ΠολιτικήΑρχείο

Πέπλο σιωπής για το πανεπιστήμιο του Άργους

Ψηφίστηκε με 147 ψήφους υπέρ και 100 κατά σε ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Η χθεσινή συζήτηση είχε και ένα χαρμόσυνο νέο για το Άργος, που αφορά την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας, το οποίο θα υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε σχολή με έδρα την Καλαμάτα.

Η πρόταση και η κατάθεση της τροπολογίας έγινε χθες το απόγευμα από τον βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα, μία επιτυχία που θα πρέπει να του πιστωθεί, καθώς κανείς άλλος δεν μπήκε σοβαρά στην διεκδίκηση πανεπιστημιακού τμήματος που δικαιούταν η πόλη, πέρα από κάποιες σκόρπιες ανακοινώσεις. Μέχρι στιγμής επικρατεί ένα πέπλο σιωπής αναφορικά με αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη για το Άργος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι τοπικοί φορείς (πολιτικοί και μη) είναι λαλίστατοι. Τελικά μήπως δεν το θέλουν το πανεπιστήμιο στο Άργος;

Συνέντευξη Γκιόλα: Τι σημαίνει για το Άργος η ίδρυση Πανεπιστημίου

 

Αντιδράσεις από τη ΝΔ και η στάση Ανδριανού

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν ο Γιάννης Ανδριανός θα διαχωρίσει τη στάση του από το κόμμα του που δεν είδε με καλό μάτι τις πρόσθετες τροπολογίες. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως δεν δεσμεύεται από τα τετελεσμένα που επιχειρείται να δημιουργηθούν. «Οι ρυθμίσεις που μπορούν να καταργηθούν, θα καταργηθούν. Δεν θα εφαρμόσουμε τα σχέδια και τις ιδεοληψίες του κ. Γαβρόγλου. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Ν.Δ., με την εντολή που θα πάρουμε από τον ελληνικό λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για μετατροπή του νομοσχεδίου Γαβρόγλου σε προεκλογικό όχημα εξυπηρέτησης ρουσφετιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, καταγγέλλοντας την πρακτική του Υπουργού Παιδείας να κάνει δεκτές βουλευτικές τροπολογίες με τις οποίες ιδρύονται πανεπιστημιακές σχολές.

Τα εύσημα σε Γκιόλα από Γαβρόγλου

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, που επί των ημερών του έγινε πράξη μία ιστορική στιγμή για το Άργος, δήλωσε πως η ίδρυση Πανεπιστημίων μέσω βουλευτικών τροπολογιών, είναι σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες πρυτανείες, κάνοντας λόγο για αντιπολιτευτική σπέκουλα.

«Τα δύο νέα τμήματα, το ένα στη Φλώρινα και το άλλο στην Κοζάνη, είναι μετά από συνεννόηση με την πρυτανεία και απόφαση της Κοσμητείας, της αντίστοιχης σχολής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Για το τμήμα στην Έδεσσα υπήρξε αντίστοιχη απόφαση και συνεννόηση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και για το τμήμα στο Άργος έγινε η πρόταση από τον βουλευτή Γιάννη Γκιόλα. Ενημέρωσα τον πρύτανη και προφανώς θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο αρχικό νομοσχέδιο».

Πρώτη αντίδραση για το Πανεπιστήμιο από Πανοβράκο