ΆρθροΑρχείο

Υποψήφιοι για την … ομορφιά τους στα ψηφοδέλτια

Μ’ όποιον δάσκαλο καθήσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις λέει η λαϊκή ρήση. Και έχει απόλυτη εφαρμογή στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Άκης Γκάτζιος

Υποψηφιότητες χωρίς ουσία, υποψηφιότητες απλά για να γίνεται μπούγιο, υποψηφιότητες για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια όπως – όπως, ή σε κάποιες περιπτώσεις για να καλυφθεί η αναλογία αντρών και γυναικών, όπως καθορίζεται από το νόμο.

Υποψήφιοι και υποψήφιες σύμβουλοι όποιου θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη ή να παραμείνει στη θέση αυτή – με πρόσχημα να σώσει τον τόπο του- οι οποίοι ή οι οποίες δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα στα κοινά, αλλά φιλοδοξούν για μια θέση στο δημοτικό ή στο περιφερειακό συμβούλιο για το θεαθήναι ή για να εξυπηρετήσουν την όποια φιλοδοξία υπάρχει. Φυσικά δεν είναι όλοι ίδιοι. Πάντα υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις.

Υποψήφιοι ή υποψήφιες σύμβουλοι καλοφωτογραφημένοι, λες και πάνε στην πασαρέλα ή στα καλλιστεία. Κανείς δεν λέει βέβαια όχι στην ομορφιά. Ίσα ίσα. Το όμορφο και το θελκτικό δημιουργεί μια αύρα αξεπέραστη και αρέσει.

Όμως στις εκλογές δεν αποτελεί κριτήριο του ψηφοφόρου η επιλογή υποψηφίων βάση της ομορφιάς τους.

Όπως επίσης δεν αποτελεί κριτήριο αν ο υποψήφιος είναι παντρεμένος με ένα και δύο και τρία και τέσσερα παιδιά. Να τα χαίρεται, να είναι υγιή και να προοδεύουν.

Δυστυχώς όμως, μόνο τέτοιες πληροφορίες βλέπω στα πλούσια ή λιτά βιογραφικά που γεμίζουν τα προφίλ της πλειοψηφίας των υποψηφίων που τους έπιασε ο πόνος ξαφνικά να κάνουν χιλιάδες φίλους στα κοινωνικά δίκτυα, προσπαθώντας μέσα από αυτά να επιβάλλουν – προβάλουν την υποψηφιότητα τους.

Όμως δεν είναι κριτήριο αυτό για να σε ψηφίσω ρε φίλε ή φίλη στις εκλογές του Μαΐου.

Κριτήριο αποτελεί η γνώμη σου για την επίλυση των προβλημάτων του δήμου ή της περιφέρειας, το κέφι σου να φροντίσεις να αδειάζει ο σκουπιδοτενεκές, η διάθεσή σου να έχω κοινόχρηστους χώρους και να μην σκοντάφτω σε τραπεζοκαθίσματα, η ειλικρινής σου πρόθεση να υπηρετήσεις σε καινοτόμο βάση την θέση που θα σου ανατεθεί.

Για να μην μιλήσω για το όραμα σου σε θέματα ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης, παροχών και τόσα άλλα, δύσκολα για εσένα.

Αλλά, θα μου πεις: Εδώ δεν παρουσιάζουν πρόγραμμα, θέσεις και προτάσεις οι ίδιοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Οι σύμβουλοί τους θα παρουσιάσουν;

Άστο λοιπόν μην το βασανίζεις… Αρκέσου σε καμιά ωραία σέλφι στο Facebook ή στο Instagram και πού ξέρεις. Αντί για γκόμενα ή γκόμενο – ανάλογα με το φύλο και την προτίμηση – μπορεί να σου κάτσει από σπόντα και να κερδίσεις και την πολυπόθητη εκλογή σου.

Αλλά να ξέρεις. Η κοινωνική ταυτότητα εκτός από τα κλικ της φωτογραφικής μηχανής ή του κινητού θέλει κόπο και τρόπο για να αποκτηθεί. Και το λατρεμένο κοινό των κοινωνικών δικτύων έχει και άλλες απαιτήσεις μπροστά από την κάλπη. Θέλει να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου για τον τόπο σου και για το κοινό συμφέρον.

Οπότε, αν σου κάτσει η εκλογή με την τακτική που ακολουθείς, σου ‘καστε. Μην το πεις ούτε του παπά.