ΠολιτισμόςΑρχείο

Οι Λυγουριάτες έχουν «πτυχίο» και «διδακτορικό» στην κωμωδία

Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Λυγουριού, την Παρασκευή 22 Μαρτίου παίχτηκε η απολαυστική κωμωδία «Δείπνο ηλιθίων» του Φρανσίς Βέμπερ, από την θεατρική ομάδα «Καββαδίας».

Ανάμεσα στους θεατές βρέθηκε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας.

Δείπνο Ηλιθίων

Το «Δείπνο ηλιθίων» αφορά τη ζωή του μεγαλοεκδότη Πιέρ, που ζει πλουσιοπάροχα στο Παρίσι. Αγαπημένο του χόμπυ είναι τα εβδομαδιαία δείπνα, που διοργανώνει με άλλους φαντασμένους φίλους του, στα οποία συναγωνίζονται ποιος απ’ όλους θα φέρει ως καλεσμένο του, τον πιο ηλίθιο άνθρωπο που γνωρίζει, για να σπάσουν πλάκα. Ο Πιέρ, λόγω ενός ξαφνικού λουμπάγκο δεν προλαβαίνει να ειδοποιήσει το ηλίθιο θύμα του για την αναβολή του δείπνου.

Έτσι, ο «ηλίθιος» Φρανσουά, εφοριακός στο επάγγελμα, φτάνει στο σπίτι του Πιερ για το δείπνο όπως είχε συμφωνηθεί και αρχίζουν οι ανατροπές, κάνοντας την ζωή του Πιερ άνω –κάτω.

Δείπνο Ηλιθίων

Ο Πινιόν, το αθώο θύμα της εβδομάδας, αφελής και καλοπροαίρετα ηλίθιος, προκαλεί απανωτούς σεισμούς και σύντομα καταρρέει. Ο άτρωτος Πιερ γίνεται ένα αξιοθρήνητο ανθρωπάκι.

Ο μοναδικός Τάσος Μερκούρης στο ρόλο του καλοκάγαθου Πινιόν ήταν χαριτωμένος και αξιαγάπητος, με σκέρτσο αλλά και δραματικότητα. Ο Γιάννης Σαρρής στο ρόλο του κακομαθημένου πλούσιου, ήταν απολαυστικός. Ο Τριαντάφυλλός Κρέτσης χειρίστηκε άριστα το υλικό του, δεν υπέκυψε στις ευκολίες της κωμωδίας και έδωσε έναν πολύ καλό ρυθμό στο έργο, ενσωματώνοντας το δραματικό στοιχείο.

Δείπνο Ηλιθίων

Η Ιωάννα Αναστασοπούλου και η Μαρία Λεβεντέλη επωμίστηκαν τους μικρότερους ρόλους  αλλά εξ ίσου σημαντικούς. Στάθηκαν επάξια δίπλα στους εξαιρετικούς συμπρωταγωνιστές ως  «τρελλή ερωμένη» και  αποφασιστική σύζυγος.

Απολαυστικοί ήταν οι Γιάννης Λεβεντέλης και Γιώργος Ξυπολιάς ως φίλος και εφοριακός.

Δείπνο Ηλιθίων

Τα σκηνικά από τον Γιώργο Μάγκλαρη ήταν προσεγμένα και με λεπτομέρειες. Η επιμέλεια των κουστουμιών ήταν άρτια από την Καίτη Σταυροπούλου. Ο Ίωνας Ξυπολιάς φώτισε άψογα κάθε στιγμή της παράστασης και φρόντισε με μεγάλη επιτυχία την μουσική.

Επόμενες παραστάσεις 29 και 30 Μαρτίου, 6, 12 και 13 Απριλίου στις 9.00 το βράδυ.

Δείπνο Ηλιθίων

Σας ευχαριστούμε όλους. Γελάσαμε μέσα απ’ την καρδιά μας. Εξάλλου, η Θεατρική ομάδα «Καββαδίας» έχει πλέον αποκτήσει «πτυχίο» και «διδακτορικό» στην κωμωδία.