ΠολιτισμόςΑρχείο

Νέο σύγχρονο μουσείο στο Άργος θέλει ο Πανοβράκος

Η πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση του Δήμου Άργους Μυκηνών βρίσκεται στην καρδιά του προγράμματος της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή» του Γιώργου Πανοβράκου για την επόμενη δημοτική περίοδο.

Τι προτείνεται για τον ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς:

Δεν θα είναι ένα μακρινό όραμα αλλά πρέπει να γίνει χειροπιαστή πραγματικότητα. Πως όμως;

  1. Με την προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
  2. Την δημιουργία πολιτιστικής υποδομής
  3. Τη διεθνή προβολή του πανάρχαιου αρχαιολογικού θησαυρού μας

Σήμερα η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί το πρόσωπο, την εικόνα και την περιουσία μας. Είναι μια ζωντανή πραγματικότητα και όχι μια μόνο μουσειακή έκθεση.

Το Άργος έχει την τύχη και την ατυχία να συνεχίζει τη σύγχρονη ζωή του πάνω από τους πλουσιότερους και αρχαιότερους χώρους της Ευρώπης.

Έχει μοναδικά μνημεία που καλύπτονται από το πέπλο της λήθης και τη φθορά τους χρόνου, προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό αλλά εγκαταλειμμένα και απρόσιτα στο κοινό. Τα περισσότερα από αυτά συγκεντρώνονται όπως καταγράφονται από την αρχιτέκτονα κυρία Ελένη Άννα Χλέπα σε τρείς κυρίως περιοχές:

Α. Στο νότιο τομέα της σημερινής πόλης, όπου βρίσκονται οι εκτεταμένοι αρχαιολογικοί χώροι Θεάτρου και αρχαίας αγοράς

Β. Στο λόφο της ασπίδας

Γ. Στην κορυφή του λόφου της Λάρισας, όπου και η ομώνυμη ακρόπολη

Αλλά κορμός των προτάσεων αυτών όπως έχει επισημανθεί από ειδικούς, είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων που θα διέσωζε και θα προέβαλε τα μνημεία, θα προσέλκυε τους επισκέπτες και θα συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας των τουριστών και κατ’ επέκταση στην οικονομική άνθιση ολόκληρου του Δήμου.

Ένα αρχαιολογικό πάρκο (ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων) επιτυγχάνει τους στόχους του, κινεί το ενδιαφέρον και προσελκύει επισκέπτες εφόσον διαθέτει: 

1) Οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων

2) Ικανοποιητική προσπέλαση (πάσχει δυστυχώς το τοπικό οδικό δίκτυο και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα η απουσία ευρύτερων χώρων στάθμευσης).

3) Προγράμματα επεμβάσεων για την αποκατάστασή τους και ένταξή τους στο αστικό τοπίο αναβάθμιση του κάθε αρχαιολογικού χώρου χωριστά 

4) Διάδρομοι ενοποίησης των διαφόρων αρχαιολογικών χώρων του Πάρκου -Διαμορφωμένες εσωτερικές διαδρομές με πολλαπλές επιλογές. 

5) Στάσεις για ανάπαυση και θέαση. 

6) Σήμανση εξωτερική και εσωτερική (εξωτερική σήμανση του οδικού δικτύου προς τους αρχαιολογικούς χώρους). 

7) WC και αναψυκτήρια σε κατάλληλα σημεία (τα υφιστάμενα είναι ανεπαρκή). 

8) Υποδομές ανάλογα με τις ανάγκες, όπως οδοφωτισμός, δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο απορροής όμβριων, δίκτυο ποτίσματος φυτών, αντιπυρική προστασία (χρειάζεται μελέτη γενικού φωτισμού του πάρκου και η εφαρμογή της). 

9) Εξασφάλιση της συνέχισης των αρχαιολογικών ερευνών και της αποκατάστασης των μνημείων.

10) Αρχιτεκτονική τοπίου με διαμορφώσεις, φυτεύσεις, διαδρομές.

11) Εκδοτήριο εισιτηρίων και καταστήματα εκμαγείων & άλλων τουριστικών ειδών.

