Με όπλο το πάθος τους για την λευτεριά, ύψωσαν το λάβαρο της επανάστασης και πολέμησαν γενναία για την πατρίδα. Άνδρες και γυναίκες που ξεχώρισαν για τον ηρωισμό τους, αλλά και για τα πάθη τους. Είναι οι ήρωες της επανάστασης, τους οποίους τιμούμε αύριο, 25η Μαρτίου του 2019.
Ήταν ήρωες, αλλά ήταν και άνθρωποι με τα ελαττώματα και όπως προαναφέραμε τα πάθη τους. Όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγετική μορφή ου οδήγησε στον θρίαμβο την 25η Μαρτίου, ο οποίος όπως λέει ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν ένας στρατηγικός νους.
Σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο κ. Βερέμης αναφέρεται στον «γέρο του Μοριά» και λέει πως ήταν «πανάσχημος στην εμφάνιση. Κοντός, λένε αλλήθωρος, ελαφρώς, το ένα του μάτι «έφευγε»… Μεγάλη μύτη, πολύ αδύνατος, αλλά είχε τρομερή φωνή! Δηλαδή έβγαινε και μίλαγε χωρίς μεγάφωνο και τον ακούγανε στην άλλη άκρη του κόσμου».
Συνεχίζοντας για τον Θεόδωρο Κολοκτρώνη, ο κ. Βερέμης αναφέρεται και στις… ερωτικές του σχέσεις με την Μπουμπουλίνα! Την ναύαρχο που ήταν μια γυναίκα δυναμική και σκληρή.
Τονίζοντας συγκεκριμένα πως «με την Μπουμπουλίνα είχε και δεσμό. Δεν είναι ευρύτατα γνωστό αλλά είναι αλήθεια. Η Μπουμπουλίνα ήταν χήρα δις».
Είχε παντρευτεί δύο φορές, ενώ και οι δύο σύζυγοί της σκοτώθηκαν. Απέκτησε έξι παιδιά, τρία από τον πρώτο γάμο και τρία από τον δεύτερο. Η κόρη της, μάλιστα, Ελένη, παντρεύτηκε κάποια στιγμή τον γιο του Κολοκοτρώνη, Πάνο!
Ο μικρότερος γιος της, Πάνος, ερωτεύτηκε ξαφνικά μία πολύ πλούσια κοπέλα από τις Σπέτσες. Η οικογένειά της, όμως, δεν τον ήθελε γιατί η Μπουμπουλίνα ήταν φτωχή, καθότι είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία για την επανάσταση. Έτσι, λοιπόν, ο μικρός αποφασίζει να «κλέψει» την κοπέλα. Τότε ο πατέρας της γίνεται έξαλλος και η Μπουμπουλίνα μαθαίνει τι συνέβη και πηγαίνει σπίτι του ώστε να συμβιβαστούν για χάρη των παιδιών.
Εκείνος αρνείται και ξεκινά ένας έντονος καυγάς, με τον πατέρα της κοπέλας να σηκώνει το όπλο και να πυροβολεί την Μπουμπουλίνα! Εκείνη βρίσκει ακαριαίο θάνατο.
Ερωτηθείς ο κ. Βερέμης για το ποιος ήταν ο πιο άξιος και ικανός πολεμιστής του θρύλου με την 25η Μαρτίου, απαντά αφοπλιστικά: «Ο Μέσι της ελληνικής επανάστασης ήταν ο Ανδρέας Μιαούλης. Γιατί πολέμησε τουλάχιστον οκτώ από τα δέκα χρόνια και έπασχε από αρθριτικά. Και πόναγε ο φουκαράς και ήταν ξαπλωμένος πάνω στο κατάστρωμα κι έδινε τις οδηγίες ξαπλωμένος»!
Όσο για το ποιος ήταν ο… πλέον δολοπλόκος αγωνιστής, ο κ. Βερέμης απαντά: «Πονηρός ήταν ο Παπαφλέσσας. Ο οποίος είπε τα ψέματα της ζωής του! Μόνο ψέματα έλεγε. Ότι έρχονταν στρατιές Ρώσων…».
Όσο για το αν υπήρξε κάποιος… άτακτος επαναστάτης, ο ομότιμος καθηγητής τονίζει: «Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν διάκος κάποτε και μετά τον αποσχημάτισε η Εκκλησία γιατί το είχε παρακάνει με τα κορίτσια αυτός! Ήταν ωραίος πολύ, του την πέφτανε όλες οι κοπέλες και αυτός είχε κάνει…».
«Δεν είχε καμία σχέση ο Υψηλάντης αυτός με τον Φυσούν που ξέραμε στις ταινίες», λέει από την πλευρά του ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Καμπουράκης, δείχνοντας το άγαλμα του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας.
Για να συνεχίσει: «Ο Υψηλάντης ήταν κοντός, χοντρός! Η Μαντώ Μαυρογένους ήταν Μυκονιάτισσα και πλούσια. Οι δύο αυτοί συνδεθήκανε. Η σχέση τους ήταν σκανδαλώδης για την εποχή διότι η Μαντώ έμενε στο κατάλυμα του Υψηλάντη στα στρατόπεδα, συζούσαν δηλαδή, υπήρχε σούσουρο. Κάποια στιγμή η Μαντώ υποχρεώθηκε από την πίεση να ζητήσει από τον Υψηλάντη να την παντρευτεί! Αυτός της είπε πρώτα αγάπη μου να φτιάξουμε πατρίδα, να τελειώσει η επανάσταση και μετά ό, τι θες!
Και της έκανε έγγραφη διαβεβαίωση. Εν πάση περιπτώσει αυτοί οι δύο δεν καταφέρανε ποτέ να σμίξουνε…
Είναι γνωστό ότι στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, ενώ συζητούσανε ότι οι τουρκοαιγύπτιοι καταστρέφανε τα πάντα και κινδυνεύει η επανάσταση, είχε σηκωθεί η Μαντώ πάνω και κράδαινε με το χέρι το έγγραφο κι έλεγε τώρα να με παντρευτεί«!