ΚοινωνίαΑρχείο

Οι Τολιανοί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Χάρη στην παρέμβαση των κατοίκων κινητοποιήθηκε ο Δήμος Ναυπλιέων ώστε να καθαρίσει και να επισκευάσει την παιδική χαρά. Αυτό υποστηρίζουν οι Ενωμένοι Πολίτες Τολού οι οποίοι αύριο θα πραγματοποιήσουν και μόνοι τους κάποιες εργασίες ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ο χώρος στον οποίο παίζουν τα παιδιά τους.

Οι ίδιοι όμως δεν σταματούν εκεί αλλά προγραμματίζουν και άλλες δράσεις, προσβλέποντας και στην βοήθεια του Δήμου, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και η εικόνα του χωριού.

Οι παρεμβάσεις που προτείνουν: 

«Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά που μετά από δική μας παρότρυνση επισκευάστηκε και καθαρίστηκε η παιδική χαρά.

Ήταν μια τρανή απόδειξη πως όταν ο πολίτης διεκδικεί με ειρηνικό τρόπο μπορεί να επιτύχει τη συνεργασία των αρχών. 

Δεν σταματάμε εδώ όμως. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη πορεία και να ευαισθητοποιήσουμε τους συγχωριανούς μας να εμπλακούν περισσότερο στα κοινά. Να ζητούν ατομικά ή μέσα από συλλογικότητες τη συνεργασία και την αρωγή του Δήμου.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να καταθέτει τις ιδέες του στην αρμόδια αρχή ή ακόμα και να δημιουργεί ομάδες της γειτονίας ώστε να κάνει την καθημερινότητα του ομορφότερη.

Από μεριάς μας σκεφτήκαμε τι είδους παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε ως κάτοικοι για να ομορφύνουμε το χωριό μας αλλά και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να συνεισφέρει ο δήμος, έτσι ώστε να μη νιώθουμε ποτέ ξανά μόνοι ως δημοτικό διαμέρισμα.

Οι προτάσεις είναι οι εξής:

1) Λιμάνι: Στον τοίχο πίσω από την καντίνα και κάτω από τον βιολογικό προτείνουμε το βάψιμο του τοίχου. Τοποθέτηση ξύλινων διακοσμητικά γεωμετρικών σχημάτων. Τοποθέτηση 7 παγκακιών και ξύλινων διακοσμητικών σε σχήμα βάρκας.

2) Για το παρκάκι δίπλα από το σχολείο: Σε συνεργασία με το δήμο, χορηγών και ενός φυτώριου της περιοχής, προτείνουμε να μεταμορφωθεί σε χώρο αναψυχής με δέντρα σκίασης και λουλούδια.

3) Στο τοιχάκι οπού αυτή τη στιγμή υπάρχει η ζωγραφιά του “Σουμαχερ”: Δημιουργία μεταλλικού σκελετού σε σχήμα καρδιάς ώστε να αποτελέσει σημείο για φωτογραφίες εκμεταλλευόμενοι την πανοραμική θέα.

4) Καθαρισμό και απομάκρυνση των χορταριών σε συνδυασμό με το κλάδεμα των δέντρων παρακείμενα στη περιφερειακή οδό.

5) Ενίσχυση και επιδιόρθωση φωτισμού παραλίας που επίσης θα λειτουργεί όλο το χρόνο.

6) τοποθέτηση κάδων σε παραλία και κεντρικό δρόμο.

7) Έλεγχος στα οικόπεδα-αγροτεμάχια τα οποία είναι παραμελημένα και αποτελούν πιθανή εστία μολύνσεων και φωτιάς.

8.) Ανάρτηση του κανονισμού καθαριότητας του χωριού μας σε όλους τους κάδους. Παρότρυνση των επιχ/σεων να αποκτήσουν ιδιωτικό κάδο.

9.) Όσον αφορά το νερό που φτάνει στα σπίτια μας. 

Η ΔΕΥΑΝ ”φουσκώνει” τους λογαριασμούς μας συνεχώς με ποσά που δικαιολογούνται ώς συντήρηση και βελτίωση του δικτύου.

Παρατηρούνται συχνά διακοπές υδροδότησης και εργασίες κατα μήκος του δρόμο από Ναύπλιο προς Τολό. Κάτι το οποίο επίσης έχει δημιουργήσει μια απελπιστική κατάσταση με τις λακούβες που καθημερινά όλοι μας προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Πιστεύουμε λοιπόν πως θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες του δήμου η σχεδίαση και δημιουργία ενος σωστου δικτύου υδροδότησης που θα δικαιολογεί επίσης και τα ποσά στους λογαριασμούς.

Παρόλο που έχει βελτιωθεί η ποιότητα του νερού και οι δεξαμενες στο χωριό σπάνια αδειάζουν, μαλλον κανένας από εμάς δεν το καταναλώνει άφοβα.

Έτσι κάθε νοικοκυριό επιβαρύνεται με το κόστος αγοράς συσκευασμένου πόσιμου νερού και το περιβάλλον από τους τόνους πλαστικού.

Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε. Η δράση για να κάνουμε ομορφότερη την παιδική χαρά συνεχίζεται και γι’ αυτό θα είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας την Κυριακή στις 12. Είναι αρκετές οι εργασίες που μπορούν να γίνουν και χρειάζεται μαζική συμμετοχή. Τα λέμε εκεί…»