Την Τετάρτη, 27 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος σε συνεργασία με το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με την υποστήριξη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας οργανώνει εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον Ευριπίδη Γαραντούδη, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «200 χρόνια εθνικού βίου στη σύγχρονη ελληνική ποίηση: Από τη Μητέρα Μεγαλόψυχη του Σολωμού στη Μητριά Πατρίδα του Μάρκου Μέσκου».
Η ομιλία εντάσσεται στον εφετινό κύκλο της σειράς εκδηλώσεων Events Series 2019 του ΚΕΣ με θέμα «Πολιτισμός, Παιδεία και Πολιτική».
Σύντομη περίληψη της διάλεξης
Στόχος της ομιλίας είναι μια περιδιάβαση στην ελληνική ποίηση δύο σχεδόν αιώνων, με την επισήμανση και τον σχολιασμό βασικών σταθμών της. Ο άξονας του σχολιασμού είναι το ερώτημα πώς και γιατί συνέβη η σταδιακή μετάβαση από τη «Μητέρα Μεγαλόψυχη» (τρίτο σχεδίασμα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων») του Σολωμού στη «μητριά πατρίδα» (φράση από στίχο του μεταπολεμικού ποιητή Μάρκου Μέσκου) των νεότερων ποιητών. Με άλλα λόγια, η μετάβαση από την εξιδανικευμένη ιδέα της ελεύθερης πατρίδας στη σκληρή πραγματικότητα του εθνικού Κράτους που καταπιέζει και περιθωριοποιεί τα παιδιά του ως «ξένα».
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Ευριπίδης Γαραντούδης (Καβάλα, 1964) είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει ή επιμεληθεί 31 βιβλία με θέματα του γνωστικού αντικειμένου του. Οι μελέτες του σε περιοδικά, εφημερίδες και συλλογικούς τόμους ανέρχονται σε περίπου 350. Έχει συμμετάσχει σε 74 επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε 12 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα με την ιδιότητα του επιστημονικού υπευθύνου ή του ερευνητή. Έχει δημοσιεύσει, επίσης, τέσσερα ποιητικά βιβλία, όπως επίσης και μεταφρασμένα βιβλία ιταλικής ποίησης.