ΆρθροΑρχείο

Πετσιτιάδα… χωρίς τέλος

Ξεκίνησε ως μια περίεργη υπόθεση κι εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ. Με άμεσα εμπλεκόμενους τους Αλ. Τσίπρα και Νικ. Παππά. Αρχές 2017, εισβάλλει η Οικονομική Αστυνομία στα γραφεία της ΔΕΠΑ και ακολουθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Θ. Κιτσάκου, που πριν διοριστεί, ήταν διευθυντής της εταιρείας ELFE – Λαυρεντιάδης και υπεύθυνος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ. Η δίωξη, αφορά σε χρέος 120.000.000 € προς τη ΔΕΠΑ, για κατανάλωση φυσικού αερίου. Ο Μ. Πετσίτης, επισκέπτεται διαρκώς τα γραφεία της ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του Μαξίμου. Ο Κιτσάκος ρωτά το Μαξίμου αν το εκπροσωπεί και παίρνει θετικές απαντήσεις. «Ευαίσθητη πολιτικά περίπτωση, η διαχείριση των συμφερόντων Λαυρεντιάδη», ονομάζει σε επίσημο έγγραφο της ΔΕΠΑ. Ο Θ. Κιτσάκος, σε συνέντευξη τύπου, αλλά και στον επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, Γ. Παντελή, κάνει ρητή αναφορά σε τουλάχιστον 4 υπουργούς που παρενέβαιναν υπέρ Λαυρεντιάδη, στην υπόθεση. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και 1.5 χρόνο, ο φάκελος του σκανδάλου Πετσίτη – ELFE, με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, δεν έχει φτάσει ακόμα στη Βουλή, ενώ θα έπρεπε λόγω αναφοράς των ονομάτων υπουργών, «αμελλητί» να αποσταλεί για τα περαιτέρω. Αντικαθίσταται ο Γ. Παντελής, προσέρχεται στη Βουλή το μισό Υπουργικό Συμβούλιο σε συζήτηση επερώτησης και υπερασπίζεται τον Κιτσάκο. Παρελαύνουν Δραγασάκης, Σταθάκης, Φλαμπουράρης, Καλογήρου κ.α. Δεν υπάρχει σκάνδαλο ισχυρίζονται, όλα έγιναν νόμιμα. «Τότε γιατί ασκήθηκε ποινική δίωξη;», ρωτώ ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Σιωπή από τους υπουργούς…

Η σύμβουλος του Παπαγγελόπουλου και σημερινή Γ.Γ. κατά της Διαφθοράς, κα Ξεπαπαδέα, εξυπηρετεί offshore συμφερόντων Λαυρεντιάδη, αλλά, δεν αντικαθίσταται από τον Τσίπρα. Δεν τρέχει τίποτα…

Έχω ξεκινήσει και καταθέτω διαρκείς επίκαιρες ερωτήσεις στον τελικά υπεύθυνο Αλ. Τσίπρα να έρθει να απαντήσει στη Βουλή, επιπλέον γιατί αντικαταστάθηκε αδικαιολόγητα και προκλητικά, ο διευθυντής ερευνών της Αρχής κατά του βρώμικου χρήματος, που διερευνούσε την υπόθεση Λαυρεντιάδη και τις σκοτεινές ροές μαύρου χρήματος από Βενεζουέλα προς Αθήνα και Κατεχόμενα στην Κύπρο. Ένοχα, ο Αλ. Τσίπρας αποφεύγει να λογοδοτήσει στη Βουλή. 

Τα ερωτήματα κραυγάζουν, η διαπλοκή βγαίνει στο φώς. Όποιος πλησιάζει το σύστημα Λαυρεντιάδη, αποκεφαλίζεται. Στο σκάνδαλο προστίθενται διαρκώς νέα στοιχεία της βρώμικης ιστορίας.

Οι δήθεν πολέμιοι της διαπλοκής, αποδεικνύονται απίστευτα διαπλεκόμενοι. Απίστευτα πιο διεφθαρμένοι και παλιοί, από το πιο παλιό. Πετσίτης – Παππάς – Τσίπρας, τα πρόσωπα – σύμβολα της διαφθοράς και διαπλοκής.

Απαξίωσαν κι εξευτέλισαν κάθε ηθική αρχή της Αριστεράς.

Διαπλέκονται ασύστολα και χυδαία.

Η κουρτίνα πέφτει, οι «πέτσινες» δικαιολογίες εξαφανίζονται, η αλήθεια ανατέλλει.

 

Άρθρο του Γιάννη Μανιάτη στην εφημερίδα «Τα Νέα»