ΡεπορτάζΑρχείο

Τραγωδία στην Καλαμάτα: Τα παιχνίδια της μοίρας, οι ευθύνες και το μέλλον του εθίμου (Vid)

Ακόμα σοκαρισμένοι είναι στην Καλαμάτα από τον θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκου κατά την διάρκεια του σαϊτοπόλεμου. Ο ίδιος εικονολήπτης είχε καταγράψει πριν το 2000 τον σοβαρό τραυματισμό ενός 16χρονου στο ίδιο έθιμο, ένα περιστατικό που είχε σοκάρει τότε την κοινή γνώμη και είχε πάρει διεθνείς διαστάσεις, με τα συγκεκριμένα πλάνα να ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας σοκ. Ο έφηβος είχε σωθεί τότε από θαύμα, καθώς είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Η μοίρα του έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι καθώς έμελλε αρκετά χρόνια μετά, ο ίδιος ο εικονολήπτης να βρει τραγικό θάνατο εν ώρα εργασίας, καταγράφοντας μάλιστα ζωντανά τον θάνατό του, με την γυναίκα του εκείνη την ώρα να παρακολουθεί την ανατριχιαστική σκηνή. 

Συνελήφθησαν έξι και ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος για το τραγικό συμβάν της Καλαμάτας

Το τραγικό δυστύχημα έχει σηκώσει αρκετή συζήτηση για το αν θα πρέπει το έθιμο που κρατά εδώ και 150 χρόνια, να συνεχίσει να πραγματοποιείται, δεδομένης της υψηλής επικινδυνότητας που φαίνεται να υπάρχει. Ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας εκφράστηκε δημόσια υπέρ της συνέχισης του εθίμου, υπό προϋποθέσεις και με τη συνεργασία της πολιτείας, κάνοντας λόγο για μία κακιά στιγμή.  

Συγκλονισμένος ο Νίκας από το τραγικό συμβάν στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας

Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Σαραντόπουλος μιλώντας στον Άκη Γκάτζιο δίνει απαντήσεις για το πως φτάσαμε μέχρι εδώ: