ΚοινωνίαΑρχείο

Να μην ξεχνάμε τη χωματερή της Καραθώνας

Ολοήμερη διαμαρτυρία στην Καραθώνα για τον σκουπιδότοπο που βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια των λουόμενων με ευθύνη των δύο τελευταίων δημοτικών αρχών, έγινε χθες με πρωτοβουλία της κίνησης για το τοπικό συμβούλιο του Ναυπλίου «Ανάπλι εμπρός!». 

Με στόχο να αναδείξει το σοβαρότατο πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων στο Ναύπλιο και την Αργολίδα, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Αντωνιάδης, προτείνει τα εξής:

«Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ναυπλιέων αλλά και ολόκληρος ο νομός είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο δεν θα αναφερθεί σε καμία προεκλογική ομιλία. Γιατί στις προεκλογικές ομιλίες και στα ανύπαρκτα προγράμματα μιλάμε για εκείνα που έκαναν κάποιοι άλλοι χθες ή πριν από χρόνια.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει ο μεγάλος σκουπιδοφάγος που θα τα εξαφανίσει όλα. Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσα από την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Ανακύκλωση στην πηγή, που σημαίνει διαχωρισμός των απορριμμάτων στο σπίτι, στην εργασία ή στην επιχείρηση. Με κίνητρα για μείωση των δημοτικών τελών σε όσους προσπαθούν περισσότερο. Για παράδειγμα: όσες επιχειρήσεις εστίασης αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν γυάλινα μπουκάλια για νερό και όχι PET, να έχουν και ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών.

Να πληρώνουμε δημοτικά τέλη, ανάλογα με τα σκουπίδια που παράγουμε (ΠΟΠ). Και για υπόλοιπα απορρίμματα, να δημιουργηθούν Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ΧΥΤΥ ανά νομό ή ανά δύο νομούς. Να λειτουργήσουμε πράσινα σημεία με χώρους και σε πράγματα δεύτερης ευκαιρίας. Για παράδειγμα: αν αλλάξουμε έναν καναπέ, τι θα κάνουμε τον παλιό; Σκουπίδια; Κάποιος άλλος θα μπορούσε να του δώσει νέα ζωή. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τα ρούχα, τις ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.

Να διαχειριστούμε τα ανεξέλεγκτα έως σήμερα αγροτικά απορρίμματα. Τι θα κάνουμε με τα υπολείμματα ή τα ληγμένα φυτοφάρμακα;

Να εφαρμόζονται σύγχρονοι τρόποι αποκομιδής, με συγχρόνους κανονισμούς. Πώς να επιβάλει ο δήμος πρόστιμο σε κάποιον για τα σκουπίδια, όταν ο ίδιος έχει τη μεγάλη χωματερή στην Καραθώνα; Δεν είναι παράλογο;

Η πρόταση της Περιφέρειας με τα μεγάλα εργοστάσια θα σημάνει μεγάλο κόστος που θα επιβαρύνει εμάς τους δημότες. Με αυτόν τον τρόπο δε διαμορφώνεται η συνείδηση και δεν επιβραβεύεται η μείωση της παραγωγής σκουπιδιών.

Ας δούμε έστω και την τελευταία στιγμή έναν άλλο τρόπο στη λύση του προβλήματος. Μην αφήνουμε όλα τα δύσκολα στους άλλους, γιατί τότε το κέρδος είναι αυτό που παρεμβαίνει στην διαχείριση και μας αυξάνει το κόστος ζωής».