ΡεπορτάζΑρχείο

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής των Αιθέρων κόβει βόλτες στην Αρβανιτιά (Pics)

Μία βουνοσταχτάρα, κοινώς «πετροχελίδονο», κατέγραψε με το φακό του σήμερα ο Θάνος Κομνηνός, στην Αρβανιτια. Κοινός καλοκαιρινός επισκέπτης και κατά τη μετανάστευση, η Βουνοσταχτάρα φωλιάζει σε αποικίες, κυρίως στη Σφακτηρία και στο Νεόκαστρο της Πύλου. Επίσης παρατηρείται ένα σημαντικό πέρασμα τον Απρίλιο και ξανά τον Σεπτέμβριο που αφορά 5.000 – 10.000 πουλιά.

Το πετροχελίδονο είναι αποδημητικό πτηνό. Τα είδη που υπάρχουν στη χώρα μας είναι η σταχτάρα, η ωχροσταχτάρα, ο σκεπαρνάς και βουνοσταχτάρα (βλέπε φωτογραφίες). Έχει αεροδυναμικό σώμα και μυτερά δρεπανωτά φτερά και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η κοντή και βαθιά ψαλιδωτή ουρά. Ενώ εμφανισιακά μοιάζει με χελιδόνι, τα δυο τους ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες πτηνών.

Πουλί Αρβανιτιά

Περνά τον περισσότερο χρόνο της ζωής του στον αέρα, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο πουλί. Μπορεί ακόμα και να κοιμάται εν πτήση. Πατάει στο έδαφος μόνο για να ζευγαρώσει και να εκκολάψει τα αυγά του. Δεν μπορούν να κουρνιάσουν γιατί τα πόδια τους είναι κοντά και προσαρμοσμένα για να σκαρφαλώνουν σε τοίχους και δέντρα.

Τα Πετροχελιδόνια δεν κάμπτουν τα φτερά τους όταν πετούνε και έχουν κοντή διχαλωτή ουρά. Επίσης είναι αδύνατον να τα δει κανείς να προσγειώνονται, γιατί οι φωλιές τους είναι καλά κρυμμένες και μπαινοβγαίνουν σε αυτές πετώντας πολύ γρήγορα.

Πουλί Αρβανιτιά

Είναι από τα δυσκολότερα πουλιά που μπορεί να φωτογραφίσει κάποιος στον αέρα, καθώς κινείται ταχύτατα με απρόβλεπτη πορεία. Ίσως το ταχύτερο στη γη, η «Φόρμουλα Ένα» των πουλιών σε ευθεία πτήση. Μπορεί να πετά συνεχόμενα επί δέκα μήνες χωρίς καμία στάση. Και βεβαίως, όλο αυτό τον καιρό, κοιμάται και τρώει έντομα εν πτήσει!

Πρόκειται για τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή των αιθέρων, ζει έως 20 χρόνια, συνολικά στη διάρκεια της ζωής του πετά επτά φορές την απόσταση Γης-Σελήνης μετ’ επιστροφής!

Πουλί Αρβανιτιά