ΚοινωνίαΑρχείο

Ξέφραγο αμπέλι οι φυλακές της Τίρυνθας – Υποψιάζονται κρατούμενο για ληστρικές εξορμήσεις στο Ναύπλιο

Η ΕΛ.ΑΣ ερευνά τις τελευταίες ώρες το σοβαρό ενδεχόμενο δράστης σε ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ προ τριημέρου στο Ναύπλιο, να είναι ένας ισοβίτης που παρέμενε στις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας, έβγαινε τα βράδια από το σωφρονιστικό κατάστημα και προχωρούσε σε ληστρικές επιδρομές! Κι ύστερα επέστρεφε στην εν λόγω φυλακή χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε έλεγχο.

Αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο στον χώρο κράτησής του στις φυλακές της Τίρυνθας όπου ανακάλυψαν μεγάλο χρηματικό ποσό και κινητό για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σχετίζονται με την εν λόγω ληστεία. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι υπόνοιες των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ θα πρόκειται για ένα νέο ισχυρό πλήγμα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κι αυτό ύστερα από την αποκάλυψη του «Βήματος» με τα βίντεο από τα κελιά_σουίτες των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούμενοι επιδεικνύουν μεγάλα χρηματικά ποσά, κάνουν χρήση κινητών τηλεφώνων κλπ. Μάλιστα ο ύποπτος κρατούμενος για τη ληστεία στο Ναυπλιο ήταν ομιλητής σε ημερίδα, προ τεσσάρων περίπου μηνών, για την «επιτυχία του θεσμού και των μεταρρυθμίσεων στις αγροτικές φυλακές» όπου είχαν δώσει παρόν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί!

Η ληστεία λοιπόν σημειώθηκε το περασμένο Σαββατο περίπου στις 11.30 μμ όταν δύο άντρες με μηχανή μεγάλου κυβισμού και φορώντας κράνη σταμάτησαν έξω από το πρακτορείο του ΟΠΑΠ επί της οδού Μπουμπουλίνας στο Ναύπλιο.Ο ένας εισέβαλε μέσα στο πρακτορείο και προτάσσοντας το όπλο, πιθανόν αυτόματο, απέσπασε από την υπάλληλο περίπου 1500 ευρώ. Αμέσως μετά ανέβηκε στην μηχανή και διέφυγαν με τον συνεργό του προς άγνωστη κατεύθυνση.

Με βάση τις μαρτυρίες για την ομιλία του ληστή οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πιθανολόγησαν ότι πρόκειται για Ελληνα. Οι αστυνομικοί της Αργολίδας φέρεται να διέθεταν πληροφορίες ότι «ορισμένοι κρατούμενοι στην Τίρυνθα …βγαίνουν περιέργως από το σωφρονιστικό κατάστημα και προχωρούν σε ληστρικές επιδρομές». Κι ετσι προχώρησαν λίγη ώρα μετά τη ληστεία σε έλεγχο σε χώρο των αγροτικών φυλακών όπου διέμενε ο εν λόγω κρατούμενος κι ορισμένα ακόμη άτομα. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν χρηματικό ποσό της ταξης των 1000 ευρω που βρεθηκε στη κατοχή του, το κινητό και ρούχα του κρατουμένου προκειμένου να διασταυρωθεί αν σχετίζονται με την ληστεία του πρακτορείου. Με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι «το κινητό το είχε για λόγους διασκέδασης και τα χρήματα του είχαν δοθεί στην διάρκεια επισκεπτηρίου».

Ο εν λόγω ποινικός είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στην απαγωγή του εφοπλιστη Περικλή Παναγόπουλου αλλά και μια ακόμη ανθρωποκτονία που είχε εξιχνιασθεί προ δέκα ετών.

Ο συγκεκριμένος ισοβίτης είχε μεταφερθεί από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Τίρυνθας (σσ. όπως συμβαίνει και με αλλους καταδικασμένους σε πολυετείς καθείρξεις που μεταφέρονται το τελευταίο διάστημα σε αγροτικές φυλακές της χώρας) και συμμετείχε σε αγροτικές εργασίες. Δεν κρατείτο στο κεντρικό κτίριο των φυλακών αλλά σε άλλο κτίσμα (εντός περιφραγμένου χώρου) κοντά στα αγροκτήματα που εργαζόταν. Σε αυτό τον χώρο υπήρχε υποχρέωση συχνής διέλευσης κι ελέγχου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους προκειμένου να μην επιτρέψουν την φυγή των κρατουμένων. Όμως οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ελέγχουν αν τελικώς υπήρξε αυτός ο έλεγχος κι αν δόθηκαν τα περιθώρια στον ποινικό ή κι άλλον κρατούμενο να βγούν από την φυλακή και να επιστρέψουν ανενόχλητοι.

Ο εν λόγω κρατούμενος για τον οποίο εξετάζεται η τυχόν συμμετοχή του στην ληστεία του Ναυπλίου ή και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες του σε «αόρατες» αποδράσεις του είχε μιλήσει στις 21 Νοεμβρίου 2018 σε ημερίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με θέμα τις αγροτικές φυλακές και την «κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των κρατουμένων τους». Προχωρώντας σε θετικά σχόλια για τον θεσμό . Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή του ως ομιλητής είχε υπάρξει από διευθυντικά στελέχη φυλακών.

tovima.gr