Επίσης, απαιτούνται και οι ακόλουθες οργανωτικές ενέργειες και προωθητικές ενέργειες ώστε να προβληθεί το αρχαιολογικό πάρκο:

  1. Δημιουργία νέου μουσείου στα νοτιοδυτικά της αρχαίας αγοράς, όπου χωροθετείται και χώρος στάθμευσης
  2. Επιστημονικά τεκμηριωμένο μάρκετινγκ και επώνυμο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν, που θα δώσει στην περιοχή την τουριστική-πολιτιστική του ταυτότητα (branding).
  3. Επαγγελματικά σχεδιασμένη προβολή.
  4. Σύνδεση με επιχειρήσεις (εστίασης, τουριστικές, μεταποιητικές) της περιοχής και με αξιόλογα τοπικά προϊόντα& υπηρεσίες.
  5. Ψηφιακά μέσα (έξυπνη πόλη) που να καταλαμβάνουν χρονικά τις περιόδους πριν, κατά και μετά το ταξίδι της επίσκεψης. Σε αυτά περιλαμβάνονται και μέσα επί τόπου (π.χ. ψηφιακή ξενάγηση) αλλά και ηλεκτρονικό κατάστημα.
  6. Παραγωγή και διάθεση ενθυμίων, όπως αντιγράφων χαρακτηριστικών ευρημάτων της περιοχής του πάρκου, αντικειμένων σύγχρονης τέχνης αλλά και άλλων τουριστικών ειδών.

Είναι θλιβερό για την ιστορία του τόπου μας το γεγονός ότι:

  1. το μουσείο της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης παραμένει κλειστό και δεκάδες σπάνια και μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα στοιβάζονται σε αποθήκες αντί να ήταν προσιτά σε κοινό & τουρίστες με την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου ΜΟΥΣΕΙΟΥ.
  2. Η αρχαία αγορά, από τα επιφανέστατα μνημεία της πόλης, οι θέρμες, το θέατρο λαξευμένο ολόκληρο πάνω σε βράχο, με 83 σειρές  εδρών χωρητικότητας 28.000, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Εκεί συνήλθε και η 4η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.
  3. Το κάστρο ΛΑΡΙΣΑ, το φυσικό ιστορικό φρούριο της πόλης με τα κυκλώπεια τείχη, απροσπέλαστο στο κοινό
  4. Το άγνωστο Κριτήριο στο βόρειο μέρος του θεάτρου και στους πρόποδες της Λάρισσας όπου δικάστηκε ο Ορέστης μετά το φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας και του εραστή της Αίγισθου. Δηλαδή εκεί λειτούργησε το 1ο κακουργιοδικείο του κόσμου, οικοδόμημα που κατασκεύασε ο βασιλιάς του Άργους Δαναός.
  5. Το Ηραίο με τον αρχαιότερο και μεγαλοπρεπέστατο Ναό της Ήρας, κατοικία της θεάς, πολιούχου και προστάτριας του Άργους,  η μυθική Λέρνα με ιστορία 3.500 χρόνια, η προϊστορική Πρόσυμνα, όπου βρίσκονται κυκλώπεια ερείπια, ο Αχλαδόκαμπος όπου υπάρχουν λείψανα των τοίχων της Ακροπόλεως, πόλη που χρησίμευε ως φρούριο του Άργους, το Γενέσιο το σημερινό Κιβέρι όπου ήταν και ναός του Γενεσίου Ποσειδώνος, πλησίον του οποίο αποβιβάστηκε ο Δαναός με τις θυγατέρες του, η πυραμίδα του ελληνικού, ένα από τα ωραιότερα μνημεία ύψους σήμερα 5,5 μέτρων, η Αλέα όπου υπάρχουν ιερά Αρτέμιδος Εφεσσίας και Αθηνάς Αλέως, της οποίας μεταφέρθηκε στην Τεγέα και ο ναός του Διονύσου, στον οποίο πανηγυρίζουν κάθε χρόνο τη γιορτή Σκιέρεια εξού και το σημερινό όνομα του χωριού Σκοτεινή, η Σάμινθος που βρίσκεται στα σημερινά Φίχτια, ενώ άπειρα συντρίμμια αγγείων, λίθων, ερείπια ναών, τάφρων κ.α., αποκαλύπτουν την πανάρχαια ιστορία του Δήμου μας που είναι ένα ζωντανό λεύκωμα ιστορικής μνήμης χιλιάδων ετών.

Η Νέα Αρχή θέτει ως άμεση προτεραιότητα την αξιοποίηση, την ανάδειξη και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που θα οδηγήσει το Δήμο στην οικονομική ανάπτυξη αποκτώντας την παλιά αίγλη και δόξα του. Για να επιτευχθεί αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή πολιτισμού πλαισιωμένη από όλους τους φορείς του δήμου και θα πραγματοποιηθούν δράσεις ουσίας. Στους στόχους είναι μουσείο ιστορίας του δήμου στεγαζόμενο σε κάποιο ιστορικό κτίριο του δήμου.