ΚοινωνίαΑρχείο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Word Health Organization) έχει θεσπίσει την 7η Απριλίου κάθε έτους ως παγκόσμια ημέρα Υγείας. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η ΠΦΥ είναι το πρώτο επίπεδο συνάντησης και επικοινωνίας του ασθενή με το σύστημα υγείας και αποτελεί βασικό πυλώνα όλων των συστημάτων υγείας. Στόχος της η περίθαλψη και υψηλή προτεραιότητα της είναι η πρόληψη και η προαγωγή υγείας.

Η σωστή λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συμβάλλει τόσο στην ορθολογική χρήση των υπηρεσιών υγείας, όσο και στην ομαλή λειτουργία δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων υγειονομικών μονάδων. Όταν λειτουργεί σωστά η ΠΦΥ έχουμε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, μείωση των ημερών νοσηλείας, μείωση σοβαρών επιπλοκών από χρόνιες παθήσεις(π.χ Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιαγγειακά Νοσήματα) και ίαση σε κάποιες μορφές καρκίνου που θα διαγνωστούν πρώιμα.  

Είναι γεγονός ότι η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Η ανάπτυξη του θεσμού της ΠΦΥ με τον οικογενειακό ιατρό(γενικό ιατρό, παθολόγο, παιδίατρο)  πρέπει να γίνει θεσμικά, τεχνικά, διοικητικά και οικονομικά, ώστε να οδηγήσει σε ένα σύστημα λειτουργικό, βιώσιμο και αποδοτικό, με γνώμονα την υγεία των πολιτών της χώρας.

Για τη θεσμική εφαρμογή και λειτουργία της ΠΦΥ, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο ολοκληρωμένος υγειονομικός χάρτης, η αγαστή συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέων Υγείας, η ισότιμη και άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών. Ιδιαίτερα στη χώρα μας με τη μεγάλη φυγή των ιατρών στο εξωτερικό, η  ΠΦΥ πρέπει να στηριχθεί σε ιατρούς δημοσίου και ιδιώτες χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας χαιρετίζει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και θα είναι αρωγός στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, στην καλύτερη υγεία των πολιτών μας.