Το Παράσημο του Μέγα Σταυρού της Δημοκρατίας της Γερμανίας χορηγήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1951 από τον τότε Πρόεδρο της ομοσπονδιακής Γερμανίας Theodor Heuss με διάταγμα. Στο διάταγμα για την ίδρυση του παρασήμου του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που υπέγραψε μαζί με τον Καγκελάριο Konrad Adenauer και του Υπουργό Εσωτερικών Robert Lehr, αναφέρεται:
«Επιθυμώντας να εκφραστεί φανερά ευχαρίστηση απέναντι σε άνδρες και γυναίκες του Γερμανικού λαού και του εξωτερικού, χορηγώ στην δεύτερη επέτειο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το παράσημο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Απονέμεται για υπηρεσίες στο πεδίο της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής εργασίας για την ανοικοδόμηση της πατρίδας και πρόκειται για βράβευση όλων αυτών, οι οποίοι συνεισφέρουν με το έργο τους για την ειρηνική άνοδο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας”.
Υπογράφηκε από τους:
Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Theodor Heuss, Καγκελάριος Konrad Adenauer, Υπουργός Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Robert Lehr
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τιμήθηκε στις 19 Μαρτίου 2019 με τον Μέγα Σταυρό της Αξίας του Τάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
” Κυρίες και κύριοι,
Ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα, Jens Plötner, ξεκινά την ομιλία του στα ελληνικά και δημιουργεί έτσι την ατμόσφαιρα που αποδεικνύει την σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων.
«με τον Γιάννη Μπουτάρη βραβεύουμε σήμερα μια πολύπλευρη και σύνθετη προσωπικότητα. . Ο Γιάννης έχει ένα σπάνιο χάρισμα, μπορεί να θέσει τον εαυτό του στην οπτική γωνία του άλλου. Και αυτό το χάρισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτές τις εποχές στις οποίες ζούμε. Ο Γιάννης Μπουτάρης καταλαβαίνει τη σχέση με τους γείτονες της Ελλάδας χωρίς εχθρότητα, με στόχο τη συνεργασία. … όλοι μας θυμόμαστε την ύπουλη επίθεση εναντίον σου σε μια από τις διαδηλώσεις πέρυσι … Γιάννης Μπουτάρης, ο ιστορικά συνειδητοποιημένος. Το πολύπλευρο και αντιφατικό παρελθόν αυτής της υπερήφανης πόλης δεν το καταλάβατε ως βάρος αλλά ως ευκαιρία. Αυτός ο άνδρας, αυτό το ασυνήθιστο αμάγαλμα μεταξύ επιχειρηματία, συνειδητοποιημένου ιστορικού, πολιτικού, ευρωπαίου, μας αντιμετώπισε τα τελευταία δέκα χρόνια ως γνωστής και φτωχά σε προκαταλήψεις. Μιλούσε έξω από τα δόντια με εμάς τους Γερμανούς, όταν για παράδειγμα έλεγε ότι εμείς οι Γερμανοί θα έπρεπε να γίνουμε πρώτα περισσότερο ευρωπαίοι πριν απαιτήσουμε από τους ευρωπαίους γείτονες μας να γίνουν περισσότερο Γερμανοί. Κατά τη γνώμη μου έχει δίκιο.
Ο ίδιος άνδρας, ο οποίος υπέστη τον Μάιο της προηγούμενης χρόνιας ξυλοδαρμό από ακροδεξιούς, εν κοινή θέα, μπροστά στον λευκό πύργο, κοιτά εκφραστικά το κοινό μπροστά του.
Παρόλο που δεν είναι η πρώτη διάκριση που παίρνω, αισθάνομαι αμηχανία. Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για εμένα προσωπικά. Η σημερινή βράβευση αποτελεί απόδειξη της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Και Ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, οι σχέσεις των δυο χωρών πέρασαν τα τελευταία χρόνια από σαράντα κύματα. Από την πρώτη στιγμή που έγινα Δήμαρχος, ανέπτυξα μια ιδιαίτερη σχέση τόσο με αρχές του Γερμανικού κράτους στην Ελλάδα, όσο και με αρκετούς γερμανούς Δημάρχους. Κοιτάζοντας προς τα πίσω, μπορώ να πω ότι πολλές από τις σχέσεις αυτές, δεν έμειναν μόνο σε αυστηρά επαγγελματικό επίπεδο, αλλά εξελίχτηκαν και σε φιλικές. Πρέπει να επισημάνω ότι παρά αυτές τις προθέσεις, τα πράγματα στην αρχή δεν ήταν εύκολα λόγο της κρίσης. Μιας κρίσης, που μέσω του λαϊκισμού, μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. έφερε στην επιφάνεια τα χειρότερα στερεότυπα των λαών μας. Έτσι οι Γερμανοί έγιναν ξανά αυταρχικοί και κακοί και οι Έλληνες τεμπέληδες και άξιοι της μοίρας τους. …Παρ όλα αυτά θυμάμαι ότι με ιδιαίτερη όρεξη ανέλαβα την υποχρέωση να εκπροσωπήσω την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Το είδα ως μια πρόκληση… Το γεγονός και μόνο, ότι μπορέσαμε να είμαστε σε διαρκεί επικοινωνία και να συνεργαζόμαστε, αποτελεί αξιοσημείωτη επιτυχία.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά στο Αμβούργο, όπου ήμουν προσκεκλημένος σε συνέδριο της γερμανική εφημερίδας ‘’Die Zeit’’, μου ζητήθηκε να μιλήσω εφ όλης της ύλης. Εκεί είπα, αυτό που είπε πριν και ο Jens, ότι όταν οι χώρα σας κάνει βήματα προς την κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής Γερμανίας και όχι προς την κατεύθυνση μιας γερμανικής Ευρώπης, τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα για όλους,
συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Γερμανίας. Και το ότι οι μοίρα της Γερμανίας είναι να ηγηθεί της Ευρώπης. Εμπρός λοιπόν, να το κάνει. Χάρηκα ιδιαίτερα, όταν διαπίστωσα ότι οι αναγνώστες της εφημερίδας συμμερίζονταν την ιδία άποψη. ..ένα άλλο πεδίο στενής συνεργασίας με τις γερμανικές αρχές ήταν η προσπάθεια υποστήριξης και οικοδόμησης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Οι κοινή προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ισραηλιτικής κοινότητας, του γερμανικού κράτους και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ήρθε με την πρόσφατη σύσταση του ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος στης Βρυξέλλες.
Να ευχαριστήσω ξανά το γερμανικό κράτος για την πολύτιμη συνεισφορά του στο σημαντικό αυτό έργο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Θεσσαλονίκη λεγόταν «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων»…
Τα κοινά που μοιράζονται Γερμανοί και Έλληνες είναι πολύ περισσότερα από αυτά αυτό που τους χωρίζουν.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Γερμανό Πρέσβη για την τιμή καθώς και όλους τους γερμανούς Προξένους με τους οποίους συνεργάστηκα στενά από την αρχή της θητείας τους. Θα ήθελα να τονίσω ότι αφιερώνω την σημερινή βράβευση μου σε όλους τους συνεργάτες μου στον δήμο, που δούλεψαν συστηματικά για την προσέγγιση των δυο χωρών.
Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο πολιτικός, δεν θα βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές .
Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Ευρωπαίος θα συνεχίσει να προσφέρει στην πόλη του μια σταθερή βάση συνεχίζοντας τις προσπάθειες ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
Μαρία Χαλβατζή