ΕκδηλώσειςΑρχείο

«Από την προφορικότητα στην εγγραμματοσύνη»: Μία συζήτηση με τη Μαρία Παπανικολάου στο Φουγάρο

Η Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου προσκαλεί την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 11.30 το πρωί στο Φουγάρο, την ιστορικό και αφηγήτρια Μαρία Παπανικολάου σε μια ομιλία – συζήτηση με θέμα: «Από την προφορικότητα στην εγγραμματοσύνη»

Η ομιλήτρια προσεγγίζει το θέμα του προφορικού και του γραπτού λόγου στους αιώνες, επικεντρώνοντας στον 19ο αιώνα, αιώνα αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο λόγος ως μέσο επικοινωνίας γίνεται αντικείμενο ερευνών από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους.

Η Μαρία Παπανικολάου με σπουδές στη Δημοσιογραφία και την Ιστορία (συγκεκριμένα την Κοινωνική Ιστορία του 19ου αιώνα, αλλά και την αφήγηση παραμυθιών) πραγματεύεται τη χρήση του λόγου προσπαθώντας να εντοπίσει πως λειτούργησε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού κυρίως στη χώρα μας, αλλά και πως έχει φτάσει να χρησιμοποιείται στη σύγχρονη συγκυρία.

Μαρία Παπανικολάου

Ο προφορικός λόγος μας «περπάτησε» για πολύ καιρό πάνω στην ιστορική γραμμή, τότε που όλα ήταν προφορικά και τίποτα γραπτό.

Η ανακάλυψη της γραφής άλλαξε τους συσχετισμούς και διαμόρφωσε νέα δεδομένα στο πεδίο της ανθρώπινης ΓΝΩΣΗΣ, αλλά και της ΜΝΗΜΗΣ δημιουργώντας τις τέχνες του γραπτού λόγου, αλλά και νέες συνήθειες. Επίσης, γίνεται αναφορά στη θέση του προφορικού λόγου στην σύγχρονη εποχή και στα απομεινάρια της προφορικότητας και του προφορικού ανθρώπου στις μέρες μας.

Τέλος θα γίνει αναφορά στην χρήση του προφορικού και του γραπτού λόγου στην καθημερινότητα, τις απλές καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις και όσον αφορά στο γραπτό λόγο θα επικεντρωθούμε στο λόγο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, φτάνοντας ως και την πολύ κοντινή μας εφαρμογή της ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, ως πρόκληση του μέλλοντος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στους προβληματισμούς της ομιλίας.