ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Με ποιά προϋπόθεση θα συνεργαστεί ο Τατούλης (Vid)

Για τη χρησιμότητα της απλής αναλογικής μίλησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη. Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε πώς η απλή αναλογική μπορεί να αποτελέσει ένα πρόκριμα για συνεννοήσεις διαφανείς. «Είμαι από τους πρώτους που επεσήμανα την ιδιαιτερότητα και τη χρησιμότητα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρώ ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρόκριμα για ευρύτερες συνεννοήσεις και συνεργασίες, όχι κάτω από το τραπέζι, αλλά καθαρά, πάνω στη λειτουργία του συλλογικού οργάνου. Πιστεύω στα συλλογικά όργανα, πιστεύω στη δημοκρατία και πιστεύω στην ικανότητα να δημιουργώ συνεργασίες και συνεννοήσεις».

Και συνέχισε λέγοντας: «Οποιοσδήποτε άλλος έχει μια μπαμπεσιά στη χρήση της αναγκαιότητας της συνεργασίας δημιουργώντας δεκανίκια βεβηλώνει τη δημοκρατική λειτουργία».

«Είμαστε έτοιμοι για συνεργασίες, όπως ήμασταν έτοιμοι και στις προηγούμενες περιόδους. Οι αντιδράσεις και η μη συμφωνία είχε καθαρώς παραταξιακούς λόγους. Δεν ήθελαν να συμφωνήσουν μαζί μας γιατί έτσι νόμιζαν ότι χάνουν. Αυτό όμως δεν είναι η δημοκρατία. Δημοκρατία είναι το πόσο υπεύθυνοι και δημιουργικοί είμαστε απέναντι στον ίδιο τον πολίτη. Είμαι ξεκάθαρος ότι η συνεργασία θα προκύψει μετά τις εκλογές. Δεν θα προκύψει σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία θα τεθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

 

Σέβομαι το αποτέλεσμα της απόφασης των κοινωνιών

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ακόμα λόγο για τη σημασία της δημοκρατίας και πώς πρέπει ο κάθε πολιτικός να σέβεται την απόφαση των πολιτών.

«Είμαι ένας άνθρωπος που θεσμικά υποστηρίζω και  υπερασπίζομαι τη δημοκρατική λειτουργία και το δικαίωμα των πολιτών να είναι επιφυλακτικοί, να είναι αρνητικοί, να έχουν την οποιαδήποτε επιλογή, γιατί αυτό είναι το δικαίωμά τους. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Σέβομαι το αποτέλεσμα της απόφασης των κοινωνιών. Εδώ είμαι για να προστατεύσω τη δημοκρατική λειτουργία. Για να έχει το δικαίωμα ο πολίτης να κάνει ελεύθερα την επιλογή του, να κάνει την κριτική του».

Επέκρινε ακόμη όσους δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ιδιαίτερα όταν έχουν υπηρετήσει δημόσια αξιώματα που τους φέρνουν προ των ευθυνών τους.

«Έχω επιφύλαξη όμως για αυτούς που θεσμικά για πολλά χρόνια υπηρέτησαν τον ίδιο ή άλλο θεσμό, να βγαίνουν ως κριτές χωρίς ποτέ οι ίδιοι να αναλογίζονται την ευθύνη τους απέναντι στη λογική της άρνησης και τη μη ανάληψη ευθύνης για όλα αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν».

Εξέφρασε για μία ακόμα φορά την εμπιστοσύνη του στην κρίση των πολιτών.

«Ο πολίτης της Πελοποννήσου έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το επίπεδο της επιλογής του. Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω τη βασική αρχή της αποτελεσματικής άσκησης πολιτικής. Αυτή είναι η εντολή των πολιτών και οφείλουμε να τη σεβόμαστε».