ΠολιτισμόςΑρχείο

Το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη στην Πελοπόννησο, που λάτρεψε ο Καζαντζάκης (Vid)

Μήπως έχετε πρόχειρο ένα πεντοχίλιαρο στο οποίο απεικονίζεται ο Κολοκοτρώνης; Αν ναι γυρίστε το ανάποδα. Αυτό που βλέπετε είναι ο λόφος της Καρύταινας με το φράγκικο κάστρο στην κορυφή του και το πέτρινο γεφυράκι του Αλφειού στα πόδια του.

Χτισμένη σε υψόμετρο 582 μ. πάνω σε βράχο με κάστρο στην κορυφή του, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας με μεσαιωνική ατμόσφαιρα.

Ήταν κάπου στα μέσα του 13ου αιώνα, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, όταν οι Φράγκοι πατούσαν τον Μοριά και έστηναν τις βίγλες τους. Έτσι, το 1245, ο Γάλλος Γοδεφρείδος ντε Μπριγέρ έχτισε το κάστρο της Καρύταινας με σκοπό να διαφεντεύει τον κάμπο της Μεγαλόπολης και τους εμπορικούς δρόμους ανάμεσα σε Ανατολική και Δυτική Πελοπόννησο.

Παρεκκλήσι Γενέσιο ΘεοτόκουΠαρεκκλήσι Γενέσιο Θεοτόκου

Στα χρόνια της Επανάστασης η Καρύταινα κυριάρχησε. Δεν είναι τυχαίο πως σε τούτο τον άριστα οχυρωμένο τόπο ο Κολοκοτρώνης έχτισε το σπίτι του.

Σήμερα η Καρύταινα έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Η ομορφιά του τοπίου και τα αξιοθέατα της περιοχής κάνουν αυτή τη μικρή γραφική καστροπολιτεία ιδανικό προορισμό και εναλλακτική βάση για τις περιηγήσεις στην ορεινή Αρκαδία.

Κείμενο: Στέφανος Νικήτας – Video: UpDrones