ΆρθροΑρχείο

Υπεροχή Καμπόσου που προκαλεί ταραχή

Με εμφανή την ταραχή τους για τα προσφάτως δημοσιευθέντα δημοσκοπικά αποτελέσματα, που αφορούν την πρόθεση ψήφου στο Δήμο Άργους Μυκηνών, όσοι ατενίζουν από μεγάλη απόσταση τον Δημήτρη Καμπόσο, που τους ξεπερνά ακόμα και κατά πενήντα μονάδες, καταφεύγουν στην εύκολη γι’ αυτούς λύση. Με ανακοινώσεις και σχόλια στα social media, όσοι σύντομα θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, προσπαθούν  να παρουσιάσουν ως μη αξιόπιστα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO και το πρωτοφανές 67% που δίνει στον Δημήτρη Καμπόσο και την παράταξή μας «Αλλαγή Πορείας». Όταν η πραγματικότητα δεν τους αρέσει τόσο χειρότερα… για την πραγματικότητα, μας λένε με την στάση τους.  Καλό είναι όμως, οι μονίμως αμφισβητούντες τα νούμερα που δεν τους βολεύουν, να μας πουν με επιχειρήματα και να εκφράσουν τις διαφωνίες τους εμπεριστατωμένα και προπάντων με τη δέουσα σοβαρότητα. Επιλέγουν, κατά την προσφιλή τακτική τους, χωρίς κανένα επιχείρημα, χωρίς κανένα στοιχείο να μας λένε πως απλώς η δημοσκόπηση δεν τους αρέσει γιατί τους μετράει δεύτερους και με διαφορά σαράντα εννέα μονάδων από τον πρώτο, ή τρίτους με διαφορά πενήντα έξι μονάδες από τον πρώτο. Με την μέχρι τώρα στάση τους είναι φυσιολογική η αντίδραση τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να βρουν τη γενναιότητα να αποδεχθούν από τώρα την ήττα τους. 

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά απλά μαθηματικά. Οι δειγματοληπτικές έρευνες γνωρίζουν αναρίθμητες εφαρμογές στην καθημερινότητα μας και γίνονται πάντα με βάση ένα συγκεκριμένο δείγμα. Ισχυρίζονται ότι η μέτρηση είχε μικρό δείγμα που δεν ήταν ικανό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Αποκρύπτουν εσκεμμένα ότι όλες οι δημοσκοπήσεις διενεργούνται με βάση δείγματα και όχι στο σύνολο του πληθυσμού. Σημειωτέων ότι για δημοσκοπήσεις που αφορούν τις εθνικές εκλογές σε πανελλήνιο επίπεδο (ήτοι πληθυσμός 11.000.000 περίπου) το δείγμα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1000-1400 άτομα ενώ για το Δήμο Άργους Μυκηνών (ήτοι πληθυσμός 42.000 περίπου) το δείγμα ανήλθε σε 500 άτομα. Γίνεται δε αντιληπτή, από αυτό και μόνο το στοιχείο, η ακρίβεια της μέτρησης. Εξάλλου όσο και αν ακούγεται απλοϊκό είναι απολύτως ενδεικτικό ως παράδειγμα το ότι η μητέρα μας ή ο μάγειρας ενός φαγητού δεν χρειάζεται να το δοκιμάσει ολόκληρο για να δει αν έχει πετύχει, μια μικρή κουταλιά είναι αρκετή. Το ίδιο και ένας μικροβιολόγος δε χρειάζεται να μας πάρει όλο το αίμα για να βγάλει τα συμπεράσματα που θέλει παρά αρκείται σε λίγες σταγόνες. 

Δημοσκόπηση

Όποιος θεωρεί ότι μια δημοσκόπηση δεν είναι ακριβής και δεν πληρούνται εκείνα τα στοιχεία που διασφαλίζουν την αξιοπιστία της ή έχει οποιοδήποτε έλλειμμα στον τρόπο διενέργειάς της, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί. Η αξιοπιστία της εταιρείας ALCO αλλά και τα στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης προφανώς και δεν μπορούν στοιχειοθετημένα να αμφισβητηθούν. Καλές οι κραυγές, αλλά η αξιοπιστία της εν λόγω εταιρείας δεν αφήνει περιθώρια. Η ALCO ανήκει στο Σύλλογο Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) ο οποίος έχει ως στόχο την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας αγοράς και κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα. Για την επίτευξη των στόχων του ο ΣΕΔΕΑ θέσπισε κώδικες δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής, που τα μέλη του οφείλουν να τηρούν, καθώς και μηχανισμούς ελέγχου της τήρησης αυτών. Τα μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τους εκάστοτε ισχύοντες κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR/ICC.

Οι δημοσκοπήσεις της ALCO, η οποία έχει μετρήσει το δήμο μας πολλές φορές σε όλες τις προεκλογικές αναμετρήσεις είναι… βασανιστικά ακριβείς. Για παράδειγμα ανατρέξτε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στο δήμο Άργους Μυκηνών και συγκρίνετε τις δημοσκοπήσεις της ALCO  με το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Θα βγάλετε συμπεράσματα για την έκβαση των επόμενων δημοτικών εκλογών.

Αναλυτικά η νέα δημοσκόπηση για τον Δήμο Άργους – Μυκηνών

Αντιλαμβάνεται ο καθένας την πολύ μεγάλη επιτυχία των μετρήσεων της εταιρείας ALCO στο δήμο Άργους Μυκηνών. Την αντιλαμβάνονται περισσότερο αυτοί που ο κόσμος στη δημοσκόπηση τους φέρνει δεύτερους και τρίτους με την τεράστια διαφορά από τον Δημήτρη Καμπόσο των 49 (!) μονάδων και 56 (!) μονάδων αντίστοιχα. Για αυτό και την πολεμούν λυσσαλέα, μέσα από τους κουκουλοφόρους του διαδικτύου αλλά και επίσημες ανακοινώσεις.  Αν θέλουν να μάθουν την «αλήθεια» τους προτείνω το εξής απλό που είναι και το πιο άμεσο: Ας κάνουν οι ίδιοι δημοσκόπηση με οποιαδήποτε αναγνωρισμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων μέλος του ΣΕΔΕΑ για να δουν τα αποτελέσματα. Ή μήπως, όπως λένε οι δικές μας πληροφορίες, έχουν ήδη κάνει και την αποκρύπτουν ακόμα και από τους υποψηφίους συμβούλους τους; 

* Ο Δημήτρης Κρίγος είναι αντιδήμαρχος Άργους – Μυκηνών, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.