Προτάσεις για την αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων του Δήμου Άργους – Μυκηνών, την αναπαλαίωση και αξιοποίηση της νεοκλασικής Δημοτικής Αγοράς και άλλα δημοτικά κτίρια παρουσιάζει ο συνδυασμός «Νέα Αρχή» του Γιώργου Πανοβράκου:
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Η πόλη κοσμείται με κτίρια μνημειακού χαρακτήρα κατά μήκος εμπορικών δρόμων, που αποτυπώνουν την οικονομική και κοινωνική ταυτότητά της, όπως:
- η οικία του στρατηγού Δ. Τσώκρη, κτισμένη το 1827 στο μέσο μεγάλου κήπου.
- η οικία Γόρδωνος η οποία κτίστηκε το 1829 με βοηθητικά κτίσματα.
- Η οικία του Σ.Τρικούπη επί της οδού Δαναού κτισμένη το 1830 από τον αρχιτέκτονα Ν. Ιωάννου.
- Η οικία του δικηγόρου Καλλιάρχη με έτος κατασκευής το 1899, είχε στεγάσει νοσοκομείο στην κατοχή και ένα μεγάλο διάστημα το δημοτικό ωδείο.
- Η ερειπωμένη οικία του αγωνιστή Μακρυγιάννη όπου εκεί έγραψε ένα μέρος των απομνημονευμάτων του και εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα.
Αυτά τα ιστορικά κτίρια μπορούν να λειτουργήσουν ως μουσεία και πολιτιστικά κέντρα που θα προσελκύουν τους επισκέπτες της πόλης.
ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Το έξοχο νεοκλασικό κτίριο της Δημοτικής μας αγοράς, το οποίο οικοδομήθηκε από τον Καλμούχο σε σχέδια του Καραθανασόπουλου, θα αναπαλαιωθεί και θα αξιοποιηθεί, ώστε να γίνει ένα κέντρο αναψυχής, διασκέδασης και για διενέργεια πολιτιστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων όχι μόνο τις ημέρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου ντόπιου και ξένου.
Θα επιδιώξουμε:
- χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού.
- εξεύρεση άλλων πόρων αλλά και με πόρους του δήμου.
ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ των ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ
Αξιοποίηση των χώρων και των κτιριακών υποδομών των παλιών Καποδιστριακών δημαρχείων, που τώρα ρημάζουν. Είναι φτιαγμένα με χρήματα δικά μας, των Ελλήνων και όλων των Ευρωπαίων συμπολιτών μας.
ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΛΟΦΟΥ ΑΣΠΙΔΑΣ
Στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου Ασπίδος με τόσα αρχαία μνημεία θαμμένα, είναι κτισμένο πριν από πολλά χρόνια ένα περίπτερο το οποίο εκμεταλλεύεται ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Με μια κατάλληλη αξιοποίηση μπορεί να καταστεί ένας χώρος να φιλοξενήσει ποικίλες εκδηλώσεις προσελκύοντας άτομα και από άλλες περιοχές και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
Συντήρηση του Λαογραφικού μουσείου Κεφαλόβρυσου και λειτουργία του ξενώνα στα πλαίσια της δωρεάς του Δωρή, καθώς και την αξιοποίηση των νερόμυλων της περιοχής ως τουριστικά εκθέματα.
Θρησκευτικός Τουρισμός
Παράλληλα ο συνδυασμός του Γιώργου Πανοβράκου εκθέτει το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, το οποιο έχει ως εξής:
Έντονο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία και ιεροί χώροι του Δήμου, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τον Θρησκευτικό Τουρισμό, που δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί και εμείς φιλοδοξούμε να τα αναβαθμίσουμε ώστε να αποτελέσουν πόλους έλξης Θρησκευτικού αλλά και Ιστορικού Τουρισμού.
Τέτοια είναι:
- Η Παναγία Κατακεκρυμμένη που βρίσκεται σε περίοπτη θέση πάνω από την πόλη του Άργους, ιδρυθείσα τον 9ο αιώνα ως γυναικεία μονή, δεμένη με τη ζωή και την ιστορία του τόπου μας. Εκεί, το 1822 το 1ο ελληνικό νομισματοκοπείο.
- Ο ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου στον οποίο άρχισαν οι εργασίες της 1ης ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ όπου ο λόγιος κληρικός Νεόφυτος Βάμβας εκφώνησε τον εναρκτήριο λόγο όπου οι πληρεξούσιοι έδωσαν τον όρκοκαι τελείωσαν τις εργασίες της στην Επίδαυρο για λόγους ασφάλειας
- Ο ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι με τις πηγές του Ερασίνου ποταμού, κτισμένος τον 5ο αιώνα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα Α’, ο εξωτερικός χώρος του οποίου συνδέεται με τη λειτουργία το 1829 του 1ου Πυριτιδοποιείου.
- Ο ιερός Ναός του Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου.
- Ο ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο αρχαιότερος της πόλης στον οποίο ορκίστηκαν το 1829 οι πληρεξούσιοι της 4ης ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ και το 1831 της 5ης ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- Το Παλαιό Μοναστήρι της Παναγίας της Καρυάς, μνημείο του 6ου αιώνα, όπως και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Φαρμακά που ιδρύθηκε το 1246 μ.χ. και κατά την επανάσταση του 1821 χρησίμευσε ως καταφύγιο των μαχόμενων Ελλήνων
- Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπορσίων που χρησιμοποιήθηκε στα χρόνια της επανάστασης ως στρατιωτικό νοσοκομείο των αγωνιστών του 1821
Όλα αυτά τα ιερά προσκυνήματα η δημοτική παράταξη προτίθεται να τα εντάξει σε ένα πρόγραμμα αξιοποίησης και ειδικής προβολής ώστε να αυξηθεί ο Θρησκευτικός – Ιστορικός Τουρισμού του Δήμου.