ΠολιτισμόςΑρχείο

Ένα παλιό ρεπορτάζ του Α. Γκάτζιου έγινε ταινία από το 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους

Ένα ρεπορτάζ του Άκη Γκάτζιου, που είχε προβληθεί στο Mega τον Οκτώβριο του 2004, ενέπνευσε τους μαθητές του του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Ε.Κ. Άργους για την ταινία τους με τίτλο: «Μια Απέραντη Αγάπη».

Ήταν η  τελευταία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας  Φράνκο Ρομάνο, στον δημοσιογράφο Άκη Γκάτζιο, με οπερατέρ τον Γιώργο Ρασσιά. Αυτούσιο μάλιστα το ρεπορτάζ, περιλαμβάνεται και στην βραβευμένη ταινία των μαθητών.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Ιταλού στρατιώτη Franco Romano, φοιτητή Ιατρικής, που έδινε καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς υπηρετώντας στη κατεχόμενη Ελλάδα, στο στρατόπεδο των Φιχτίων στην Αργολίδα.

Ο άνθρωπος αυτός πριν μερικά χρόνια ερχόταν στο Άργος, όπου είχε συναντήσει στα χρόνια της κατοχής τη μοναδική του αγάπη.

Η ταινία των μαθητών με τίτλο: «Μια Απέραντη Αγάπη», απέσπασε το 3ο βραβείο του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της Πόλης σου».

Η τελετή βράβευσης θα γίνει την Τετάρτη 29 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στο Κέντρο Τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

 

Βασική πηγή για την έρευνα ήταν και το ίδιο το βιβλίο «Μια Απέραντη Αγάπη» που έγραψε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Φράνκο Ρομάνο. Στο βιβλίο περιγράφονται γεγονότα από την κατοχή στο Άργος (1941-1944), καθώς και η στάση των Ιταλών και Γερμανών στρατιωτών απέναντι στους δοκιμαζόμενους από την πείνα και τις στερήσεις ντόπιους.

Το βιβλίο (εξαντλημένο) παραχωρήθηκε ευγενικά από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού μαζί με το αρχειακό υλικό που έχει διασωθεί για τον Φράνκο.

Όπως σημειώνουν τα σχολεία «Η ταινία των μαθητών είναι μια ιστορία αγάπης και ανθρωπιάς μέσα από τα μάτια ενός Ιταλού στρατιώτη που εκτυλίχθηκε στο Άργος του πολέμου 1941-1944.

Ο πόλεμος έχει πάντα δύο πρόσωπα: το σκληρό απάνθρωπο αλλά και το ανθρώπινο. Αυτό που σ αφήνει να ελπίζεις. Πάντα μέσα από τα χαλάσματα που αφήνει πίσω του, ξεπηδά μια ελπίδα, μια ηλιαχτίδα πως οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τα λογικά τους και θα ζήσουν και πάλι μονιασμένοι.

Ο Franco Romano, ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, γεμάτος αγάπη, ανιδιοτέλεια και καλοσύνη. Φρόντιζε τους ντόπιους και βοηθούσε με όποιον τρόπο μπορούσε, όσους τον είχαν ανάγκη χωρίς διακρίσεις. 

Μέσα στις στάχτες του πολέμου, η μοίρα έμελλε να του προσφέρει την πιο όμορφη συνάντηση της ζωής του, εδώ στην Ελλάδα: Γνώρισε την μούσα του, τον έρωτά του, την Ευαγγελία του, μια όμορφη μοδιστρούλα από το Άργος, που την είδε πρώτη φορά καθώς εκείνη έπλενε το πρόσωπό της, στην αυλή του σπιτιού της.

Ένα παλιό ρεπορτάζ του Α. Γκάτζιου έγινε ταινία από το 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους

Το γιασεμί της αυλής, μάρτυρας των συναντήσεων τους. Χαιρόταν και τους αγκάλιαζε με τη φυλλωσιά του γλυκά. Και όπως αυτό άνθιζε στη δροσιά της νύχτας, έτσι άνθιζε και μεγάλωνε η αγάπη τους σκορπώντας το άρωμά του ….διαλύοντας το μίσος του παρανοϊκού πολέμου.

Το 1944, ο Franco Romano και η Ευαγγελία Τούμπανου μετά από πολλές περιπέτειες, παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά. Τον Νίκο και τον Μπρούνο.

Με τη λήξη του πολέμου η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή όλων των Ιταλών στρατιωτών και του Φράνκο στην πατρίδα του, με αποτέλεσμα το ερωτευμένο ζευγάρι να αποχωριστεί αναγκαστικά. Το 1945, ο Romano επέστρεψε και πήρε την οικογένεια του μαζί στην Ιταλία. Απέκτησαν 5 εγγόνια, ζούσαν αγαπημένοι πάντα κι ευτυχισμένοι, πιστοί στους όρκους που δίνανε κάτω από τα φυλλώματα του γιασεμιού, νέοι κάποτε… 

Ο Πέτρος Τούμπανος, ανιψιός της αγαπημένης Ευαγγελίας Τουμπάνου παραχώρησε ευγενικά φωτογραφίες από το οικογενειακό Λεύκωμα και γοήτευσε με τις αφηγήσεις του για τον Φράνκο και την Ευαγγελία, όπως τις άκουσε από τους ίδιους αλλά και από τον πατέρα του.
Η ταινία ντύθηκε κυρίως, με την υπέροχη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η Ευανθία για άλλη μια φορά, πρόσφερε τις μαγικές νότες της, για να ταξιδέψουν τη δημιουργία των μαθητών.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η συμμετοχή των μαθητών/τριών στη διάσωση ιστορικών τεκμηρίων και στην επεξεργασία και τεκμηρίωση των πηγών αυτών, η ανάδειξή τους με τη ματιά των νεότερων γενεών, η αξιοποίησή τους σε μαθητικές δημιουργίες και η διάχυσή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μέσα από σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες που θα τροφοδοτήσει η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα.

Τον Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της Πόλης σου» συνδιοργάνωσαν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) με το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠ.Π.Ε.Θ., το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ ΑΕ για τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και της Ομογένειας.