις. Ο ίδιος ο Αναγνωσταράς βλέπει διέξοδο προς το βουλευτιλίκι προκειμένου να ανακτήσει την ησυχία του.
Δεν είναι όμως μόνο οι εσωτερικές ίντριγκες που τον ωθούν στην φυγή. Τα άσχημα οικονομικά του Δήμου, η διόγκωση του χρέους της ΔΕΥΑΝ αλλά και το γηροκομείο -όπου μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης και μια ολονύκτια συνεδρίαση ανάγκασε τον Αναγνωσταρά να ανακοινώσει στις 28 /6/2011 την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του ιδρύματος,- του δείχνουν την έξοδο από τον Δήμο.
Πράγματι, λίγους μήνες αργότερα και ενώ μαίνεται ο εσωτερικός πόλεμος, ο Αναγνωσταράς παραιτείται από την θέση του Δημάρχου βάζοντας τέλος σε μια θητεία από το 2000 έως 2012. Την θέση του στον δήμο επιθυμούν να συνεχίσουν δύο Δελφίνοι, ο Δ. Κωστούρος και ο Β. Βασιλόπουλος. Η εσωτερική κάλπη ανέδειξε Κωστούρο με τα παράπονα της άλλης πλευράς για μη στήριξή της από Αναγνωσταρά να κορυφώνονται.
Ο δρόμος από εκεί και μετά είναι καταστροφικός για την πολιτική καριέρα του Τάκη. Δεν καταφέρνει να εκλεχτεί βουλευτής, αφού λαμβάνει ένα ποσό χαμηλότερο από αυτό που λάμβανε ως δήμαρχος. Oι Ναυπλιώτες δείχνουν να μην του συγχωρούν ότι τους εγκατέλειψε όπως και ο Τσούρνος. Η Δυναστεία των Αρκάδων στο Ναύπλιο πνέει τα λοίσθια.
Η Επιστροφή
Επτά χρόνια αργότερα, και μετά από πιέσεις πρώην συμβούλων του και διαφωνούντων με τον Κωστούρο, ο «Τάκης» πείθεται να επιστρέψει από την Ρουμανία, όπου έστησε με πολύ κόπο μια επιχείρηση που έχει αρχίσει να του αποδίδει και να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον Δήμο Ναυπλιέων πλέον.
Μεταξύ αυτών που τον στηρίζουν και ο άνθρωπος ωρολογιακή βόμβα Νούλης Μπακέτος (Δήμας), που όσες φορές απασφάλισε πήρε μαζί του όλους τους δημάρχους με τους οποίους εκλέχθηκε, πλην του Κωστούρου που τον αποκεφάλισε νωρίς.