ΟικονομίαΑρχείο

Εξυγίανση μέσω πτωχευτικού κώδικα για Φραγκίστα

Ο δρόμος για την εξυγίανση, μέσω του άρθρου 106 β του πτωχευτικού κώδικα, φαίνεται να ανοίγει για την εταιρεία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων Γ.Ν. Φραγκίστας, η οποία έχει παγώσει τη λειτουργία της από τον περσινό Νοέμβριο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν» τις τελευταίες μέρες έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την εξυγίανση της εταιρείας που μεταξύ άλλων προβλέπει πρόταση ρύθμισης των οφειλών προς τους πιστωτές και τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα το κλίμα με την πιστώτρια τράπεζα, την Εθνική Τράπεζα,ΕΤΕ+1,67% εμφανίζει σημαντικά σημάδια βελτίωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η εταιρεία στοχεύοντας να προχωρήσει τον Απρίλιο στην κατάθεση αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα, έχει ήδη ξεκινήσει να συζητά με τους πιστωτές της: παραγωγούς, προμηθευτές υλικών συσκευασίας και μεταφορείς, την κοινή πρόταση ρύθμισης των οφειλών που προβλέπει κούρεμα 35% και αποπληρωμή σε τρεις δόσεις (μια κάθε χρόνο για τρία χρόνια). Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, η ανταπόκριση των πιστωτών είναι θετική σε μεγάλο ποσοστό. Σημειώνεται ότι η συνολική οφειλή προς τους πιστωτές ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με βάση το σχεδιασμό εξυγίανσης η οφειλή ύψους 0,5 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους θα δοθεί εφάπαξ με την καταβολή να τοποθετείται στα μέσα του Απρίλιου του 2020. Σε ό,τι αφορά στα χρέη προς το Δημόσιο π.χ. φόροι, ΕΦΚΑ κ.λπ. επιδιώκεται η ρύθμιση σε δόσεις ανάλογα με τα προβλεπόμενα της νομοθεσίας.

Ταυτόχρονα, παρά την αρχική απροθυμία της Εθνικής Τράπεζας να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης της Φραγκίστας, το κλίμα εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένο με την εμπιστοσύνη προς την εταιρεία να φαίνεται ότι έχει επανέλθει. Η εταιρεία έχει διάφορα αιτήματα προς την τράπεζα με αιχμή τη συναίνεση στο αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106β. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού εξυγίανσης θα εξεταστούν επίσης οι δυνατότητες ρύθμισης της οφειλής προς την τράπεζα που πλέον έχει υποχωρήσει κάτω του 1 εκατ. ευρώ καθώς και άλλα πεδία όπως π.χ. σύμβαση factoring.

Ο στόχος της εταιρείας είναι μέσα στον τρέχοντα μήνα να καταφέρει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της τράπεζας και των πιστωτών στο σχεδιασμό για την εξυγίανση. Στο βαθμό που η εταιρεία προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106β εντός Απριλίου, όπως επιδιώκει, τότε αναμένεται να επαναλειτουργήσει και τις εγκαταστάσεις της στην Ηλεία όπου διατηρεί συσκευαστήριο για το καρπούζι, η περίοδος συγκομιδής του οποίου ξεκινά το Μάιο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Γ.Ν. Φραγκίστας είναι γνωστή στη διεθνή αγορά με το εμπορικό σήμα «Gefra», που φέρουν τα συσκευασμένα προϊόντα της. Συσκευάζει εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα για ίδιο λογαριασμό και για λογαριασμό διεθνών ισχυρών λιανεμπορικών αλυσίδων όπως Tesco, Ahold Delhaize, Coop, Cora, Billa, Piotr i Pawet, Konzum κ.α. Εξάγει το σύνολο των προϊόντων της σε Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία και Τσεχία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1953 και έλαβε τη νομική μορφή της Α.Ε. τον Ιούνιο του 1960. Για δεκαετίες αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ελληνικό εξαγωγέα εσπεριδοειδών, κυρίως προς τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η εταιρεία διαθέτει τρία συσκευαστήρια σε Αργολίδα (εσπεριδοειδή), Κόρινθο (σταφύλι) και Ηλεία (καρπούζι), ενώ τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου δημοσιοποιημένου ισολογισμού για τη χρήση Ιουλίου 2016-Ιουνίου 2017, η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 16 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 19,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και αρνητικά καθαρά αποτελέσματα 1,05 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας στις 30.6.2017 είχαν περιοριστεί σε 5,41 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr (Δανάη Αλεξάκη)