ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ποιος δεν ανέδειξε σωστά τη Λεωφόρο Αμαλίας;

Τελικά ποιός έκανε τη Λεωφόρο Αμαλίας;  Ο Αναγνωσταράς ή ο Κωστούρος; Αυτό είναι το νέο κρίσιμο ερώτημα των εκλογών. Όταν λέμε ότι την έκανε, για να μην υπάρχει παρεξήγηση, δεν εννοούμε ότι έβαλαν λεφτά από την τσέπη τους. Το θέμα παίζεται στις ημέρες. Τη μια μέρα πάει το έργο στον Κωστούρο, την άλλη στον Αναγνωσταρά. 

Στην υλοποίηση ενός έργου βασικό ρόλο παίζει η ιδέα, η σκέψη, η πρόταση. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Όταν υπάρχει η ιδέα, είναι πιο εύκολο μετά να γίνει η μελέτη. Ακόμα πιο εύκολο βέβαια είναι να διαστρεβλωθεί η κεντρική ιδέα. 

Στις 26/1/2005 (επαναλαμβάνω: 2005, εφτά χρόνια πριν την υλοποίηση του έργου το 2012) με βούλα και χαρτιά (αριθμός πρωτοκόλλου 376), η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση για την οδό Αμαλίας, ως τμήμα των προτάσεων που κάναμε για τα στενά του Αγ. Νικολάου.

Η πρόταση έλεγε:

«Η Λεωφόρος Αμαλίας και η προτεινόμενη διαμόρφωση είναι πολύ σημαντική για την ίδια την πόλη του Ναυπλίου και την ιστορία της. Η διαμόρφωση του σημερινού δρόμου ήταν η εξέλιξη του γκρεμίσματος των τειχών της πόλης του Ναυπλίου στη βόρεια πλευρά. Σ΄ όλο το μήκος της Αμαλίας υπάρχουν και σήμερα, κάτω από την άσφαλτο, τα ίχνη του τείχους της πόλης και ίσως ακόμα και να διασώζεται και η έξοδος προς τη θάλασσα, που βρισκόταν στη συμβολή των δρόμων Τερζάκη και Αμαλίας. Τα τείχη έχουν βρεθεί σε πολλά σημεία, απ’ όπου έχουν περάσει οι κεντρικοί αγωγοί της αποχέτευσης. Το τείχος περνάει κοντά στο αριστερό πεζοδρόμιο στην κατεύθυνση από την πλατεία Καποδίστρια προς την παραλία. Τα τείχη θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν σε διάφορα σημεία και να ενσωματωθούν στα υπό κατασκευή πεζοδρόμια. Δηλαδή να αποκαλυφθούν, στερεωθούν και στο επάνω μέρος να τοποθετηθεί γυαλί ώστε και να είναι εμφανή και να μπορεί κάποιος να περπατά επάνω τους. Με τον τρόπο αυτό ο επισκέπτης της πόλης του Ναυπλίου αλλά και ο κάτοικος θα μπορεί να κατανοήσει την αμυντική θωράκιση της πόλης κατά την Ενετική περίοδο. Ταυτόχρονα διαμορφώνουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα περίπατο στο ιστορικό κέντρο. Για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της πλατείας Καποδίστρια, όπου ενώ βρέθηκαν τα τείχη, τα θάψαμε και πάλι αντί να τα προβάλουμε και να τα προστατέψουμε.» 

Μπάμπης Αντωνιάδης Αμαλίας

Αυτή η ιδέα της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ έγινε αποδεκτή από το δημοτικό συμβούλιο τo 2009. Το Φλεβάρη του 2012 που γινόταν η μελέτη επαναφέραμε τις προτάσεις μας. 

Δυστυχώς από το σύνολο της πρότασής μας έμεινε μόνο η σήμανση του τείχους με διαφορετικό χρώμα στα πλακάκια στη Λ.Αμαλίας, αντί της κάλυψης με τζάμι, φωτισμό κλπ ενώ εμφανή παρέμεινε μόνο μικρό τμήμα των τειχών στο ύψος της βιβλιοθήκης. 

Επιλέχθηκαν λοιπόν τα εύκολα για να δείξουμε έργο. (έρχονταν και εκλογές) Σκέφτεστε πόσο διαφορετική θα ήταν η Λ. Αμαλίας αν υλοποιούνταν η αρχική μας πρόταση; 

Τελικά, το σωστό ερώτημα είναι: Ποιος δεν ανέδειξε σωστά τη Λεωφόρο Αμαλίας;