ΕυρώπηΑρχείο

Κινδυνεύει η Πελοπόννησος από άτακτο Brexit;

Οι υπηρεσίες -και πιο πολύ ο τουρισμός- είναι το πεδίο με τη μεγαλύτερη “έκθεση” στον κίνδυνο εντός “άτακτου” Brexit. Ειδικά στα ελληνικά νησιά η δυνητική πίεση αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας και κλάδους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital, ανά τομέα, πέρα από τις υπηρεσίες, ευάλωτος είναι και ο πρωτογενής κλάδος, ενώ έπεται η βιομηχανία. Αντιθέτως, σχεδόν στο “απυρόβλητο” είναι ο κατασκευαστικός κλάδος.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές από μεγάλα πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Ολλανδίας, με στόχο να καταρτίσουν έναν δείκτη μέτρησης των συνεπειών του Brexit. H μελέτη “The continental divide? Economic exposure to Brexit in regions and countries on both sides of The Channel” μετρά αναλυτικά τις άμεσες επιπτώσεις και την έκθεση που έχει συνολικά κάθε κράτος. Υπάρχουν όμως και στοιχεία για κάθε περιφέρεια και ανά κλάδο.

Οι συντάκτες πάντως παραδέχονται ότι η μελέτη αποτυπώνει ένα μικρό μόνο μέρος των κινδύνων ενός δυνητικού άτακτου Brexit. Εκτιμούν ότι οι συνολικές επιπτώσεις μπορεί να είναι ευρύτερες.

Το ίδιο επισημαίνουν και παράγοντες της ελληνικής αγοράς. Ειδικά στον τομέα του τουρισμού -όπως εξηγούν Έλληνες οικονομολόγοι και αναλυτές- από τη μία λόγω των οικονομικών και πολιτικών τριγμών που θα ακολουθήσουν σε αυτό το σενάριο είναι λογική μία μείωση του τουριστικού ρεύματος. Ο αντίλογος είναι όμως, όπως  εξηγούν, ότι σε προορισμούς με πληρότητα στο 100% είναι πολύ πιθανό η μείωση της εν λόγω ζήτησης πολύ απλά να υποκατασταθεί από αυξημένη ζήτηση άλλων κρατών-μελών για διακοπές στην Ελλάδα.

Άτακτο Brexit- Εύρος έκθεσης ως αναλογία του ΑΕΠ στην Πελοπόννησο

Πρωτογενής τομέας 0.35%
Βιομηχανία 0.42%
Κατασκευές  0.04%
Υπηρεσίες 0.94%
Συνολικός Δείκτης 0.75%