ΚοινωνίαΑρχείο

Αλλαγή σκυτάλης στην ΠΔΕ Πελοποννήσου

Η «παράδοση-παραλαβή» αποτελεί για τον δημόσιο τομέα μια τυπική ενέργεια που επισφραγίζει την αλλαγή διοίκησης σε ένα φορέα. Συνήθως τις ακούμε κατά τη διαδικασία κυβερνητικών μεταβολών. Η «παράδοση-παραλαβή» όμως της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου αποτέλεσε μια «πρώτη» και για τη σημασία της αλλά και για το έργο που έχει υλοποιηθεί. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης για τέσσερα χρόνια ο κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος παρέδωσε τη σκυτάλη στον νέο Περιφερειακό Διευθυντή κ. Δημήτριο Οικονομόπουλο κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό μιας δύσκολη τετραετίας. Παριστάμενος Διευθυντής Εκπαίδευσης σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά στα 30 χρόνια υπηρεσίας μου που γίνεται μια τέτοια εκδήλωση στην οποία να συμμετέχουν τα στελέχη εκπαίδευσης».

Σημειώνουμε πως η ΠΔΕ Πελοποννήσου είναι μια από τις μεγαλύτερες της χώρας και από τις δυσκολότερες στη διαχείριση λόγω της διασποράς των σχολικών μονάδων αλλά και του διοικητικού της χάρτη. Η τετραετία του κ. Π.Πετρόπουλου ήταν ομολογουμένως μια περίοδος ανοίγματος της διοίκησης στην εκπαίδευση και τον κόσμο της. Ο ίδιος σήκωσε όλο το βάρος των αλλαγών της περιόδου και έδωσε τη δυνατότητα αυτενέργειας στα στελέχη της εκπαίδευσης σε πολλούς τομείς. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά υπογράφηκαν τα μεγαλύτερα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ΠΔΕ και άλλων εκπαιδευτικών θεσμών όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ προωθήθηκαν σημαντικά προγράμματα με έμφαση στις νέες τεχνολογίες όπως η ρομποτική, με σημαντικά αποτελέσματα και διακρίσεις για τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας (δημοτικά) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια-λύκεια). Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί η άριστη διαχείριση της ένταξης προσφύγων στον εκπαιδευτικό ιστό. Τα προγράμματα ένταξης που υλοποιήθηκαν κυρίως στην Αρκαδία με την αποφασιστική συμβολή της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, αποτελούν παράδειγμα επιτυχημένης διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο.

Αλλαγή διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου

Μια «παράδοση-παραλαβή» είναι εκδήλωση τυπική στην αλλαγή διοίκησης αλλά πάντα με μια πλευρά αθέατη, συναισθηματική, ιδιαίτερα σε τομείς ευαίσθητους όπως η Εκπαίδευση. Ο απερχόμενος Διευθυντής αφήνει ένα σημαντικό μέρος μιας αγωνιώδους και κοπιαστικής καθημερινότητας που βίωσε για να οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει. Η επιτυχία του φαίνεται, μεταξύ άλλων, και από την εικόνα που έχουν οι άλλοι γι’ αυτόν. Στην περίπτωση του απερχόμενου Διευθυντή ΠΔΕ κ. Π. Πετρόπουλου φαίνεται πως θα μείνει η εικόνα ενός ανθρώπου που «άκουγε», που «δρούσε», που «κατανοούσε» και, χωρίς να παραβλέπει το πλαίσιο κανόνων που διέπει τη θέση του, έδινε μια διάσταση φιλική και ανθρώπινη στην … ακαμψία του κανονισμού! Με άλλα λόγια, ανέδειξε εκείνα τα σπάνια χαρακτηριστικά που η θεωρία υποδεικνύει ως καθοριστικά για την καλή ηγεσία.