ΠολιτισμόςΑρχείο

Ετοιμάζουν το εκτελεστικό απόσπασμα για τον Ιούδα στην Ασίνη

Άρχισαν οι προετοιμασίες στην Ασίνη για το έθιμο του τουφεκισμού του Ιούδα. Ένα έθιμο που τηρείται εδώ και δεκαετίες και περνά από γενιά σε γενιά. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα νέοι του χωριού σχηματίζουν ένα «εκτελεστικό απόσπασμα» και οδηγούν το ομοίωμα του Ιούδα στο σημείο της εκτέλεσης, συνήθως στο γήπεδο του χωριού η σε ένα κοντινό λόφο.

Εκεί απαγγέλλονται οι κατηγορίες και ακολουθούν ομαδικοί πυροβολισμοί μέχρι ο Ιούδας να παραδώσει την ψυχή και να τιμωρηθεί για όσα διέπραξε. Ακολουθεί η καύση του ομοιώματος.

Αρκετοί είναι οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι του ευρύτερης περιοχής Ναυπλίου που σπεύδουν το απόγευμα του Πάσχα να παρακολουθήσουν την αναβίωση του εθίμου.

Ιούδας Ασίνη

Όπως σημειώνει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πρωτεύουσα Ξανά» Γιώργος Καρμανιόλας «Ο τουφεκισμός του Ιούδα είναι ένα έθιμο της Ασίνης, που πήραμε από τους παππούδες και τους πατέρες μας! Είναι η παράδοση μας και την συνεχίζουμε! Προετοιμάζουμε λοιπόν, τον χώρο που θα στηθεί το ομοίωμα του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα!».

Δείτε το βίντεο με τις προετοιμασίες.